Ръстът на непридружени деца-бежанци у нас е близо 400 процента

...
Ръстът на непридружени деца-бежанци у нас е близо 400 процента
Коментари Харесай

Близо 400% ръст на непридружени деца-бежанци в България

Ръстът на непридружени деца-бежанци у нас е близо 400 % по отношение на минали години. Това сподели в Иван Шаренков, юридически съветник по миграционните въпроси, който показа резултати от изследване по план, съобщи Българска телеграфна агенция.

През 2020 година у нас са пристигнали сред 12 000 и 14 000 непридружени деца. Според него това е казус, с който страната би трябвало да провежда своята активност, с цел да откри актуален метод към тази уязвима група.

Важно е да има електронен указател на тези деца. Така България ще знае къде са те. От данните на изследването не може да се каже дали тези хора са жертва на трафик или са " клиенти " на каналджии. Не е ясно и за какво са трафикирани, уточни още Шаренков.

Над 200 души са подготвени за работа с непридружени малолетни и малолетни лица, сподели Любов Панайотова, шеф на Европейския институт. Сред подготвените има представители на Гранична полиция, от Дирекция " Миграция " и от националната полиция. У нас имаше липса на съгласуваност на институциите, както и непознаване на отговорности на съответни ведомства. В края на плана бе създадена пътна карта, която да е от помощ както на хората, по този начин и на институциите. Тя наблюдава уговорката на институции, когато имаме контакт с такива деца, сподели още тя.

Разработена е нормативен акт, който е подобаващ за следене и обгрижване на малолетни и малолетни деца, които минават през България. Някои от тях имат потребност от действителна поддръжка.

В рамките на планове за възстановяване на потенциала и взаимоотношението на институциите при работа с непридружени малолетни и малолетни лица е изработен разбор на профила на непридружените малолетни и малолетни лица в България.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР