Ръст на глобените шофьори и пътници през годините заради непоставени

...
Ръст на глобените шофьори и пътници през годините заради непоставени
Коментари Харесай

МВР отчита все повече глобени без колани

Ръст на санкционираните водачи и пасажери през годините поради непоставени колани регистрира Министерство на вътрешните работи. Това се вижда от предоставените на " Дневник " данни по Закона за достъп до социална информация.

След злополуката на автомагистрала " Тракия " от средата на месеца, при която починаха шестима, а над 20 бяха ранени, ръководителят на Българската асоциация на застраховани и потърпевшите при произшествия Владимир Тодоров разви тезата, че евентуалната причина да има толкоз жертви е, че пътуващите в рейса са били без сложени колани. Законът е явен - коланите в рейсове са наложителни. В закона няма догатки, а безапелационни записи. С корекция още от 2007 година в член 137а е записано, че всички пасажери в рейсовете и микробусите би трябвало да употребява предпазните колани, когато моторните транспортни средства са оборудвани с такива.

Все повече водачи и пасажери са глобявани поради неизползвани колани и каски, демонстрира информацията на полицията. От Министерство на вътрешните работи прецизираха за " Дневник ", че в статистиката им не е направена разлика сред санкции при коли и рейсове, тъй като законът регламентира отговорностите им общо - " за транспортни средства ". Данните не са разрушени и по санкции за колани и каски, където регламентацията още веднъж е обща - без защитни средства.

От " Пътна полиция " обаче прецизираха, че измежду числата сигурно има санкции на пасажери и водачи в рейсове, тъй като най-малко два пъти в годината катаджиите ревизират средствата за всеобщ превоз. Отделно имат и нарочни акции през годините. Последната известна такава бе през март предходната година, когато КАТ стартира трансевропейска акция, проведена е от европейската мрежа на службите на " Пътна полиция " за засилени инспекции за потреблението на предпазните колани в транспортните средства и каските от мотористите.

Глобените водачи през 2013 година с акт са били 22 354, а с фиш - 68 141. През идната година санкция с акт са получили 25 215 водачи, а фиш - 37 019. Спад се вижда през 2015 година, когато глобените с акт са били 18 643, а с фиш - 28 780. За да се покачат още веднъж през 2016 година, когато санкционираните с акт водачи са били 28 503, а с фиш - 46 107. През предходната година вероятно е имало смяна в законодателството, която е въвела условието множеството санкции за неналичието на защитни средства да са с акт, а не с фиш, тъй като числата наподобяват по този начин: 55 357 са глобените с акт, а с фиш - 5 350.

За първите три месеца на тази година санкционираните водачи с акт са 12 504, а с фиш - 754. Ако се резервира тази наклонност на налагане на наказания цифрите за тази година ще са близки до тези от предходната година.

Сходен растеж в последните години се вижда и се чака и при наложените санкции на пасажери, които не са употребявали колан или каска. През 2013 година наложените с акт санкции са 1 442, а с фиш - 6630. През 2014 година глобените с акт пасажери са 976, а с фиш - 5332. През 2015 година издадените актове са 454, а фишове - 3653. Пред идната година глобените с акт пасажери са 909, а с фиш - 6057. Миналата година санкционираните с актове пасажери са 2554, а с фиш - 8755. За първите три месеца на тази година данните демонстрират, че издадените на пасажери актове са 927, а фишове - 3145. Ако глобите през тази година продължат със същото движение, то 2018 година ще сложи връх по санкционирани пасажери без колани или каски.

От писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев се схваща, че съгласно пълномощията си " Пътна полиция " реализира непрекъснат надзор по потребление на системите за обезопасяване в моторните транспортни средства. Той дава образец с акция от 26 февруари до 4 март 2018 година за инспекция на изпозлвани колани в рейсове, при която са тествани 1095 транспортни средства и са открити 194 нарушавания, от които 21 са били свързани с неизползвани колани.

В интервала 23-29 април 2018 година взаимно с изпълнителна организация " Автомобилна администрация " се организират нови ежедневни инспекции за определяне на нарушавания при моторни транспортни средства за транспорт на пасажери и товари.

" Идентични инспекции ще продължат от време на време през цялата година ", твърди Радев.

Той добавя и, че следва да бъдат прегледани напълно нов Закон за придвижването по пътищата, план на Закон за пътните транспортни средства и план за Закон за водачите на моторни транспортни средства, в които са заложени редица ограничения за ограничение на жертвите от пътнотранспортни катастрофи и обезпечаване сигурността на придвижването по пътищата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР