Рано сутрин сливенското гето Надежда прилича на мравуняк. В безкрайна

...
Рано сутрин сливенското гето Надежда прилича на мравуняк. В безкрайна
Коментари Харесай

Тунелът на страха, или за червения опел, рокерите и "откраднатите" деца в Сливен

Рано заран сливенското гето " Надежда " наподобява на мравуняк. В безкрайна тъмна редица майки и деца бързат към двете учебни заведения в прилежащия панелен комплекс. Преди години тичали напряко през железопътните релси, които минават на метри от махалата. После общината прокопала подлез. Хората като че ли извират отдолу под земята, а по средата на пътя им мъже със сигнални жилетки и стоп палки стопират колите по бул. " Илинденско въстание " с цел да пропуснат върволицата. Така е всеки ден.

Случилото се в понеделник (7 октомври), когато родители под паника прибраха децата си от учебно заведение поради подправената вест, че ще бъдат отведени от обществени служащи, като че ли към този момент е забравено. Четири дни по-късно хората в гетото минават през тази тематика с две-три думи. Заобикалят я. Не желаят да приказват. Имат други, по-тежки проблеми.

Двете учебни заведения

По данни на локалната администрация в Сливен съвсем всички деца от най-голямото ромско гето в града вървят на учебно заведение. Дори и тези от далечния му край, където живеят най-бедните - наричани " голите роми ". Двете съществени учебни заведения – VI " Блатя Миладинови " и VIII " Юрий Гагарин " са единствено на стотина метра едно от друго.

" Сещате ли се за какво е по този начин ", пита Васил Чапразов и подигравателно свива очи. Доволен е, че без помощта му верният отговор е неосъществим. Чапразов е един от най-известните ромски водачи в България – преподавател, публицист, някогашен основен редактор на в. " Дром Дромендар " и сп. " О Рома ".

" Построени са по този начин преди 50 – 60 години - споделя той - прекомерно близо едно до друго, само че за разнообразни деца. В VI учебно заведение записваха ромските - от " Надежда ", а в VIII - българските. После, по-просветените фамилии от гетото започнаха да местят децата си в VIII учебно заведение, с цел да не бъдат сегрегирани и да напредват по-бързо. В това преди време нямаше никаква драма – седяхме на един чин, учехме дружно. Проблемите пристигнаха с набъбващата експанзия на национализма. Хората от гетото бяха посочени с пръст – неприятните, рисковите, " мангалите ", от които трябваше да се стои настрани тъй като са зли и рискови, споделя Чапразов. За това българите започнаха да местят децата си в други учебни заведения. А двете – VI и VIII се оказаха изцяло сегрегирани, тъй като в тях и до през днешния ден учат единствено децата от гетото. На езика на Красимир Каракачанов това се назовава " циганизация ", против която той има потребност да се бори, с цел да съществува политически ".

" Надежда " без очаквания

Мръсните стъпала на подлеза в дясно от площада пред сливенската гара водят стръмно надолу към тесния, дълъг и тъмен тунел. През него се върви постепенно. Той влиза в кв. " Надежда " на метри от пазарния площад и това, което в миналото е било градинка с пейки и трева. Всъщност името на квартала е печална подигравка. В Сливен надали има друго място, от което очакванията да са си тръгнали толкоз безогледно.

Колко тъкмо са хората, които живеят в гетото не знае никой. По неофициални данни те са сред 35 и 40 хиляди. На 7 октомври тези хора бяха нахално подгонени през същия оня замърсен и стеснен тунел, с цел да избавят децата си от невидимите злодеи, пристигнали да ги отвлекат от учебно заведение.

" В гетата с съображение се опасяват, че децата им могат да бъдат отнети, поради липса на естествени условия за развъждането им, споделя Васил Чапразов. Какво значи " естествени условия "? Десетилетия наред българинът в никакъв случай не е срещал поддръжка от страна на хората, които са го управлявали. Те постоянно са гледали на народа си като на " плебс " - с възприятие на предимство. А какво да кажем за ромите? Нека влязат в която и да е къща в кв. " Надежда " - там на никое място няма " естествени условия " за развъждане на деца. Никъде! ".

Първо аленият опел, след това рокерите...

" Това, което се случи в Сливен на 7 октомври е механизъм, тестван " на терен " в продължение на години ", споделя Стела Костова.

Тя е ръководител на сдружението " Ромска академия за просвета и обучение " в града. " Преди изборите за локална власт през 2011 година по деца от ромската махала " Надежда " стреляха с въздушна пушка от преминаваща кола – червен опел, до момента в който отиваха на учебно заведение. През 2015 година хората отново бяха ненадейно хвърлени в суматоха със слуха, че рокери се готвят да отвличат децата напряко от домовете им. Имаше следствие, само че то не стигна до на никое място. Всичко завърши до " незнайния " причинител ", напомня това.

Според Костова сравнението на тези два случая с очевидно съзнателно провокираната суматоха от 7 октомври т.г. ясно демонстрира, че " паник бутона " на етническото напрежение в града се натиска от време на време във всеки случай, когато това може да послужи за реализиране на политически цели. " Беше направино показно по какъв начин за минути няколко хиляди души могат да бъдат ориентирани в избрана посока. Този път към учебните заведения. Следващият път може да е другаде ", споделя тя.

Закрилниците

По данни на Ромската академия за обучение и просвета в Сливен има над 200 роми с висше обучение и добра професионална кариера. Въпреки това името на нито един от тях не може да бъде намерено в листите на претендентите за общински съветници за идните избори.

" Представителите на ромската общественост са сложени на места на задни позиции единствено като стръв за етнически избор. Край Сливен има и 46 села с плътно ромско население. Но единствено в две-три от тях като Чинтулово и Горно Александрово кметовете са роми. Те най-вероятно ще останат на местата си по единствената причина, че няма други претенденти за тях ", споделя още Костова.

Тя твърди, че от 2011 година насам задачата на всички акции като тази с съзнателно провокираната суматоха предишния понеделник, е ромите или въобще да не стигнат до урните, или вотът им да бъде ръководен със боязън.

" Същите хора, които всяха суматохата в понеделник, в този момент ще се появят в ролята на покровители и спасители, с цел да оберат гласовете на личните си жертви, споделя тя. Срещу всичко това може да се противодейства единствено с волята на държавното управление, което да вземе ограничения, с цел да не се случи отново. Но явно такава воля няма ".

Коварство и боязън

Тази седмица в Сливен всеки диалог за случилото се в най-голямото градско гето е, че то е било артикул на планувана тактика ромите да бъдат държани в подчинена позиция с лукавство и боязън.

" В България границата в отношението към ромското малцинство от дълго време е премината, а политическата среда е рисково фашизирана, споделя Васил Чапразов. Т.нар. патриоти имат сделка с Борисов: " Ти мълчи, Батко! Ние ще вдигнем врявата, ще свършим работата, а след това ще разделяме ". Националистите имат потребност от вменявне на тясно етническо съзнание у българите. Така огромната общественост се разрушава, а по-късно подчиняването на съставните й елементи се реализира елементарно ", споделя още Чапразов.

Паството на пасторите

В първото си телевизионно присъединяване след паник офанзивата в Сливен, министър председателят Борисов изненадващо уточни като източник на подправените вести за идно лишаване на деца от фамилиите им обществените мрежи, интернет троловете и пасторите в кв. " Надежда ". Те са 29 – колкото са и църковните общности в гетото. Там има и огромна джамия за мюсюлманската общественост.

Дни по-късно Управителния съвет на Обединените евангелски църкви в България популяризира декларация, с която се опълчи на казаното от Борисов. Но не пропусна и следното конкретизиране: " След като във връзка на вчерашните събития се отвори тематиката за така наречен " Стратегия за детето ", следва да се вземе поради, че въпреки и подобен документ да не съществува, в необятен общ смисъл фразата отбелязва визията на страната във връзка с политиките по отношение на детето. В този смисъл, без значение че е спрян процесът по приемане на Национална тактика за детето, нейната философия е към този момент материализирана във вътрешното ни законодателство, без да бъдат зачетени мненията и възраженията на обичайните религиозни общности като заинтригувана страна. "

" Самата страна позволи евангелските пастори да с трансфорат в водачи на ромската общественост, споделя Васил Чапразов. Така се стигна до обстановката инцидентни хора да образоват децата в църквите си. Резултатът е, че те постоянно знаят цели глави от Библията наизуст, само че не могат да изрецитират нито едно българско стихотворение ".

Според Наташа Тодорова, която е здравен посредник в Сливен и интензивно работи в гетото, пасторите фактически са престижите там.

" Ние също търсим помощта им, когато би трябвало да водим разяснителни акции – да речем за нуждата от имунизиране, споделя тя. Активирането на страха от лишаване на деца е лост за операция за родителите им, който работи безотказно. А за постигането на такава цел въобще не е нужно да се търси съдействието на всички 29 пастора, доста по-лесно е. Достатъчно е да бъдат задействани единствено двама или трима. Останалото може да бъде свършено в обществените мрежи, както в действителност се случи ".

Бог интегрира

Пастор Сашо Василев събира правилните си в " Църквата на Бога ", която основал още през 1998 година Те са към 150 души, като всеки от тях внася в касата на общността " десятък " от приходите си. Така се издържала църквата.

Пасторът е очевидно обезпокоен от обвиняването на Борсов и също недоумява за какво виновността за случилото се в понеделник е хвърлена върху него и сътрудниците му, в случай, че полицията и локалната власт са потърсили помощта им, с цел да успокояват хората.

" Още в 4 часа в понеделник всички бяхме събрани в районното полицейско ръководство в махалата, споделя пасторът. На тази среща участваха и представители на дирекциите за обществено подкрепяне и за протекция на детето. Веднага по-късно тръгнахме да успокояваме хората. А на идващия ден министър председателят споделя по малкия екран – пасторите са отговорни. Как по този начин? ".

Изненадан е и от отношението на страната към работата в църквите. " Защо нито един път никой не сподели по какъв начин раздаваме пакети с храна на вдовиците, по какъв начин храним хората в квартала, по какъв начин работим с децата в неделното учебно заведение?, пита прибързано той.

А последният му мотив бе непредвиден и любопитен: " Любовта към бога интегрира ромите, споделя свещеник Сашо. Вие не знаете, само че на нашите служби идват и българи ". Въпреки първичното му единодушие обаче желанието ми да участвам на вечерната работа в сряда по-късно беше отклонено. Хората щели да се изплашат.

Ако е бил откровен, свещеник Сашо може би е бил и прав.

Във вторник прекосяването от единия до другия завършек на тунела към кв. " Надежда " в Сливен беше тягостно. Недоверието в погледите към всеки " нов " отдалечаваха светлината в двата му края. Градът и гетото като че ли към този момент не желаеха да са по този начин близо.

" Тактиката, с която ромите в Сливен бяха хвърлени в суматоха е същата като арогантното държание на Волен Сидеров в предаването " Референдум " на Българска национална телевизия преди седмици, споделя Васил Чапразов. Национализмът се усеща удобно единствено в някаква своя дребна, " джобна " България. Той самичък я основава с надменност, с цел да му е на разположение постоянно, когато му потрябва ".

Източник: https://www.dnevnik.bg

Автор: Спас Спасов

Снимка: Спас Спасов
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР