Рано или късно настъпва умора. От една страна е безсилието,

...
Рано или късно настъпва умора. От една страна е безсилието,
Коментари Харесай

Пропуква ли се европейската солидарност с Украйна?

Рано или късно настава отмалялост. От една страна е безсилието, което изпитват, до момента в който наблюдаваш ужаса на войната, от друга - натискът да се погрижиш за личните си проблеми. Този феномен е прочут и понятен, за него нееднократно са били отправяни предизвестия в последната година и половина.

Но предпрежденията към този момент не са задоволителни, даже в Европейски Съюз, където от дълго време важи максимата, че европейската общественост уверено заема " вярната страна " и демонстрира взаимност с нападнатата Украйна, написа Катрин Шмид в АРД.

В такава фаза на подозрения срещата на европейските външни министри в Киев - първата в страна, която не е членка на Общността - има в действителност историческо значение. Включително в отговор на все по-често задавания тези дни въпрос: Остава ли помощта на Запада за Украйна непоколебима?

Унгария, Полша, а в този момент и Словакия

Колко еднопосочен бе отговорът на този въпрос по време на срещата в Киев? Фактът, че полският външен министър отсъстваше, споделя доста, написа АРД. Полша досега оказваше най-голяма поддръжка на Украйна както във боен, по този начин и в честен проект. Но очевидно ръководещите във Варшава имат съществени грижи преди изборите със личните си жители, преди всичко земеделците. И поради тях разногласието за толкова значимия за Украйна експорт на зърно стигна до Световната комерсиална организация и до Организация на обединените нации. Останалата част от Европейски Съюз единствено наблюдаваше безпомощно и сепнато, разяснява Катрин Шмид.

Унгария, която в никакъв случай не е изменяла на пропутинския си курс, изпрати в Киев заместител на заместника. В това няма нищо чудно. Тревожно за Европейски Съюз обаче е това, че тя ще бъде последвана и от Словакия, която до момента оказваше значима поддръжка на Украйна. Роберт Фицо, който завоюва парламентарните избори в страната със своя проруски дневен ред, се заканва да приключи военната помощ, предоставяна на нападнатата страна, отбелязва АРД. Той съобщи ясно, че Словакия " няма да достави и един патрон повече ".

Единна " от Лисабон до Луганск " ли е Европа?

Думите пристигналите в Киев първи дипломати имат огромна значение, отбелязва Катрин Шмид. Германската външна министърка Аналена Бербок приказва за " общественост на свободата, която скоро ще се простира от Лисабон до Луганск ". Луганск - градът, който бе нелегално анексиран от Русия.

Препоръката на Европейската комисия да започнат присъединителните договаряния с Украйна за момента се отсрочва. Задачата е тежка: как може да се даде зелена светлина, откакто в действителност всички светофари светят в алено? Украинският президент Володимир Зеленски не крие очакванията си договарянията за участие да стартират още тази година, както показва немското издание " Шпигел ". " Всички знаем, че е единствено въпрос на време Украйна да се причисли към Европейски Съюз ", съобщи Зеленски след срещата на европейските външни министри в обичайното си видеообръщение.

Катрин Шмид отбелязва в АРД, че би било добре, включително за множеството европейци, готови да положат всички старания в името на солидарността с Украйна, думите и знаците да не са отдалечени от действителностите в Европа. Затова е належащо, даже и поради изборите в Словакия, ясно да бъде посочен разривът в европейската взаимност. И в това време да не стопира работата по нужните сюжети за подкрепа в навечерието на зимата.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР