Ръководството на Българската академия на науките обясни как се разпределя

...
Ръководството на Българската академия на науките обясни как се разпределя
Коментари Харесай

От БАН обясниха как се разпределя бюджетната субсидия

Ръководството на Българската академия на науките изясни по какъв начин се разпределя бюджетната дотация за институцията . В известие до медиите от Академията показват, че  във връзка с протестните дейности, оповестени от Националния институт по метеорология и хидрология, се популяризират редица погрешни изказвания.
 
От управлението на Българска академия на науките изясняват, че бюджетната дотация от 98 млн. лева се разпределя по пет съставния елемент: предпочитани и централизирани разноски /например за оперативни действия, налози, защита, интернационална активност и др./ - 13 % от субсидията; целеви прехвърляния /например от министерства/ - 2 550 00 лева.; съставен елемент 1 - дотация към структурните звена /институтите/ за обезпечаване на работни заплати и осигурителни вноски - 68 % от бюджетната дотация на БАН; съставен елемент 2 - дотация съгласно резултатите от научната активност /разпределя се съгласно критерии, признати от Общото заседание на БАН/ - 17 % от бюджетната дотация на БАН; съставен елемент 3 /от 2018 г./ - дотация за отчасти покриване на разноски за електрическа енергия, топлоенергия и вода на институтите - 2 %.

Според признатия от Общото заседание на Българска академия на науките бюджет Националния институт по метеорология и хидрология получава следното финансиране на активността си - за предпочитани и централизирани разноски. За 2018 година дотацията на Национален институт по метеорология и хидрология за оперативна активност е 1 330 000 лева, за погашение на членски импорт в интернационалните организации - 3 189 556 лева, за стипендии и прехрана на докторанти - 49 309 лева Така дотацията на Национален институт по метеорология и хидрология за предпочитани и централизирани разноски става 4 568 865 лева

Като звено на Българска академия на науките Н ИМХ получава дял и от другите общи разноски на Българска академия на науките като интернет, такса битови боклуци, налог здания, компенсации по Кодекса на труда, библиотечна и издателска активност, интернационална активност и различен и. Освен това Общото заседание на Българска академия на науките гласоподава средства отвън бюджетната дотация в размер на 413 612 лева за в допълнение подкрепяне на оперативната активност, само че Национален институт по метеорология и хидрология не прояви интерес към тяхното разпределение, се показва в известието.
 
В него се добавя, че Н ИМХ получава и целеви прехвърляния от Министерството на околната среда и водите - 1 875 000 лева

" Субсидията на Национален институт по метеорология и хидрология по съставен елемент 1 е изчислена по идентичен метод за всички звена на Българска академия на науките и обезпечава покритие на гласуваните от Общото заседание на Българска академия на науките заплати по категории личен състав, в това число механически и спомагателен личен състав. Независимо, че тези базови заплати не са високи, те са изцяло унифицирани за цялата Академия. Субсидията по съставен елемент 2 се разпределя въз основата на получените научни резултати. През 2018 година беше подписано съглашение с Министерския съвет за разпределение на в допълнение отпуснатата дотация от 15 млн. лв., съгласно което съглашение средствата би трябвало да се " разпределят сред звената на Българска академия на науките въз основа на оценка на научната им активност и резултатите от нея ". Общото заседание на Българска академия на науките реши по съставен елемент 2 да се разпределят 16 614 014 лева От тези средства за стимулиране на висококачествена публикационна активност се разпределят не 80 %, както се твърди, а 35,5 % от посочената сума. За цитирания в международната научна литература са отделени 14,3 на 100. Конкретно за 82-ата си учени, за 2018 година по съставен елемент 2, Национален институт по метеорология и хидрология е получил дотация от 462 903 лева Като се има поради, че огромна част от активността на Национален институт по метеорология и хидрология е оперативна и се обезпечава предпочитано по други пера, тези средства са единствено за стимулиране на научната активност на учените в института. Субсидията на Национален институт по метеорология и хидрология по съставен елемент 3 е в размер на 61 806 лева Следователно бю джетната дотация за Национален институт по метеорология и хидрология, без общоакадемичните разноски, е в размер на 13 855 700 лева , което съставлява 14,6 % от общата дотация на Българска академия на науките, която има 42 научни и няколко профилирани звена ", се споделя в известието.

Ръководството на Българска академия на науките не смята, че с редствата за активността на Национален институт по метеорология и хидрология са задоволителни , само че е належащо заслужено систематизиране на дотацията сред всички звена на Българска академия на науките по ясни и транспарантни критерии, се показва в известието.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР