Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг не направи конкретно предложение за

...
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг не направи конкретно предложение за
Коментари Харесай

Киев да "прескочи една стъпка" по пътя към присъединяване към НАТО: Столтенберг

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг не направи съответно предложение за участие на Украйна преди срещата на върха на ръководения от Съединени американски щати боен блок във Вилнюс, като вместо това предложи на Киев да бъде дадена опция да " прескочи една стъпка " по пътя към присъединение към блока.

В понеделник в диалог с публицисти Столтенберг настоя, че водачите на НАТО ще " изпратят явен и позитивен сигнал " на Киев по отношение на желанието му да се причисли към военната организация. Коментарите му идват макар ясно изразеното противоречие на редица членове на блока с участието на Украйна, до момента в който тя е въвлечена в спор с Русия.

Столтенберг предложи на страните членки да " отстранен условието за проект за деяние за участие (ПДЧ) " за Киев. Това ще промени пътя за присъединение " от двуетапен към едноетапен развой ", изясни той по време на конференция във вторник.

Според ръководителя на НАТО заобикалянето на ПДП е един от трите детайла в препоръчаната многогодишна стратегия за Украйна. Друг вид включва доближаване на страната с ръководената от Съединени американски щати военна организация посредством обезпечаване на " цялостна оперативна съгласуемост сред украинските сили и силите на НАТО ", което значи, че Киев ще употребява най-вече оръжия, създадени на Запад.

Киев ще бъде привързан с НАТО и политически посредством новия Съвет Украйна-НАТО, чието учредително съвещание ще се организира в сряда. Украинският президент Владимир Зеленски ще участва на събитието, сподели Столтенберг.

Украински публични лица, в това число Зеленски, приканиха НАТО да предложи на страната съответна пътна карта за присъединение към НАТО по време на срещата на върха в литовската столица Вилнюс. Според известията украинският водач е заплашил да бойкотира събитието, в случай че това очакване не бъде изпълнено.

Съединени американски щати и Германия се опълчиха на страни като Полша и балтийските страни, които се оповестиха за угаждане на настояването на Киев. Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи пред CNN, че Украйна не е подготвена да се причисли към НАТО.

Смятам, че би трябвало да определим разумен път за Украйна, с цел да може тя да се класира за участие в НАТО ", сподели Байдън и добави, че е " прибързано " да се гласоподава по въпроса.

Медиите оповестиха за концепцията за основаване на съвет Украйна-НАТО преди срещата на върха. Подобен орган беше основан с Русия в края на 90-те години на предишния век, когато организацията се опитваше да облекчи опасенията на Москва от разширението на активността си в Европа. Миналия месец в. " Ню Йорк Таймс " съобщи, че " Украйна може да играе в НАТО ролята, която в миналото играеше Русия ", когато обясняваше метода на Вашингтон към този въпрос.

Домакинът на събитието, президентът на Литва Гитанас Науседа, прикани страните членки да признаят, че договорът с Русия е " мъртъв ", до момента в който техните водачи летяха за Вилнюс.

По време на срещата на върха в Букурещ през 2008 година НАТО за първи път даде обещание, че Украйна ще се причисли към алианса. Тогава Москва предизвести, че сходна стъпка ще премине алена линия, защото разширението на военния блок към нейните граници съставлява опасност за националната ѝ сигурност.

Русия се опита да контракти непълен поврат в напредъка на НАТО през 2021 година, година преди началото на спора в Украйна, само че предлагането беше отхвърлено от Съединени американски щати и техните съдружници.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР