Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди днес за опасността

...
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди днес за опасността
Коментари Харесай

ЕС не признава резултатите от президентските избори в Беларус

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предизвести през днешния ден за заплахата от преобразяване на Беларус във " втора Украйна ", изтъквайки нуждата да се договаря с президента Александър Лукашенко. Борел декларира това в изявление за испанския в. " Паис ", представено от Агенция Франс Прес.

Европейски Съюз не признава резултатите от президентските избори на 9 август в Беларус. Страната е обзета от митинги след противоречивото преизбиране на Лукашенко , който е на власт от 26 години и се гордее с поддръжката на Москва.
" Европейският съюз няма желание да трансформира Беларус във втора Украйна ", акцентира Борел, имайки поради различията с Русия след анексирането на Крим през 2014 година. " Напрежението сред Европа и Русия се уреди със пукотевица, принуждение и разпад на украинската територия, който продължава още. Проблемът на беларусите през днешния ден не е да избират сред Русия и Европа, а да се снабдят със независимост и народна власт ", добавя той.

Борел акцентира, че би трябвало да продължи разговорът с президента Лукашенко. Той съпоставя обстановката с тази при венецуелския му сътрудник Николас Мадуро, който също е изправен пред митинги, репресирани от управляващите. " Мадуро и Лукашенко са тъкмо в едно и също състояние. Ние не ги признаваме за законно определени. При все това, без значение дали ни се нрави или не, те управляват ръководството и ние би трябвало да продължим да преговаряме с тях, макар че не признаваме демократичната им легитимност ", изясни ръководителят на европейската дипломация.

Беларус ката съпротива прикани за нов огромен митинг през днешния ден, с цел да се поддържа натиска над президента, който сложи армията в бойна подготвеност, осведоми Българска телеграфна агенция. След президентските избори доста демонстрации бяха потушени със мощ от полицията, при което бяха убити трима души, десетки бяха ранени, а над 6700 са задържани. Много от арестуваните оповестиха за побоища и изтезания в ареста.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР