Ръководителят на една от водещите руски фирми за киберсигурност е

...
Ръководителят на една от водещите руски фирми за киберсигурност е
Коментари Харесай

Русия задържа за държавна измяна водещ специалист по киберсигурност

Ръководителят на една от водещите съветски компании за киберсигурност е арестуван по съмнение в държавна измяна, предават съветските медии. Съд в Москва съобщи, че е разпоредил 35-годишният Иля Сачков да бъде арестуван за два месеца, само че не даде повече детайлности по обвиняването. Делата за държавна измяна в Русия нормално са поверителни и се санкционират с до 20 години затвор, припомня Би Би Си.

Анонимен източник е декларирал пред държавната осведомителна организация ТАСС, че Сачков е отрекъл да е  предавал секретна информация на чуждестранни разузнавателни служби. Медията напомня, че експертът е награден за работата си от руския президент Владимир Путин. Неговата компания Group-IB е профилирана в откриването и предотвратяването на хакерски атаки и има световна потребителска база, която включва интернационалната полицейска организация Интерпол.

Group-IB съобщи, че офисите на компанията в Москва са претърсени във вторник, само че не е ясно за какво. Руската осведомителна организация РИА заяви, че на идващия ден са осъществени още обиски в офисите в Санкт Петербург. Компанията съобщи, че нейното висше управление и юристи " работят за изясняване на обстановката ". " Екипът на Group-IB е убеден в невинността на изпълнителния шеф на компанията и неговата бизнес честност ", се споделя в изказване.

Иля Сачков взе участие в основаването на Group-IB, когато е едвам на 17 години и е включен в класацията за предприемачество на списание Forbes ``30 под 30`` през 2016 година Сачков работи дружно с банки, Министерството на вътрешните работи на Русия и Европол, с цел да помогне за разкриването на киберпрестъпници.Три години по-късно е награден от президента Владимир Путин за работата си по идентифициране и попречване на закани за компютърните системи на държавното управление.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл не разполага с детайлности по случая.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР