Ръководителят на българската делегация на евродепутатите от БСП Петър Витанов

...
Ръководителят на българската делегация на евродепутатите от БСП Петър Витанов
Коментари Харесай

Витанов пита Урсула фон дер Лайден за разделението на правата на работниците по оста Изток - Запад

Ръководителят на българската делегация на евродепутатите от Българска социалистическа партия Петър Витанов насочи редица въпроси към госпожа Урсула фон дер Лайден, претендент за ръководител на Европейската комисия, която показа визията си за развиване на Европейски Съюз пред Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал през днешния ден в Брюксел. Той попита, какви съответни ограничения има намерение тя да предприеме за отбягване на разделянето по оста Запад - Изток - във връзка с въпроси като миграция, права на служащите, приходи. В допълнение, той попита и какви са вижданията й за европейската вероятност на Западните Балкани.

Г-жа фон дер Лайден акцентира на единството като водещ принцип при използването на европейските политики и подходи, изключително по основни за европейските жители тематики. Тя означи, че вратите пред нови страни членки би трябвало да останат отворени, при съблюдаване на наложителните критерии.

Г-жа фон дер Лайден сложи акцент главно върху три аспекта от своята бъдеща стратегия. На първо място акцентира битката с климатичните промени и ограниченията, които би следвало да бъдат осъществени в европейски мащаб - понижаване на излъчванията на въглероден диоксид с 50% до 2030 година и нулеви чисти въглероден излъчвания до 2050 година (т.н. климатична неутралност). На последващо място, претендентът за ръководител на Европейска комисия обърна внимание на устрема към подсилване на обществените права - най към този момент в поддръжка на салдото професионален - персонален живот и увеличение на опциите на стратегия Еразъм. Не на последно място тя означи и нуждата от усилване на ролята на Европейски Съюз в международен проект.

„ В тази акция социалистите водиха борба за фундаментална смяна в европейските политики и Франс Тимерманс беше лицето й. Резултатът от договарянията в Европейския съвет надалеч не ни удовлетворява. На този стадий обаче за нас е значимо да обърнем дебата от елементарни пазарлъци за постове към сериозен диалог за политиките, които Европейски Съюз ще следва през идващите 5 години. " Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев след съвещанието на групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал през днешния ден, на което Урсула фон дер Лайден, претендент за ръководител на Европейската комисия, показа визията си за развиване на Европейски Съюз.

" През миналите няколко дни имахме редица подготвителни и координационни срещи на нашата парламентарна група и ПЕС, с цел да очертаем главните цели и червени линии, които бихме желали да забележим в програмата на новия ръководител на Европейска комисия, и от които зависи нашата поддръжка. На днешното чуване поставихме голям брой съответни тематики, по които чакаме съответни задължения от Урсула фон дер Лайен. На първо място е Социалният дирек - издигането на обществените права наедно с фискалните правила, които сега връзват ръцете на националните държавни управления в обществената сфера и обществените вложения. Превръщането на Социалния дирек в наложителен проект за деяние би представлявал огромната смяна, за която хората ясно гласоподаваха на тези избори. Поисках също ясна позиция за лансирането на повсеместен Младежки проект, който да включва Младежката гаранция, Детската гаранция, културен чек и разширена стратегия „ Еразъм ", с съответен бюджет, тъй като за нас инвестицията в хората, изключително младите, е най-хубавата. Поставих въпроса и за върховенството на закона. Още преди началото на акцията, като първи заместник-председател на Комисията, Тимерманс водеше битка за отстояването на върховенството на закона и беше „ осъден " за това от Унгария и Полша. Сега претендентът на десните фон дер Лайен разчита на поддръжката на тези държавни управления и техните евродепутати в Парламента. Очакваме гаранции, че върховенството на закона в Европейски Съюз и тя персонално няма да станат пленник на тази договорка. За страдание, през днешния ден не чухме съответен отговор на поставените въпроси, нито съответен ангажимент към социалистите " - означи още Станишев.

Във вторник, 16 юли, претендентът за ръководител на Европейска комисия ще показа публично платформата си в границите на пленарното съвещание на Екологичен потенциал в Страсбург.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР