Ръководителката на беларуската опозиция Светлана Тихановска обяви днес началото на

...
Ръководителката на беларуската опозиция Светлана Тихановска обяви днес началото на
Коментари Харесай

Тихановска обяви начало на обща стачка в Беларус за оставка на Лукашенко

Ръководителката на беларуската съпротива Светлана Тихановска разгласи през днешния ден началото на протестни дейности, с цел да се упражни напън за оставка на президента Александър Лукашенко, в деня след следващата огромна проява против ръководещите в Минск, съобщи Франс прес.

От тази заран работещите в държавните предприятия и фабрики, в транспортния бранш, миньори, преподаватели и учащи се започнаха да стачкуват, написа Тихановка в "Телеграм ".

Опозиционната лидерка прикани сънародниците си на покажат, че "никой няма да работи за режима " на Лукашенко. Стачката в държавните предприятия е средство за стопански напън. А тази в частния бранш е знак за взаимност от всички и е също толкоз значима, уточни тя.

38-годишната Тихановска, която е в заточение в Литва, сложи този месец ултиматум на Лукашенко и му даде период до през вчерашния ден да се отдръпна, като сподели, че в противоположен случай ще призове за обща стачка.

Тихановска прикани сънародниците си си да блокират пътища, да затворят работните си места, да не употребяват държавни магазини и служби и да изтеглят всички пари от банковите си сметки, заяви Ройтерс.

Опозиционните медии разгласиха тази заран в обществените мрежи видеоклипове, на които се виждат десетки младежи, събрали се пред университети или участващи в седящи стачки.

Независимият уебсайт Tut.By разгласява фрагменти с служащи, които са спрели работа или организират акции на взаимност в минимум четири огромни държавни фабрики, съобщи Агенция Франс Прес.

Трудно е да се каже до каква степен ще стигнат хората, заради огромния напън на управляващите, сподели за Агенция Франс Прес Александър Ярошук - ръководител на беларуската конфедерация на демократичните профсъюзи, като посочи, че не е призовавал към стачка.

Част от нашите чиновници се причислиха към стачката, акцентира 54-годишната Наталия Безрукова, която стачкува в държавна строителна компания, интервюирана от Агенция Франс Прес в центъра на Минск.

Този път в шествието на пенсионерите имаше и младежи. Част от тях са студенти, които пред това организираха протестни акции до постройките на юридическия и на химическия факултет на Беларуския държавен университет.

Много кафенета, магазини и заведения за хранене в центъра на Минск са затворени, съобщи Ройтерс

По-късно чиновници на правоохранителните органи започнаха да задържат участници в разнообразни неразрешени акции на митинг в границите на "народния ултиматум ", подложен от опозицията, съобщи ТАСС, като се базира на представител на управляващите. Говорителят не посочи броя на задържаните.

Беларуски правозащитници оповестяват за 120 арестувани при разнообразни акции в цялата страна, най-вече от които, над 100 - в Минск.

Беларуската съпротива упорства за оставката на 66-годишния Лукашенко, който е на власт от 1994 година, след произвеждането на президентски избори на 9 август, считани за фалшифицирани.

Оттогава протестното придвижване е под непрекъснатия напън на управляващите.

Вчера нова проява събра над 100 000 души в столицата Минск. Арестувани бяха общо 523 протестиращи по време на акции в цялата страна, съгласно вътрешното министерство.

Работата по разширението на листата на Европейски Съюз със наказания против Беларус продължава. Това съобщи през днешния ден представител на Европейската работа за външна активност в отговор на въпрос дали скоро ще се изпълнят желанията в листата да бъде включен Александър Лукашенко.

Продължава работата, в Съвета на Европейски Съюз се разисква втората част от глобите. Ще работим до реализиране на единодушие по втория лист, добави представителят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР