Ръководителите на германските служби за разузнаване предупредиха, че Китай може

...
Ръководителите на германските служби за разузнаване предупредиха, че Китай може
Коментари Харесай

Германия: Русия е бурята, но Китай е климатичната промяна

Ръководителите на немските служби за разузнаване предизвестиха, че Китай може да употребява присъединяване си в сериозна инфраструктура като средство за гонене на политически цели, заяви

Germany's intelligence service chiefs warned that China could use stakes in critical infrastructure as leverage to pursue political aims amid a debate in Berlin over whether to let Chinese shipping company Cosco invest in Hamburg port
— Reuters (@Reuters)
Агенцията напомня, че изявлението идва на фона на спор в Берлин дали да се разреши на китайската транспортна компания " Коско " да влага в пристанището на Хамбург.

Министерството на стопанската система и климата, което се управлява от партията „ Съюз 90/Зелени ”, желае да наложи несъгласие на наддаването на " Коско " за акции на един от трите терминала на най-важното немско пристанище, до момента в който канцлерството, водено от Германската социалдемократическа партия утвърждава предлагането, съгласно държавни източници.

Споровете са отражение на по-голям и развълнуван спор в Германия за това по какъв начин да се понижи зависимостта от Китай, която е най-големият търговски сътрудник на страната, откакто нашествието на Русия в Украйна извади на показ заплахите от връзки с нападателно разрастваща се властническа страна.

Китай прикани Германия да не политизира икономическите връзки сред двете страни и да не прибягва до протекционизъм " в името на националната сигурност ".

На парламентарно чуване по разнообразни тематики, свързани със сигурността, ръководителите на немското външно и вътрешно разузнаване обявиха, че не могат да оценят присъединяване на " Коско " в наддаването, само че приканиха за зоркост.

" Отнасяме се доста, доста сериозно към присъединяване на Китай в сериозна инфраструктура ", сподели Бруно Кал, който управлява немското външно разузнаване. Той посочи, че пристанището би трябвало да се счита за сериозна инфраструктура и всяка инвестиция в него да се преценя деликатно.

Германия може да чака от Китай да употребява технологии, 5G инфраструктура или икономическата си мощност, с цел да популяризира своите възгледи, разяснява Кал. 

" В случай на политическо недоразумение сред Китай и Германия, сходни способи могат да бъдат приложени ", счита той.

Ръкводителят на вътрешното разузнаване Томас Халденванг изясни по време на чуването, че притежаването на акции в сериозна инфраструктура може да проправи път за саботажи и въздействие върху публичното мнение.

" Когато приказвам с непознати сътрудници за Китай, те постоянно споделят: Русия е бурята, само че Китай е климатичната смяна. И ние би трябвало да сме подготвени да посрещнем тази климатична смяна в околните години ", разяснява Халдеванг. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР