Ръкоплясканията към лекарите не бяха случайност, те си ги заслужиха,

...
Ръкоплясканията към лекарите не бяха случайност, те си ги заслужиха,
Коментари Харесай

Акад. Лъчезар Трайков: В условия на криза се вижда кой колко струва

Ръкоплясканията към лекарите не бяха случайност, те си ги заслужиха, само че за промяна в опазването на здравето е нужна политическа воля. Ако специалистите начертаят линия на смяна, политиците би трябвало да я следват. Това съобщи в изявление за БГНЕС ректорът на Медицинския университет – София акад. проф. доктор.
" Нашата лекарска и здравна общественост посрещна, ангажира се и мисля, че преодоля първите две талази. Убеден съм, че по този начин ще се случи и този път, с тази трета вълна. Справихме се с достолепие и професионално ”, счита акад. Трайков за ролята на медиците в битката за превъзмогване на предизвикването COVID-19.
 Пандемията промени желанията за компетентност на младите лекари Пандемията промени желанията за компетентност на младите лекари
Появил се е интерес към специалността „ Инфекциозни заболявания “ като 2,69% от Випуск 2020 споделят, че имат интерес към нея. Пр...
На рецензиите от общество и политици за неуспех на родното опазване на здравето в тази международна рецесия, акад. Трайков има своя отговор: " Много неща би трябвало да се решат, само че най-важното е професионализмът на тези хора. Оказа се, че той е на извънредно равнище ”.
Според него Медицинският университет – София, във всички години на непрекъснати промени – политически и стопански, си е приключил чудесно работата, преподавайки високи познания и професионализъм на студентите. " Лекари, сестри, лаборанти – всички посрещнаха една неразбираема болест. Една болест, за която в международен мащаб не се знаеше нищо “, уточни още той.
Акад. Лъчезар Трайков призна, че в здравната система има избрани дефицити, като дефицит на личен състав на някои места да вземем за пример, което дава и мотив на някои критици да насочат упреци. Има обаче и някои преимущества като високия брой кревати. " В България има задоволително кревати. Винаги сме го смятали за огромен минус на нашата система, за недостиг, завещан от времето на социализма “, изясни проф. Трайков.
За новите ограничения от началото на идната седмица, медикът разяснява: " Не съм индивидът, който ще го реши. Тук има политическо решение. Политиците, дружно със здравните специалисти би трябвало да вземат общи решения “. В едно обаче той е безапелационен - COVID-19 не анулира другите здравни проблеми. " Освен незабавните положения в медицината има и доста странични премеждия, които, в случай че ги изпуснем за една година без наблюдаване, ще бъде доста тежко. Трудно ще можем пациентите да ги стабилизираме по оня метод, по който са били преди пандемията “, счита ректорът на МУ.
Според него COVID-кризата е помогнала доста по-добре да се видят проблемите в българската здравна система, насъбрани през последните години. " В изискванията на рецесия се вижда кой какъв брой коства. Видя се цялата ни здравна организация какъв брой е добра. В този миг като под лупа видяхме някои проблеми, за които знаехме, че съществуват през всичките години на прехода “, сподели той и добави: " Знаехме, че има дефицити в разнообразни сфери, без значение дали ще приказваме за спешна помощ, доболнична помощ или болнична помощ. Във всеки един от тези аспекти на здравната грижа има проблеми, къде по-малки, къде по-големи. В този миг проблемите се видяха още по-ясно “.
 Предложение: Ваксинацията против COVID-19 да е наложителна за контактните специалности Предложение: Ваксинацията против COVID-19 да е наложителна за контактните специалности
Ваксинацията против ковид в Русия може да стане наложителна за представители на контактни специалности. Тази позиция изрази Владислав...
Като образец той уточни пропускът на здравните управляващи доста по-рано да създадат логаритъм за това по какъв начин се работи на всеки един стадий инфекцията с ковид. " От самото начало трябваше да има логаритъм, плюс финансово застраховане. Хората трябваше да знаят, че нещата са безвъзмездни и могат да ги създадат през общопрактикуващите лекари. Това трябваше да стане незабавно след първата вълна, това прословуто лято на предходната година “, разясни акад. Трайков.
Според него думата " промяна “, изключително щом става дума за опазване на здравето, в България към този момент е изтъркана от несъразмерна приложимост. Той е безапелационен също, че в страната има дребен брой хора, които същински схващат от организация на здравната помощ и са изцяло наясно къде са проблемите и по какъв начин те да бъдат решение. Ако специалистите обаче начертаят линия на смяна, политиците би трябвало да я следват, без значение кой е на власт, с цел да има резултат.
" Тези, да приемем 50 души, са в положение да изготвят една обща скица за организация, която ще е по-различна от тази, която е сега. Дали за следващ път ще го назовем промяна, уповавам се за финален, няма никакво значение. За да направиш такава смяна, се изисква освен експертна подготовка и мнение, изисква се и политическа воля “, счита той.
Аргумент в поддръжка на своето изказване намира в организацията на Спешната помощ у нас. " Те ги трансфораха в хигиеничен превоз. Една модерна Спешна помощ би трябвало да наподобява по различен метод. Една модерна Спешна помощ би трябвало да включва термини като телемедицина. Линейките би трябвало да бъдат оборудвани по напълно друг метод. Това, което гледаме по западните филми не е научна фантастика, това са действителности “, сподели акад. Лъчезар Трайков.
За рецензиите към управляващите за процеса на имунизация той изясни, че в действителност се следят избрани пропуски, само че такива има освен у нас, а в доста страни. Въпреки това обаче признава, че управляващите е трябвало по-спокойно и по-систематично да внушат сигурност у хората.
 Европа записва над 1 млн. жертви на пандемията Европа записва над 1 млн. жертви на пандемията
Жертвите на пандемията в Европа надвишиха 1 милион души на фона на трета вълна, провокирана от нови варианти на вируса. Това предизвик...
COVID-19 промени и университетския живот, отбелязва ректорът, а тази година за първи път дипломирани студенти са положили онлайн Хипократова клетва, има и рекорден брой отличници. " До ден сегашен витае едно мнение, че медицината не може онлайн, единствено непосредствено могат да се образоват студентите. Медицината не е тази медицина от това време. Да, персоналният контакт и директното преподаване са доста по-добри. Още по мое време имаше грамофонни плочи с тоновете на сърцето, с най-често срещаните шумове и така нататък “, описа още акад. Трайков, само че е безапелационен, че практическо образование постоянно е по-добро.
" Нямаше университет в света, който да е квалифициран за това “, разяснява още той за новите провокации пред образованието и добавя, че единствено един месец МУ-София и съумял да построи обща платформа за образование, която да обхване 12 000 студенти и 1600 преподаватели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР