Ръкописът на първата българска история, писана от българин, който вчера

...
Ръкописът на първата българска история, писана от българин, който вчера
Коментари Харесай

Учени: Ръкописът на Петър Богдан е легенда

Ръкописът на първата българска история, писана от българин, който през вчерашния ден стана известно, че е бил открит от проф. Лилия Илиева, е легенда, настояват учени. Досега нейното битие е било единствено съмнение, оповестява Българска национална телевизия.

Историята предшества с повече от век " История славянобългарская " на Паисий Хилендарски. Откритието е на проф. Лилия Илиева, а създател на историческия документ от 17-и век е католическият архиепископ Петър Богдан. Сега екип от филолози и преводачи приготвят ръкописа за щемпел.

Просто легенда. Така учените приемали концепцията за съществуването на историята, по-стара с век от тази на Паисий. Първите подозрения, че е истина, се появяват в края на 70-е. В архивите на Ватикана се открива дубликат на няколко страници.

„ Мнозина са описвали българската история, всеки както е считал за правилно или похвално. Поставих си за цел да не се разгръщам по-нашироко, в сравнение с е редно, нито любовта ми към родината да преувеличи нещо “, написа Петър Богдан в предговора на ръкописа.

Между ръкописите и документите на Ватиканската библиотека има доста, които съдържат данни за историята на България, сподели пред камерата на националната телевизия Падре Бойл - префект на Ватиканската Апостолическа библиотека.

Страниците на някои от главите от дубликат на ръкописа са проучени от проф. Божидар Димитров - тогава е бил млад академик.

Минават съвсем 40 години, в които ръкописът наподобява окончателно загубен. До момента, в който проф. Лилия Илиева от Югозападния университет в Благоевград го открива в Университетската библиотека на Модена. Откупен неотдавна от частна сбирка.

„ Мен ме роди българската земя, в този момент съвсем грохнала от напреднала възраст, същата татковина ме крепи като разпадащ се транспортен съд след дълги и разнородни пътешествия “, споделя Петър Богдан в предговора.

Петър Богдан е имал е съзнанието, че се обръща към българския народ. Изключително е смисъла на ръкописа за историята на Чипровец, Клисура, Копиловец и Железна и битката им против поробителите. Самият Петър Богдан има дейна роля в подготовката и експлоадирането на Чипровското въстание. Той за пръв път показва и българския герб - лъв с императорска корона.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР