Ракетите на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) са на изчерпване

...
Ракетите на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) са на изчерпване
Коментари Харесай

Защо ПВО на НАТО е безсилна срещу руските ракети?

Ракетите на системите за противовъздушна защита (ПВО) са на привършване в Украйна, считат западните специалисти. НАТО публично декларира, че обмисля опцията за нови доставки на системи за Противовъздушна отбрана на режима в Киев. За какви системи може би става дума и за какво никога те няма да спасят Украйна от съветските ракетни удари?

Специалната военна интервенция разкри по-ясно от всеки път значимостта на Противовъздушна отбрана. Ако съветската Противовъздушна отбрана, наситена със модерни радари, зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) и изтребители, се оправя чудесно със задачата си, то украинската претърпя големи загуби още в първите дни на войната. В момента тя престана да съществува точно като система и се трансформира във фокусна Противовъздушна отбрана. Към днешна дата ВСУ разполагат с няколко десетки остарели системи за Противовъздушна отбрана със междинен и дребен обхват, огромен брой ПЗРК и изтребители МиГ-29 и Су-27, въоръжени с ракети с дребен обхват.

На Запад към този момент интензивно се чуват гласове, че ракетите за Противовъздушна отбрана в Украйна са на привършване. Генералният секретар на НАТО сподели, че Алиансът изследва опцията за доставка на нови системи за Противовъздушна отбрана на Украйна. С други думи, това, което имаме пред нас, в действителност е формалното самопризнание от врага на обстоятелството, че Противовъздушна отбрана на Украйна е в разрушено положение.

В същото време специфична авиационна интервенция за угнетяване точно на системите за Противовъздушна отбрана не е била провеждана от Върховен касационен съд на РФ. Но доста съветски изтребители Су-30 и Су-35 на бойни патрули носят ракети въздух-въздух, както и противорадарни ракети Х-31П с разнообразни модификации. Последните може да бъдат приложени ненадейно против всяка система за Противовъздушна отбрана или радарна станция. В такава обстановка украинските МиГ-29 и Су-27 се пробват да избегнат доближаване с съветските изтребители, а системите за Противовъздушна отбрана са принудени непрекъснато да маневрират и да работят от засади.

Над Украйна няма непрестанно радарно поле от февруари насам. Радарите в режим на дежурство за всестранно наблюдаване се унищожават преди всичко при такива военни дейности. Липсата на непрестанно радиолокационно поле не разрешава потреблението на средства за автоматизация - системата за автоматизирано ръководство на Противовъздушна отбрана.

Понякога можете да чуете, че разследващите самолети непрекъснато висят над прилежащите страни и Украйна и доставят на украинската Противовъздушна отбрана информация за въздушната конюнктура. От всички тези самолети обаче единствено “Боинг ” E-3 “Сентри ” АУАКС може да открива въздушни цели. Такъв разследващ аероплан като РС-135 прави електронно разузнаване с обсег на разкриване на радари и системи за Противовъздушна отбрана до 800 км. Той е в положение да открие излитането на нашите самолети от летищата посредством радио-прихващане - само че единствено определянето на обстоятелството на политане без целеуказване по какъвто и да е метод.

Най-мощният радар е в E3. Той може да открие огромен аероплан на разстояние до 600 км, крилата ракета - до 360 км. Изваждаме от това 100 км от границата до траекторията на хвърчене, след което - нейното непрестанно придвижване дефинира, че в множеството случаи самолетът не е в оптималната точка и не може да бъде “осведомен ” за всички крилати ракети по едно и също време. Оказва се, че действителната дълбочина на следене на изстрелването на съветски крилати ракети на територията на Украйна е към 200-250 км от въздушното пространство на Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Още по -малко над Черно море - Крим би трябвало да се заобиколи.Така се оказва, че американският аероплан АУАКС може да помогне малко за украинската Противовъздушна отбрана. Той следи единствено западната част на страната. В по-голямата част от територията украинците би трябвало да включват личните си радарни станции, които стават цели за нашата авиация.

Това дава опция да се опровергае мнението, че терминалите “Старлинк ” са от огромна изгода за украинската Противовъздушна отбрана. Те оказват помощ, само че информацията по този начин или другояче минава от АУАКС. В такава среда украинците непрестанно изискват от запад, доставката на съоръжение за битка с нашите крилати ракети и дронове. Но какви системи за Противовъздушна отбрана Западът може в последна сметка да обезпечи - най-малко теоретично - за Украйна?

Никъде в света няма такава школа за планиране на системи за Противовъздушна отбрана и радари, подобен сложен метод към построяването на Противовъздушна отбрана, като система от детайли, свързани между тях в едно цяло, както в миналото в Съюз на съветските социалистически републики и през днешния ден в Русия. И много постоянно чуваме за въоръжените сили на НАТО и страните членки на Алианса – „ инсталирана е батарея от такива и такива ракети, с цел да отбрани такава и такава база “. За какви комплекси приказваме?

Какво може да се пре даде на Украйна

Към днешна дата комплексът “Пейтриът ” ПАК-3 е единствената наземна система за Противовъздушна отбрана със междинен обхват в западните страни. Въобще няма системи с огромен обхват (като да вземем за пример съветската система С-400). ТХААД не си коства да се преглежда. Той е предопределен да противодейства на бойните глави на МКБР. Аеродинамичните цели са му прекомерно сложни.

Това дефинира какво могат да предложат западните съдружници на Украйна. Когато някой повдигне въпроса за обезпечаването на системата за Противовъздушна отбрана “Пейтриът ”, настава неуместна пауза - не са задоволителни независимо! И резултатите, които тази система за Противовъздушна отбрана демонстрира, надалеч не са най-хубавите. Съединени американски щати няма да рискуват толкоз репутацията на този комплекс. А и ние бихме били заинтригувани да унищожим такова прехвалено съоръжение. Затова украинците не би трябвало да мечтаят за него. Така за тях остават единствено комплексите с дребен обхват. Ето какво в действителност се предлага на ВСУ:

САМ “Хоук ” ( " Ястреб " ) МИМ -23 Б . Обсегът е 40 км, оптималната височина на поразяване на задачите е 18 км. Първата трансформация е пусната в употреба през 60-те години. Най-масовата американска система за Противовъздушна отбрана, създадена в количество над 40 000 единици. Украйна може да ги получи от Испания. Основният минус е слабите благоприятни условия за ниски цели, ниската оптималната скорост на задачата, радарът е неефикасен за дребни цели. Съветският аналог е остарелият комплекс С-125.

Кротал-НГ ” - най-модерната трансформация. Обхват 10 км, височина - 6 км. Според характерностите той е малко по-слаб от нашия " Тор ". Зад гърба си няма никакви бойни достижения. Французите настояват, че той “хруска ” като ядки крилати ракети и дронове. Но през 2020 година тази система за Противовъздушна отбрана, дружно с “Пейтриът ” ПАК-3, се изложи в Саудитска Арабия, като не съумя да отблъсне офанзива с дрон против петролните ѝ рафинерии.

Системата за Противовъздушна отбрана “Пейтриът ” ПАК-3 е гордостта на американския военно-промишлен комплекс. Обхват 80 км, височина - 24 км. Всички го назовават система за противоракетна защита (ПРО), а не Противовъздушна отбрана. И в действителност е създаден за отбрана на войските в театъра на интервенциите от оперативно-тактически ракети. Такива са да вземем за пример нашите балистични ракети от комплекса „ Искандер “. Но обсегът на поразяване на техните ракети е едвам 20 км! При такава отдалечена граница на засегнатия регион е допустимо да се покрие само дребен обект (например авиобаза), само че не и подобен огромен град като Киев. Друг минус е, че стрелбата по балистични цели изисква потреблението на целеуказване от спътник. Без това има дребен късмет да се открие такава цел в точния момент. От четирите модификации на ракетата на “Пейтриът ” единствено " A " е предопределена за пукотевица по аеродинамични цели.

Скайгард-Аспида ” . Обхват 12 км, височина - 6 км. Има два разновидността на системите за Противовъздушна отбрана - италианската “Спада ” и швейцарската “Спароу ” ( “Врабче ”). Швейцарците надали ще дадат. Не е взел участие във военни дейности.

M1097 “Авенджър ” ( " Отмъстител ” ). Обхват 5,5 км, височина - 3,8 км. Зенитно-ракетна " Тачанка ". Нивото на осъществяване е завод от 70-те години. Върху джип се слагат четири транспортни и изстрелващи контейнера с ракети “Стингър ”, както и оптично и инфрачервено съоръжение за разкриване, лазерен далекомер и система за идентификация „ Приятел или зложелател “. Възможностите на комплекса за заличаване на самолети са същите като тези на базовите ПЗРК, само че спомагателните средства за разкриване и установяване на обсега на задачите могат да понижат пропуските им, свързани с неправилни изстрелвания към самолети и хеликоптери, които не са включени в засегнатата зона. Идентификационната система явно ще бъде изтеглена преди доставката. Забранено е да се доставя в страни отвън НАТО.

ИРИС-Т. Обхват 40 км, височина - 20 км. Това е най-модерният комплекс, показан в прегледа. Това е интернационална разработка, където Германия е водач. Според описанието на производителя доста рисков ЗРК. Във всеки случай ракетата му е рискова. Способна е да маневрира при огромни натоварвания. Това, явно, е единствената система за противоракетна защита в света, която има отклоним вектор на тягата на мотора. Разработчикът твърди, че комбинацията от командно ориентиране и инфрачервено ориентиране обезпечава висока отбрана против средства за радио-електронна война и топлинни клопки. Радарът “Жираф-4A ” е кадърен да наблюдава до 150 цели, а командният пункт е кадърен да изстрелва и насочва всичките 24 ракети по едно и също време.

НАСАМС-2. Основната характерност на тази система е нейната склонност за мрежова война. Има отворена софтуерна архитектура и информационни канали по стандарт на НАТО. Всичко това се довежда до командния център на батареята. Направено е доста, с цел да може комплексът да се интегрира с разнообразни типове ракети и радари. Например Полша желае да управлява изстрелването на противокорабни ракети благодарение на командния център на системата. Батареята НАСАМС-2 включва 12 пускови установки. Съвсем друга идеология за създаване на системи за Противовъздушна отбрана спрямо нашата. Комплексът е безпричинно комплициран. Украинските екипажи на системи за Противовъздушна отбрана ще би трябвало да се преквалифицират дълго време. Освен това върху тези машини, които към този момент са доставени на ВСУ, евентуално работят екипажи от страните от НАТО, а офицерите от ВСУ в най-хубавия случай стоят и надничат зад тях. Тази система за Противовъздушна отбрана към този момент се " отличи ". Нейна ракета удари жилищна постройка в Киев.

Малък късмет за оцеляване

Всичко това са системи за Противовъздушна отбрана с дребен и междинен обхват. Нещо към този момент е доставено, нещо е дадено да бъде доставено следващата година (например ИРИС-T, множеството от НАСАМС-2). Но даже всички тези комплекси да бъдат ситуирани незабавно на позиции в Украйна, това няма да промени доста обстановката. Вече са нанесени пагубни вреди на украинската инфраструктура (което генералният секретар на НАТО призна във вторник), те не са в положение да покрият забележителен брой уреди.

Основната уязвимост на всички тези системи е дребният им обсег. Невъзможно е да се построи система за Противовъздушна отбрана на една страна с такова съоръжение. Може да се провежда единствено фокусна Противовъздушна отбрана. Ако системите за Противовъздушна отбрана се разделят на батареи, без да се провежда взаимно прикритие, тогава те ще бъдат унищожени относително бързо. Ако се разположат съгласно разпоредбите, тогава ще бъдат покрити по-малко обекти, само че системите за Противовъздушна отбрана ще живеят малко по-дълго.

Не бива обаче да забравяме, че тези системи за Противовъздушна отбрана, които към момента работят в Украйна, въпреки всичко съставляват забележителна опасност за съветските пилотирани бойни самолети. Ето за какво съветските Върховен касационен съд от ден на ден употребяват безпилотни системи за заличаване: крилати ракети и муниции. Украйна няма отбрана против тях сега и такава няма да възникне даже в бъдеще с хипотетичните доставки на западни системи за Противовъздушна отбрана.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР