Ракът на дебелото черво е най-често срещаният рак на стомашно-чревния

...
Ракът на дебелото черво е най-често срещаният рак на стомашно-чревния
Коментари Харесай

Три храни, които водят до рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е най-често срещаният рак на стомашно-чревния тракт. Той се предизвика от комплекс от аргументи, в това число приемственост и хранене. Според учените, яденето на избрани храни неведнъж усилва риска от чревни тумори, написа Zdrave.to.

Проведени са проучвания от учени от целия свят на канцерогенността на продуктите. Канцерогенни свойства са открити в газираните питиета, пунканките, консервите, брашното, както и изкуствените подсладители. 

Онколозите упорстват да не се паникьосвате, а да сведете до най-малко потреблението на храна, което усилва риска от болести.

Но има артикули, чиято канцерогенност във връзка с червата е потвърдена. Те са включени от Световната здравна организация в листата на канцерогените от първа степен. Това значи, че потреблението им непроменяемо води до рак.

1. Преработено месо

Колбасите и бекона съдържат натриев нитрит, който предизвиква патологични промени в чревната лигавица. И подтиква появяването на атипични кафези, чийто напредък образува тумори. През 2019 година, четири години след включването на модифицирано месо в листата на канцерогените на СЗО, способността на тези артикули да предизвикат рак още веднъж бе потвърдена от учените.

В продължение на шест години откривателите от Оксфордския университет са следили над 500 000 мъже и дами във Англия на възраст 40-70 години. Участниците в опита попълниха въпросници, в които показаха особеностите на техния метод на живот и диета.

По време на опита 2609 индивида са се разболели от рак на чревния тракт. Всички те, съгласно учени, всекидневно употребяват повече от 25 грама обработено месо (бекон, шунка, салам).

2. Червено месо

В същото изследване, рискът от рак е оценен с постоянно включване в диетата на алено месо под всякаква форма (пържен, задушено, на скара).

Изследователите означават, че канцерогенността на продукта е два пъти по-ниска от тази на модифицираното месо. Тоест, с цел да може продуктът да предизвика появяването на израстък, би трябвало да се употребява два пъти повече - 50-70 грама дневно. В този случай рискът от развиване на колоректален рак е 20%.

3. Алкохол

Етиловият алкохол има увреждащо деяние върху лигавицата на стомаха и червата. Редовната приложимост на алкохол способства за развиването на туморни формирания. Това се удостоверява от изследвания на експерти от Националния институт за рака в Съединени американски щати.

По време на изследването, което продължава 10 години, учените са следили връзката сред потреблението на алкохол и появяването на рак при хора над 40-годишна възраст.

Резултатите от изследването сочат, че хората, които употребяват малко количество алкохолни питиета, живеят приблизително по-дълго от тези, които употребяват доста алкохол или въобще не пият. Това умозаключение е провокирало доста несъгласия в научната общественост, защото още веднъж повдигна въпроса за умерената консумация на етилов алкохол като предварителна защита от редица болести.

Учените са стигнали до общо мнение: В малки количества алкохолът понижава риска от развиване на сърдечно-съдови болести, само че вероятността от рак на червата се усилва. 

Особено опасна за чревната лигавица е бирата, предизвестяват специалисти.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР