Рафаел Надал заяви, че първото място в ранглистата отдавна вече

...
Рафаел Надал заяви, че първото място в ранглистата отдавна вече
Коментари Харесай

Надал: Вече не се стремя да съм №1, сега съм на друг етап


Рафаел Надал съобщи, че първото място в ранглистата от дълго време към този момент не е измежду задачите, които преследва. Испанецът ще се завърне на корта на Мастърс шампионата в Париж, който ще е предпоследната конкуренция за него през 2022 година На конференцията преди утрешния си мач международният №2 направи равносметка на сезона си досега и показа първите си усещания от живота като татко.

„ Радвам се, че ще се завърна на корта, откакто ме нямаше известно време. За страдание нямах опция да играя доста през последните пет месеца. Хубаво е, че още веднъж съм в град, който, както всички знаят, че извънредно значим за мен, въпреки че нямам изключително огромни триумфи тъкмо в този шампионат. Много се веселя, че съм тук, и ще направя всичко допустимо, с цел да се показва на високо равнище “ – разяснява рекордьорът по трофеи от Големия шлем.

Надал бе запитан дали за него е било мъчно да напусне дома си за пръв път след раждането на сина му. „ Да, обстановката несъмнено е по-различна. Невероятно е това, че го познавам от едвам три седмици, само че все пак желая да съм непрекъснато до него и към този момент ми липсва. Това е напълно ново преживяване за мен. Промените постоянно са сложни, само че би трябвало да се приспособяваме. За благополучие, в днешно време технологиите са доста развити и можем да поддържаме връзка постоянно и на всички места. Това доста улеснява нещата “.

Испанецът разяснява и борбата за първото място в ранглистата. Понастоящем той е втори в класацията, на 920 точки зад водача Карлос Алкарас. Двамата ще са съперници както на Мастърса в Париж, по този начин и на Финалите в Торино (13-20 ноември).

„ Горд съм с всичко, което реализирах през 2022 година Разбирам за какво тази тематика е толкоз значима за медиите, само че да съм №1 не е цел за мен и не се стремя към това. Искам просто да се представям допустимо най-добре. Още при започване на годината споделих, че да съм на върха на ранглистата към този момент не е измежду задачите ми. Вече съм го реализирал и съм доста горделив с това, само че сега съм на друг стадий от кариерата ми “.

„ Когато си имал мощна година, първото място в ранглистата е разследване от резултатите ти. Когато през 2008 година за пръв път станах №1, това бе невероятна страст, защото в продължение на няколко години преди играех мощно, завоювах доста трофеи и бях уверен, че това е нешо, което заслужавам. Тогава обаче сред мен и върха стоеше Роджър Федерер. Сега е много по-различно. Не знам какъв брой шампионата съм изиграл от началото на сезона. Може би 10, от които съм приключил осем. Много е мъчно да станеш №1 по този метод, само че се веселя, че съм в позицията да мисля за нещо сходно. Това демонстрира, че когато съм бил на корта, съм се представял на равнище “ – сподели носителят на 14 трофеи от Ролан Гарос.

Надал разкри, че към момента не може да каже сигурно на какво равнище се намира във връзка с физическата си кондиция. След мача си на Laver Cup той разкри, че травмата в коремните мускули, която го извади от Уимбълдън, още веднъж се е усложнила по време на US Open.

„ Все още не мога да кажа на какво равнище съм от физическа позиция. След утрешния мач ще имам много по-ясна преценка. При по-възрастните спортисти, какъвто към този момент съм и аз, е много по-лесно да прецениш тези неща, когато играеш постоянно. Когато си отсъствал известно време е мъчно да се каже, защото директно преди шампионат подготовката е доста по-различна от тази, която осъществяваш вкъщи. Ясно е, че във връзка с резултатите годината беше невероятна за мен, само че в това време обстановката с травмите беше много комплицирана. Развълнуван съм за утрешния мач и нямам самообладание да изляза на корта. Ще дам всичко от себе си и ще забележим какво ще се случи “ – приключи двукратният първенец на Уимбълдън.

Надал ще стартира присъединяване си на Rolex Paris Masters с мач против Томи Пол. Двубоят е първи във вечерната сесия и ще стартира не преди 20:30 ч. българско време.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР