Рафаел Надал се класира за своя 12-и финал на Ролан

...
Рафаел Надал се класира за своя 12-и финал на Ролан
Коментари Харесай

Надал отказа Федерер и продължи уверено към 12-ия си финал на "Ролан Гарос"

Рафаел Надал се класира за своя 12-и край на " Ролан Гарос " след безапелационна победа над огромния си противник Роджър Федерер 6:3, 6:4, 6:2. Класиката в тениса предложи завладяващи моменти и доста първокласен тенис, само че Надал беше по-добър от противника си. Надал резервира и съвършения си баланс в полуфинали в Париж и в същото време записа 22-а поредна победа на шампионата.

Срещата на корт " Филип Шатрие " продължи 2.25 часа. Успехът е и първи за Надал против Федерер от 2014 година, с което прекъсна серия от пет следващи загуби против Маестрото.

Краля на клея надделя Маестрото осем години след последната им среща в Париж, като не остави никакво подозрение в превъзходството си. За Федерер това беше първо присъединяване в Париж от 2015 година Той не беше стигал до полуфиналите от 2012 година.

Надал реализира 24-а победа в своя 39-и мач против Маестрото. Само на клей кортове мачът беше 16-и сред тях, в които Федерер остава с едвам две победи.

Двамата се срещнаха за шести път в Париж и общо за 13-и в шампионат от Големия шлем, като салдото е 10-3 в интерес на Надал. Испанецът е непобеден във френската столица против Федерер.

За последно двамата бяха играли на корта през 2017 година - във финала в Шанхай, когато Маестрото победи. Двубоят им в Индиън Уелс тази година не се състоя поради отричане на испанеца поради контузия. Швейцарецът беше в серия от пет следващи победи против Надал, като за последно испанецът победи в полуфинал на Australian open през 2014 година

Съперничеството сред двамата е третото най-голямо по броя на мачове по-късно сред Надал и Джокович (54 мача), и Джокович – Федерер (47 мача).

" Големият ми опит играе роля сега. Знам, че даже да не съм в най-хубавата си форма, мога да печеля даден мач. Смятам обаче, че играта ми се усъвършенства в шампионата. Чувствам се чудесно и нещата се развиват съвършено, като се веселя доста, че още веднъж съм на край ", сподели Надал след срещата.

Според него пробивът във втория сет против Федерер се е оказал основен и е обърнал срещата в интерес на 11-кратния първенец.

" Роджър играеше доста добре и неговият проект сработваше, само че съумях да го пречупя и да взема преимущество. И двамата изпитвахме проблем с вятъра, от време на време беше въпрос просто кой ще удари топката по-чисто и беше значим един удар ", добави испанецът.

Надал беше на извънредно равнище в срещата с 81% първи сервис и извоювани близо 70% от точките, разиграни при него. При Федерер високото равнище беше единствено в първата част, само че в целия дуел процентът на първи сервис беше едвам 59.

Испанецът приключи дуела с 33 уинъра и единствено 19 непредизвикани бърка, а при Федерер – 25 уинъра и 34 непредизвикани неточности. Разликата в осъществените точки също беше осезаема – 102 против едвам 79. Във финала испанецът ще чака спечелилия от втория полуфинал сред Новак Джокович и Доминик Тийм.

Двубоят се игра при доста сложни условия поради мощни пориви напразно, които се показваха и създаваха проблеми на двамата тенисисти. Срещата стартира с маратонски гейм, в който Федерер стигна до точка за пробив, само че въпреки всичко Надал съумя да вземе своето подаване.

Следващите два гейма бяха доста по-различни и испанецът ги взе без особени проблеми, с цел да поведе с 3:0.

Първоначалните усложнения на Федерер бяха овладени и той също съумя да открие сметката си. Маестрото върна пробива, като понижи при 2:3, само че още в идващия гейм беше продънен още веднъж. Швейцарецът пет пъти спасяваше точка за пробив, само че в шестия случай Надал се оправи и взе подаването на противника си.

До края на сета 11-кратният първенец даде единствено гейм на Маестрото и затвори първата част с 6:3 след 55 минути.

Нивото и на двамата беше извънредно високо в първия сет, като Федерер вкара 80% първи сервис, а Надал – 81%. Маестрото завоюва надлежно 61% от разиграните точки при него, а при Надал успеваемостта беше даже по-висока – 66%.

Разликата в първия сет пристигна от 17-те непредизвикани неточности на Федерер против единствено осем от Надал за девет гейм.

Вторият сет стартира по радикално друг метод, като Федерер взе първите два гейма. Маестрото проби Надал, само че испанецът още веднъж не се остави да бъде дълго време в догонваща позиция, като незабавно върна пробива. След това 11-кратният първенец го затвърди и изравни резултата – 2:2.

Последваха четири гейма, в които сервиращият не допускаше неточности и елементарно взимаше подаването си. Ситуацията се промени в деветия гейм, когато Надал съумя да обърне от 40:0 за Федерер и проби. Испанецът избави няколко невероятни топки и пречупи съпротивата на противника си.

Надал незабавно затвърди пробива с експресен гейм на нула и след единствено 50 минути завоюва втория сет.

Във втория сет Федерер означи огромно оттегляне в играта си, като не направи нито един ас против три в първата част. Маестрото смъкна и % на вкаран първи сервис, освен това фрапантно – единствено 53%. При Надал високото равнище се резервира, като той сервираше 82%, даже по-добро от първата част.

Испанецът понижи броя на непредизвиканите си неточности, които бяха едвам четири. При Федерер грешките бяха осем при 10 уинъра.

Третият сет стартира със сервис гейм за Федерер, който Маестрото въпреки и мъчно съумя да вземе. Това обаче се оказа началото на серия за Надал, като испанецът два пъти проби противника си, с цел да поведе удобно с 4:1.

Той затвърди пробива и поведе с 5:1, което принуди Маестрото да сервира за оставане в шампионата. Швейцарецът взе един гейм, само че изненада нямаше и след 2.25 часа Надал стигна 12-ия си край.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР