радицията за празнуването на рождените дни се заражда при фараоните

...
радицията за празнуването на рождените дни се заражда при фараоните
Коментари Харесай

Знаете ли откъде идва традицията за празнуването на рождените дни?

радицията за празнуването на рождените дни се заражда при фараоните и е била неразрешена от църквата в ранния интервал на християнството, написа египетското издание "Зазапост ", представено от БГНЕС.

Представете си украсено помещение, торта с една или повече свещи според от възрастта на рожденика и известната ария "Честит рожден ден ", която всички радостно пеят на британски, арабски или различен език. Свикнали сме с тази картина на съвсем всяко празненство за рожден ден, само че замисляли ли сте се в миналото за произхода на този обред?

Традицията за честване на рождени дни датира от античен Египет, а по-късно се възприема и във Вавилон. Първоначално този ден се е чествал в фамилиите единствено от мъжете. Според исторически свидетелства, първото празненство за честване на рожден ден се е състояло през 3000 година прочие н. е., когато е честван рожденият ден на фараона. Както означават откривателите, в действителност празникът се е състоял не на деня на физическото раждане на владетеля, а на датата на възкачването му на престола, когато е провъзгласяван за провидение.

По-късно традицията за празнуване на рождени дни се предава от египтяните в антична Гърция. Веднъж месечно жителите на Гърция чествали рождения ден на богинята на лова Артемида. Що се отнася до елементарните хора, античните гърци не чествали деня на раждането си.

С появяването на християнството ранните църковни отци забранили тържествата за рождените дни и вместо това налагали друга традиция – да се чества деня на гибелта. Според ранното християнство, когато се роди бебе, то усилва прегрешението в този свят, до момента в който гибелта е ново раждане - път към безконечен живот и небесно самодоволство, т.е. това, което в действителност би трябвало да се смята за празник.

Има и друга причина християните да не честват рождени дни. Тъй като тази традиция датира от античните египтяни и гърци, духовенството вярвало, че това е езически бит, който би трябвало да се заобикаля. Църквата продължава да попречва честването на рождени дни до IV век, когато е открита датата на Рождество Христово и то се трансформира в един от най-тачените християнски празници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР