Радикализиран 16-годишен ученик е планирал да извърши терористичен акт в

...
Радикализиран 16-годишен ученик е планирал да извърши терористичен акт в
Коментари Харесай

16-годишен ученик планирал атаката в Пловдив с бомби като от Сарафово

Радикализиран 16-годишен възпитаник е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив. Това заяви на брифинг пред публицисти зам.-главният прокурор Иван Гешев. Сигналът е получен в сряда от близки на младежа.


В резултат на организацията и взаимоотношението с ОДМВР-Пловдив, са претърсени две пространства, които ученикът е употребило умишлено. Той от елитна пловдивска гимназия от положително семейство с благоприятни условия. Ученик, който е супер образован, добави Гешев.

В пространствата са открити подготвени и в развой на правене самоделни взривни устройства. Едното е така наречен тръбна бомба – устройство, което постоянно се употребява при атентати в Съединени американски щати. Намерено е и взривно устройство в развой на правене, така наречен бомби с пирони. Веществото за изработката на такава бомба е употребявано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово.

За атентата в Сарафово употребяваното вещество е сред 2 и 3 кг, а в тази ситуация с ученика става въпрос за 14,5 кг от това вещество, акцентира Гешев. 16-годишният е обект на вербовка от страна на Ислямска страна, добави още зам.-главният прокурор.

" Под егидата на основния прокурор се приготвя план за основаване на антитерористични центрове, заяви Гешев. Те би трябвало да комулират в действително време цялата информация и в действително време съвсем всички служби да имат представители. Ако има схващане от премиера, нещата могат да се случат в къс интервал. Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че главният проблем, който би трябвало да бъде решен в къс период е взаимоотношението сред обособените служби, които са ангажирани в противодействието против тероризма ", акцентира Иван Гешев.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: На 16-годишното момче би трябвало да бъде оказана помощ от експерти в изолирана среда. Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не за наказателна отговорност, а детето да бъде сложено в профилирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от експерти, психолози и психиатри. Съдът през вчерашния ден е решил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, което съгласно мен е в някаква степен неточност. В случай, че съдът не схване нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще би трябвало отговорността да бъде поета от фамилията, учебното заведение и в последна сметка сътрудниците от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая.              Предотвратиха терористичен акт в Пловдив Предотвратиха терористичен акт в Пловдив
Предотвратен е терористичен акт у нас, научи "По света и у нас " от чудесно осведомени източници. Целта на арестувания за тероризъм е била в центъра на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР