Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри

...
Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри
Коментари Харесай

Близо 70% от фирмите в България не мога да намерят способни нови кадри

Работодателите в България са изправени пред най-големия дефицит на фрагменти от 2011 година насам. Това демонстрира изследването на ManpowerGroup „ Недостиг на гении 2018 “, което включва над 600 компании.

Във време, когато има повече работни места от квалифицирани чиновници, 68% от компаниите изпитват компликации да запълнят свободните си позиции. Д обре квалифицираните служащи, инженери и водачи остават най-трудните за намиране фрагменти.

Въпреки че равнището на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите показват неналичието на претенденти като съществена причина за дефицита на гении в страната, следвана от неналичието на търсени твърди умения (24%) и опит (11%) . В допълнение единадесет % от фирмите не могат да запълнят свободните си позиции поради упованията на претендентите за по-високо възнаграждение от предлаганото и неналичието на меки умения като информационни, работа в екип и решение на проблеми (9%).

„ Продължаваме да бъдем очевидци на растящото търсене на квалифицирани чиновници във всички стопански браншове в България – от транспортния и инженерния до индустриалния и здравния “, сподели Александър Хангимана, ръководещ шеф на ManpowerGroup Балкани. „ Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от механически и меки умения и въпросът към този момент не опира единствено до откриването на гении – ние би трябвало да ги създадем. Организациите би трябвало да положат доста повече старания, с цел да обучат и преквалифицират чиновниците за новия работен свят и да основат работна мощ с умения, от които се нуждаят както фирмите, по този начин и хората, с цел да са сполучливи в дълготраен проект. “

В изследването на ManpowerGroup 39,195 работодатели от 43 страни са били запитани какви компликации изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво вършат, с цел да разрешат казуса с дефицита на гении.

В Европа Ирландия (18%), Англия (19%) и Нидерландия (24%) изпитват минимум компликации да попълнят свободни позиции. Най-засегнатите пазари са Румъния с 81% - нарастване с 9 процентни пункта, и България – нарастване с 6 процентни пункта спрямо 2016 година

Азиатско-тихоокеански район е изправен пред най-големия дефицит на гении с пет от 10-те най-засегнати пазари съгласно изследването – Япония, Тайван, Хонконг, Сингапур и Индия. В Япония броят на работодателите, които изпитват компликации да попълнят свободни позиции, продължава да пораства и стига до 89% - най-високият %, регистриран в целия свят.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР