Три години и половина след стартирането на работата по изпълнението

...
Три години и половина след стартирането на работата по изпълнението
Коментари Харесай

От началото на ОПИК са подписани близо 2000 договора за 1.7 млрд. лева

Три години и половина след стартирането на работата по осъществяването на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 /ОПИК/ подписаните контракти са 1993 за 1.7 милиарда лв. или 70.88% от общия бюджет. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова при откриването на Годишното осведомително събитие на ОПИК, на което показа напредъка по програмата за 2018 година

По време на събитието икономическият заместник- министър връчи 61 контракта на български компании по процедура „ Подкрепа за пилотни и демонстрационни начинания за дейно потребление на ресурсите “. Управляващият орган на ОПИК ще даде безплатна финансова помощ в размер на 49 299 471 лева по процедурата, оповестяват от Министерство на стопанската система.

Иванова уточни, че 1042 компании към този момент са изпълнили сполучливо договорите си по ОПИК от началото на програмата, а действително изплатените средства са в размер на 883 млн. лв. или 35.56% от бюджета на цялата стратегия. „ Нямаме терзания, че целият разполагаем запас по ОПИК ще доближи до българския бизнес до края на 2023 година “, акцентира тя.

По думите ѝ от стартирането на ОПИК са оповестените 10 процедури за конкурентен асортимент, по които са кандидатствали над 6000 български предприятия. „ Съвсем скоро оповестените процедури ще станат 11 откакто през предходната седмица по време на съвещанието на Комитета за наблюдаване по ОПИК бяха утвърдени Методологията и критериите за асортимент на планови оферти по процедурата „ Подобряване на индустриалния потенциал “ с бюджет от 150 млн. лв. “, добави тя.

Иванова посочи, че 2018 година е годината с най-интензивен мониторинг и най-вече разплатени средства към бенефициентите по програмата. „ От началото на годината са осъществени заплащания в размер на 325,7 млн. лева към бизнеса, а подписаните контракти са 261 “, изясни тя.

Икономическият заместник-министър сподели още, че в границите на сегашния програмен интервал дейностите на Управляващия орган са ориентирани главно към облекчение на бизнеса в процеса на осъществяване на планове с европейско финансиране, като това към този момент се усеща посредством намаляването на административната тежест във всеки един от стадиите на плановия цикъл. „ Големият интерес, който отчитаме по всяка една отворена за кандидатстване процедура по ОПИК демонстрира, че на този стадий съумяваме да намерим салдото сред условията ни за кандидатстване и осъществяване на самите планове “, приключи Иванова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР