Работодателите обвиняват министъра, че не е съгласувал с тях увеличението

...
Работодателите обвиняват министъра, че не е съгласувал с тях увеличението
Коментари Харесай

Бизнесът иска оставката на социалния министър Бисер Петков отговори

Работодателите упрекват министъра, че не е съгласувал с тях нарастването на минималните осигурителни прагове и на минималната работна заплата; той отхвърля обвиняването

Бизнесът изиска оставката на обществения министър Бисер Петков поради заложеното за следващата година административно нарастване на минималните осигурителни прагове с 3.9 % и повдигането на минималната работна заплата с 50 лв., съобщи Дарик.

В писмо до Петков работодателските организации декларират, че тези оферти, написани в плана на бюджета на държавното публично обезпечаване, не са съветвани с тях като представители на работодателите в България. От бизнеса дефинират дейностите на обществения министър като стъпка против обществения разговор и проява на отвод да се извърши европейската рекомендация за актуализация на минималната заплата след приемане на механизъм.

В края на предходната седмица от Асоциацията на индустриалния капитал предизвестиха, че в случай че общественият министър Бисер Петков удържи на обещанието си за административно увеличение на минималните осигурителни прагове за следващата година, бизнесът ще реагира остро. Васил Велев напомни, че предходната година поради отхвърли на работодателите не е имало договаряния за тези прагове и без интервенция на страната приходите са нарастнали.

" Средният застрахователен приход е повишен с 6 на 100 при растеж на праговете от 2.5 %. Според синдикатите трябваше да се срине, а в действителност приходите в Национален осигурителен институт са нарастнали с 14 на 100 ", сподели Велев.

В писмото до министър Бисер Петков от бизнеса показват, че минимални осигурителни прагове по специалности и стопански действия не се ползват в нито една друга страна членка на Европейски Съюз. Организациите обръщат внимание също на заложеното повдигане на вноската за пенсия при в началото декларирани планове за отвод от увеличение на данъчната тежест, както и на административното повдигане на минималната пенсия, което не е обвързано с осигурителния принос и нарушава правилата на пенсионния модел у нас.

Заради публично импортираните и неконсултирани със обществените сътрудници оферти за увеличение на праговете и на минималната заплата, работодателите упорстват за незабавното отдръпване на Бисер Петков от поста обществен министър.

Министър Бисер Петков излезе с позиция по писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели. " Категорично оборвам изказванието, че решението ми за административно установяване на минималните осигурителни приходи за 2018 година не е съветвано с национално представителните работодателски организации. Припомням, че МТСП съблюдава процедурата по договаряне на МОД като посредством насоките по договаряне обществените сътрудници бяха осведомени за главните параметри за бюджетната прогноза за 2018 година, където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата /МРЗ/. Преговорите не се състояха заради отхвърли на работодателите да вземат участие в тях. За да насърча обществения разговор, отвън одобрената процедура, персонално в качеството ми на министър проведох 3 срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите отхвърлиха да вземат участие, като се изключи Българска браншова камара – Машиностроене, се споделя в писмото на обществения министър.

" На съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) на 28 септември т. година осведомих членовете за желанието да дефинира административно повишаване на МОД с 3.9% (процентът е избран в сходство с прогнозата за повишаване на Брутният вътрешен продукт за 2018 г.). Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване в качеството ми на министър на труда и обществената политика съм задължен да дефинира МОД, които са част от Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО). В осъществяване на това обвързване внесох предложение, което да се разиска на съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, занапред ще се разисква със обществените сътрудници в НСТС, след което ще бъде импортиран в Министерския съвет. "
По отношение на минималната работна заплата бих желал да уточня, че МТСП към момента не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на Министерски съвет за установяване на размера й за 2018 година, приключва писмото на министър Петков.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР