Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори

...
Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори
Коментари Харесай

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов контракт и да бъдат наемани от други работодатели, като това не изисква позволение от първия шеф. Всички, които се включат и работят в Селското стопанство в  интервала на изключителното състояние, могат да получават, както своите компенсации, по този начин и да получават заплащане за труда си. Това изясни министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

" С измененията в Закона за извънреното състояние, това, което направихме с Министерството на земеделието е, че дадохме облекчение договорите за интервала на изключителното състояние могат да не бъдат дневни, могат да бъдат сключвани за целия интервал на ситуацията. Няма по какъв начин да караме принудително хората да работят нещо, което не желаят, само че сме създали всичко допустимо да ги подтикваме ", посочи тя.

Мярката 60/40

" Държавата ще поеме 60% от осигурителния приход на служащия и осигуровките за тези 60% . Очакваме идната седмица , на 14, да имаме разрешението на Европейска комисия да стартираме да изплащаме средствата по мярката ". 

" По отношение на мярката 60/40 до през вчерашния ден 873 са заявките за 12 455 служащи . Фирмите са най-вече дребни и микро предприятия и са най-вече в секторите хотелиерство, ресторантьорство, преработваща индустрия, мебели, заведения за бързо хранене ", посочи тя. 

Заявления за безработица
 
По думите ѝ от началото на изключителното състояние са подадени 61 644 заявки за търсещи работа . Това са безработни и освободени от работа лица, както и българи, завърнали се от чужбина и подведени за регистрация за приемане на помощи. От тях 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица. 9 830 са тези, които са намерили работа от началото на изключителното състояние. 

" Само за последните 20 работни дни сътрудниците от бюрата по труда са обработили над 103 000 заявки . Ще помоля още вендъж и осведомявам, че всички периоди се удължават автоматизирано , тъй че хората, както във връзка с към този момент регистрирани безработни, по този начин и тези, които имат право да употребяват обществени помощи, по този начин и хората с изтичащи периоди с ТЕЛК и с НЕЛК, всички тези периоди се удължават до края на изключителното състояние и тези хора не е нужно да идват до нито една от службите на МТСП и ги молим да не усилват опашките ненужно ", сподели министърът.

Тя посочи, че среднодневно чиновниците в бюрата по труда обслужват по 4 000 души и изрази вяра да можем да проявим схващане към тяхното натоварване. " Във всички регионални градове ще бъдат изпратени чиновници на реда, които да оказват помощ за реда по опашките. Открихме и спомагателни офиси в доста регионални градове, с цел да се обслужват оптимално бързо хората, които имат потребност от услугите на бюрата по труда ", добави социалнят министър.

Сачева изясни, че безработните могат да употребяват и разнообразни типове съвещания - издаване на служебни бележки, възобновяване на регистрации. " Както знаете сега сътрудниците одобряват заявки по постановлението за мярката 60/40. В момента се одобряват и заявки за компенсации в Национален осигурителен институт в бюрата по труда ".

Използвайте електронни услуги

" Всички документи в бюрата по труда могат да бъдат подавани електронно и по пощата. Те могат да бъдат свалени от интернет страницата на Агенцията по труда и да бъдат попълнени авансово. Имаме опция да създадем длъжностен надзор на данните, тъй че призоваваме всички да употребяват електронен вид за подаване или пощата ", помоли тя.

По отношение на отпуснатите компенсации досега, Сачева изясни, че Национален осигурителен институт са отпуснали 15 404 лв. . Средният им размер е към 650 лв.. " Все още броя на хората, които употребяват електрони услуги в МТСП е дребен - под 3%. Използването на тези услуги би облекчило и жителите, и сътрудниците ", прикани още веднъж министърът.

Социални помощи

" По отношение на обществените помощи, към този момент сме почнали раздаването на храни. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора. От през днешния ден стартира и в София. По програмата " Топъл обяд " се одобряват заявки до 21 април, планувани са 5 милиона за нея и ще покрие 21 000 души. Това са най-вече възрастни и самотно живеещи. До момента 23 общини са подали заявки за финансиране. От понеделник предходната седмица 39 претенции са подадени за патронажната грижа за 6 572 души, която беше оповестена предходната седмица. Тези 39 общини са нови, услугата към този момент съществува в 155 други ", посочи Сачева.

Тя добави, че всички чиновници от министерството на първа линия, които са на терен (окло 6 100) - чиновници от бюрата на труда към (3 000), обществени служащи (2 800), инспектори от Инспекцията по труда (350), ще получат спомагателни хонорари. 

Мерки след рецесията

" По Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " разполагаме с 300 милиона лв., които ще бъдат ориентирани към следващи ограничения за поддръжка на пазара на труда. От една страна в субсидирана претовареност в поддръжка на работодателите, въпреки това и за ограничения, свързани за безработните лица след рецесията. Това са ограничения за след 13 май. Една от ограниченията е опцията да бъдат подкрепени работодатели с 40% от минималната работна заплата и осигуровките за това в границите на 2 месеца откакто изтече възможноста за потреблението на 60/40 . Другите ограничения са свързани с безработните във връзка с образования, извличане на умения, бързо кариерно насочване, тъй че дамогат да бъдат ориентирани към браншове, в които ще има потребност след рецесията ", сподели Сачева.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР