Работници от цялата страна излязоха на улицата с искане за

...
Работници от цялата страна излязоха на улицата с искане за
Коментари Харесай

Националният протест на КНСБ и КТ Подкрепа блокира София за часове

Работници от цялата страна излязоха на улицата с искане за почтени заплати. Протестиращите заплашиха, че в случай че минималната заплата не бъде увеличена на 850 лева от 1 януари, митингите повече няма да са мирни, по тази причина трябват незабавни ограничения за възстановяване на качеството на живота на българите.

Протестиращите започнаха да се събират още в 9 часа на площад " Александър Невски ". Учители, медици, служители на реда, енергитици, водачи и хора от най-различни сфери желаеха едно-достойно и съответно възнаграждение за труда им.



" Дошли сме да протестираме да защитим приходи си, за по-високи минимални заплати,сигурен труд и най-много да не продължаваме да обедняваме ", сподели Иван Казаков.

" Хората не устоят в тази инфлация, тези цени и тези ниски заплати ", сподели Тодор Капитанов - зам.- ръководител на КНСБ.

Според протестиращите работещите небогати в България са повече от 2 милиона. Затова те упорстват за заслужен труд, завършек на ниските заплати и мизерията.



Липсата на постоянно държавно управление не е спънка за увеличение на приходите във всички сфери с най-малко 20%, колкото е формалната инфлация сега.

Може ли служебното държавно управление да усили заплатите?

" Може естествено, то е като всяко постоянно, още повече то не извършва досегашния бюджет, финансовият министър споделя, че ще направи икономии от 1 милиард за 22-ра година, което никой не му е желал, за какво е належащо, като тези хора всичките желаят пари ", сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ.





Според служебния министър на труда, настояванията са обективни, само че проблемите може да реши единствено постоянно държавно управление.

" Един длъжностен кабинет не може да направи такива дейности, които да доведат до обвързващи финансови разноски в идващите години без да има явен политически мандат ", сподели Лазар Лазаров, длъжностен министър на труда и обществената политика.

Заради протестното автошествие в което участваха повече от 1000 автомобила, в София се образуваха километрични тапи.



Въпреки огромните неудобства със затрудненото напредване, множеството водачи подкрепяха настояванията на протестиращите.



Исканията, разказани в взаимна декларация на двата синдиката бяха импортирани в Народното събрание.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР