Работната група Превенция на насилието и злоупотребата с деца” към

...
Работната група Превенция на насилието и злоупотребата с деца” към
Коментари Харесай

Набелязат нови мерки за превенция на насилието над деца

Работната група " Превенция на насилието и злоупотребата с деца” към Националния съвет на протекция на детето през днешния ден набеляза нови задания, свързани с актуализирането на координационния механизъм за взаимоотношение при работа в случаи на деца, жертви или в риск от принуждение и за взаимоотношение при спешна намеса. На срещата участваха чиновници на Държавната организация за протекция на детето, специалисти от разнообразни министерства, организации, фондации, Неправителствени организации и други.

Новите задания са свързани с поддържане на интегрирана база данни за случаи на деца, жертви и причинители на принуждение, обзор на наличните системи за поддържане на база данни за деца, жертви на принуждение и деца, причинители на принуждение. В базата данни ще има събиране и анализиране на информация по отношение на случаите на суицид измежду децата и проучване на аргументите за тях.

Предвижда се модернизиране и възобновяване на Националната телефонна линия за деца 116 111 посредством създаване на мобилно приложение с алтернатива за подаване на сигнал. Предстои да бъдат създадени критерии и знаци за оценка на работата по случаите на принуждение над деца. Експертите се договориха да има възстановяване на взаимоотношението с научната общественост за осъществяване на разбор /научни изследвания/ по проблемите на насилието, обвързвано с деца. Освен това да бъде направено национално изследване на насилието над деца в страната от УНИЦЕФ.

По отношение на контролните дейности за гарантиране правото на детето на протекция против принуждение ще бъдат обновени методологиите за осъществяване на инспекциите. Към тях се планува повишение информираността на децата и родителите, развиване на стратегии за положително родителство, които ще бъдат осъществяни от общини, читалища, Неправителствени организации. Развитие на стратегии за работа с деца в детски градини и учебни заведения за повишение на знанията им за насилието, които ще се вършат от Министерството на образованието и науката.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР