Работим за прецизно планиране и баланс между добива на дървесина,

...
Работим за прецизно планиране и баланс между добива на дървесина,
Коментари Харесай

Министър Вътев: Работим за прецизен баланс между добива на дървесина и опазване на горите

Работим за точно обмисляне и баланс сред добива на дървесина, възпроизводство и запазване на горите. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на работна среща с представители на дърводобивната и дървопреработвателната промишленост в Министерство на земеделието и храните.

 

В нея участваха заместник-министрите Георги Тошев и инж. Мирослав Маринов, изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по горите инж. Стоян Тошев и шефовете на шестте държавни горски предприятия, оповестиха от земеделското ведомство.

Най-лесно се ръководят повторяеми процеси и в горите не би трябвало да има изненади, уточни министър Вътев. Той акцентира, че сходни срещи са значими, с цел да се откри нужния баланс, с цел да може да действа добре системата, включваща поддържането на горските територии, дърводобива и бизнеса с дървесина.

Министърът осведоми, че в управническата стратегия е заложено да се направи национална инвентаризация на горите, с цел да е ясно какво е положението им. Относно цените на суровината той уточни, че министерството не може да им въздейства, те се дефинират от пазара.

Заместник-министър Маринов добави, че от към този момент водените диалози има и съответен резултат, като на доста места цените на дървесината са обновени, направени са нови обекти за преработвателите и са удължени периоди по към този момент настоящи контракти. Той акцентира, че е значимо веригата от гората до преработвателите да не се прекъсва. Ние изпълняваме лесовъдските действия, вследствие на които има дървесина, която стига до пазара, посочи още заместник-министърът. Длъжни сме да намерим салдото сред интереса на преработвателите, страната като притежател и обществото, акцентира още той.

Започнали са промени в нормативната база и съм уверен, че мнението на сектора ще бъде чуто, разяснява заместник-министър Тошев. Той добави още, че въпросите, които слага бизнесът последователно намират своите решения, по тази причина е нужно да се подхожда с схващане, с цел да бъде допустимо страната и бизнесът да вървят ръка за ръка.

Директорите на държавните горски предприятия регистрираха активността си по рандеман на дървесина от началото на годината до септември месец. Те осведомиха, че приблизително към 70% от заложените добиви в годишните проекти за осъществени. Предстои първа тръжна сесия, на която се чака началните цени да бъдат понижени, увериха още те.

Представителите на бизнеса сложиха въпроси свързани с категоризацията на сечите и опциите за потребление на повече машинизация в дърводобива. Тема на диалозите бяха провеждането на търговете и опциите за понижаване на субективния фактор при реализацията им.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР