Сръбският парламент (Скупщината) одобри днес новото правителство на страната след

...
Сръбският парламент (Скупщината) одобри днес новото правителство на страната след
Коментари Харесай

Сръбската Скупщина одобри новия кабинет. Министрите се заклеха

Сръбският парламент (Скупщината) утвърди през днешния ден новото държавно управление на страната след разисквания, траяли два дни, а министрите поставиха клетва, заяви сръбската национална радио и телевизионна компания  РТС, представена от Българска телеграфна агенция.

На 17 декември 2023 година в Сърбия се състояха предварителни парламентарни избори, а локални избори се организираха в Белград и още 64 града и общини. Коалицията към ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. завоюва 129 депутатски места, а опозиционната коалиция „ Сърбия против насилието “ стана втората мощ в Народното събрание с 65 места.

Новото сръбско държавно управление бе утвърдено през днешния ден на гласоподаване в Скупщината със 152 гласа „ за “, 61 гласа „ срещу “ и без „ въздържали се “.

В новото сръбско държавно управление влизат и двама проруски министри, глобени от Съединени американски щати.

Единият е някогашният шеф на сръбската разследваща работа Александър Вулин, който посети няколко пъти Русия в последните месеци и който извършва длъжността на вицепремиер в държавното управление. Вторият е Ненад Попович, който е министър без портфейл. Външният министър от предходното държавно управление Ивица Дачич, също проруски политик, дава отговор за вътрешното министерство в новия кабинет.

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. има болшинство след изборите, провокирали напрежение поради известия за нередности. Вучич отхвърля да се включи в глобите на Запада против Москва поради експанзията в Украйна, макар че Сърбия осъди експанзията.

Новият министър председател Вучевич повтори, че Белград не има намерение да вкара наказания против Русия и „ не може и няма да съобщи “ другарството си с Русия. Евроинтеграцията обаче остава „ стратегическа цел “ по думите му.

Сред целите на новото сръбско държавно управление са и „ допустимо най-хубавите връзки “ със Съединени американски щати. „ Твърдо имам вяра, че връзките ни още веднъж могат да бъдат на високо ниво “, означи Вучевич.

Анализаторът по сигурността и академични учител в Белград Филип Ейдус разказа състава на новото държавно управление като „ завъртане “, основано да изпрати обръщение както на Запада и Русия, по този начин и на сръбските гласоподаватели.

„ Изпраща се обръщение на Европейския съюз, че не трябва да притискат Белград прекалено много за демокрацията, върховенството на закона или Косово, в случай че желаят да държат Сърбия на своя страна “, сподели Ейдус. „ Същевременно се дава сигнал на Москва за подготвеност за усилване на стратегическото партньорство с Русия “.

Съединени американски щати вкараха наказания против Александър Вулин през юли предходната година, като го упрекнаха в присъединяване в противозаконни доставки на оръжие, трафик на опиати и корист с власт. Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че Вулин е употребявал обществения си престиж, с цел да помогне на глобен от Съединени американски щати сръбски дилър на оръжие да придвижи противозаконни доставки на оръжие през сръбските граници. Вулин е упрекнат и в присъединяване в мрежа за трафик на опиати. Той е бил отпред както на армията, по този начин и на полицията в Сърбия и получи два ордена от Русия – от съветската работа за сигурност и от съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През 1975.

Ненад Попович е предприемач и някогашен министър и е упрекнат от Съединени американски щати, че „ е употребявал основаните си в Русия бизнеси за лични облаги и за насърчаване на по-близки връзки с водачите в Кремъл “. Това бе оповестено от Министерството на финансите на Съединени американски щати през ноември предходната година.

Санкциите на Съединени американски щати против лица и компании на Балканите са предопределени да противодействат на опитите за подкопаване на мира и стабилността в нестабилния район и на „ злонамереното “ въздействие на Русия.

Западът ускори напъните си да притегли размирния район към себе си, страхувайки се, че Русия може да провокира вълнения, с цел да отклони вниманието от войната в Украйна. Балканите минаха през голям брой войни през 90-те години, а напрежението към момента продължава.

" Влошаването на демокрацията в Сърбия отблъсна страната от интеграцията в Европейски Съюз ", изясни Ейдус. Съобщенията за изборни измами на вота на 17 декември провокираха улични митинги и конфликти.

„ Вучич към момента се преструва, че е на европейския път, тъй като това е от изгода за стопанската система на Сърбия, а Европейски Съюз толерира неговите властнически трендове от боязън от неустойчивост, която може да бъде породена в " задния му двор ", в случай че Белград бъде загубен за сметка на Русия и Китай “, сподели Ейдус.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР