Петък и събота ще има много валежи в много райони

...
Петък и събота ще има много валежи в много райони
Коментари Харесай

НИМХ бият аларма: Хората да са внимателни! Опасни 48 часа за България, гответе се за много валежи

Петък и събота ще има доста превалявания в доста региони от страната. Валежите сутринта ще са слаби в западната половина на България. До обяд мощен циклон ще се реалокира постепенно през Балканите, минавайки през Гърция и проливите и ще отиде на изток.
Това съобщи в ефира на Нова телевизия синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Анастасия Стойчева.
„ В обособени региони в Южна България ще има по-мощна купесто-дъждовна област “, акцентира тя.
„ В идващите 48 часа се чакат интензивни превалявания с над 30-40 л. на квадратен метър. Хубаво е да имаме едно мислено. Следобедните часове в петък ще се засилват тези процеси и ще обзет нощта против 4-и и последователно ще се изнесат към югоизточна България “, изясни синоптикът.
„ Ще има и места с над 50 л. на кв. м. Такива се чакат на територията на Родопите “, предизвести Стойчева.
„ Ще има превалявания, гръмотевици и градушки. Оранжевият код на Национален институт по метеорология и хидрология е за местата, където се чака да има градушки “, съобщи тя, акцентирайки наличната карта на Национален институт по метеорология и хидрология.
„ В София област чакаме преваляванията да са по-интензивни, съпроводени с гръмотевици “, добави синоптикът.
„ Температурите ще се намалят. Сутрин температурите не са доста ниски, само че денем няма да надвишават 15 градуса. За май месец тези градуси са малко под климатичните правила “, изясни тя.
„ На Възкресение, когато решим да отидем на черква, циклонът ще се е изнесъл. В неделя вероятността за превалявания е доста дребна. В неделя, на самия Великден, ще доминира слънчево време. Вероятността за превалявания ще е доста дребна и то в следобедните часове, основно в планините, където ще се образува купесто-дъждовна облачност “, предвижда Стойчева.
„ От неделя стартира намаляване на температурите до 7-и май. В следобедните часове във вторник може да има превалявания. Следващите огромни превалявания обаче се чакат в края на първото десетдневие “, разкри тя.
„ Въздушната маса ще остане неустойчива и има огромна част за превалявания в края на десетдневието “, добави синоптикът.
„ Ще има гръмотевична активност, тя е рисково метеорологично събитие и е значимо хората да са деликатни “, акцентира в края на прогнозата си Стойчева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР