Наш отличник е първият българин със злато от двете най-престижни

...
Наш отличник е първият българин със злато от двете най-престижни
Коментари Харесай

Български ученик спечели злато в най-престижните олимпиади по химия в света

Наш първенец е първият българин със злато от двете най-престижни интернационалните олимпиади по химия в света. Виктор Лилов, който е на 17 години, завладя интернационалната Менделеева олимпиада в Китай и провокира възхищението на научните среди.

„ Подготвяхме се в олимпийската лаборатория във Факултета по химия и фармация, където наблягахме на пробни способи и подготовки за пробния кръг на Менделеевата олимпиада ”, изяснява Виктор.

По време на Олимпиадата в Китай се събират тимове от целия свят. „ Тази година се явиха Китай и Виетнам с тимове от по 14 и 10 души, които също се оказаха извънредно мощна конкуренция. " Китайците се показаха извънредно добре ”, прибавя младият академик.

Виктор Лилов печели втория златен орден за България, само че не е единствен в триумфите за страната ни. Павел Николов също е златен медалист по химия. Съветва хората да не се плашат от науката. „ Щом аз, който съм по ленив, съм съумял да реализира такива успехи по химия, значи не е ужасно ”, майтапи се той пред Нова тв.

Ако формулите в химията са ясни, то точна формула за положителното другарство няма. Все отново Павел и Виктор са съумели да открият и нея. Към триумфа на двамата принос имат и техните учители Христо Чанев и Даниела Цекова. 

В проектите на двамата другари за бъдещето стои преди всичко науката. Надеждите им са, че ще предизвикат и други млади химици, които да тръгнат по техния път.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР