До 2500 евро на квадратен метър стигнаха цените на готовите

...
До 2500 евро на квадратен метър стигнаха цените на готовите
Коментари Харесай

До 2500 евро скочиха цените на жилищата в Благоевград

До 2500 евро на квадратен метър стигнаха цените на готовите жилища в Благоевград, регистрират организациите за недвижими парцели в района. На този декор хората там получават малко над 1400 лв. междинна работна заплата демонстрират данните на националната статистика.

Двустайни и тристайни жилища са измежду най-търсените на пазара за недвижими парцели в Благоевград през последните месеци, регистрират огромните брокерски къщи. А измежду главните клиенти са фамилии с по едно или повече деца, които в множеството случаи закупуват жилището благодарение на банков заем.

" Предпочитаното е готово с акт 16, приключеното за покупка като парцел. Готови жилища и то - незавършени до ключ - на замаска и мазилка в идеалния център се продават от 1200 до 1500 евро. Завършени подготвени се продават 2000 до 2500 евро на квадратен метър ", сподели Кирил Велинов – брокер.



Въпреки по-слабото търсене спрямо минали години, съгласно Велинов цените няма да паднат.

" Факторите са няколко – едно е материалите, второ - работната ръка. От 20-годишния ни опит, не е имало обратно цени ".

Част от хората в Благоевград считат цените на имотния пазар сега като неоправдани на база приходите, които получават.

" Не е целесъобразно, несъмнено. 2200 евро? Толкова е в Скандинавието и ние тук, доста е скъпо ", сподели Мария Николова – гражданин на Благоевград.

" Ние живеем в Испания и несъмнено цените тук са доста по-скъпи на парцелите, в сравнение с там ", споделя различен гражданин.



А за голямата разлика в цените на жилищата и заплатите в Благоевград, икономистите имат пояснение.

" Така, както ние се намираме във валутен ръб и въпреки закрепен към еврото, централната ни банка е лишена от благоприятни условия да интервелира на пазара и да се намесва и да лимитира такива несигурни положения. Въпреки че тя го прави, централната банка прави нужното, само че, за жал, резултатите са лимитирани или единствено в кратковременен проект ", уточни доцент Елена Ставрова – икономист.

Заниженият надзор при издаването на строителни позволения и контролът на самия градеж са още фактори, които оказват въздействие на цените на парцелите, добави още Ставрова.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР