Работим, за да получим средства по Плана за възстановяване още

...
Работим, за да получим средства по Плана за възстановяване още
Коментари Харесай

2,4 млрд. лева от Плана за възстановяване ще отидат в Перник, Стара Загора и Кюстендил |

Работим, с цел да получим средства по Плана за възобновяване още в края на тази година, само че - договарянията с Европейски Съюз лишават време. Ресурсът от проекта е важен, само че не би трябвало да се чака да ни реши всички проблеми. 

Това съобщи служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов по БНР. Той напомни, че предстоящите 12,9 милиарда лв. са доста дребна част от държавния бюджет, а и ще бъдат за 6 години. 

Около 6-7 милиарда лв. частни вложения ще бъдат задействани по плановете. Грантовете са с така наречен 50% интензитет, т.е. компаниите ще вземат 50% помощ от страната, с цел да подкрепят своите предприятия - да ги цифровизират, да ги създадат по-модерни. Но останалите 50% те би трябвало да ги влагат. Така имат личен интерес, с цел да ги употребяват за нещо положително, изясни Пеканов.

По Плана за възобновяване и резистентност в областта на енергетиката се построяват нови мощности, които са един от плановете за ВЕИ. 2,4 милиарда лв. ще отидат единствено във въглищните райони - Перник, Стара Загора и Кюстендил - за поощряване на основаване на нови работни места в идващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за обективен преход и това ново държавно дружество, което ще се сътвори и ще поема хора, съкратени във въглищните райони, с цел да работят по рекултивация ", сподели още Пеканов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР