Работете по-кратко време при същото заплащане - концепцията за четиридневна

...
Работете по-кратко време при същото заплащане - концепцията за четиридневна
Коментари Харесай

По-малко работно време за същите пари: Германия ще тества 4-дневна работна седмица

Работете по-кратко време при същото възнаграждение - концепцията за четиридневна работна седмица ще бъде тествана в Германия в най-големия пилотен план за тази концепция до момента.

Той ще изследва модела за работа единствено 4 дни в седмицата, който действа напринципа 100-80-100: 100% работа в 80% от времето със 100% от заплатата. Идеята ще бъде тествана в продължение на шест месеца и по-късно ще бъде научно оценена.

Проектът е иницииран от основаната в Берлин консултантска компания за ръководство " Intraprenör ", която желае да убеди най-малко 50 компании да се включат в него.

„ Надяваме се да издигнем дебата за четиридневната седмица на ново равнище – с научна поддръжка “, споделя консултантът по ръководство Ян Бюрен от компанията, представен от немското издание " Шпигел ".

Според " Intraprenör " през интервала на плана фирмите ще могат да се възползват от услугите на специалисти, да научат нови способи и да вземат участие в продан с другите участващи работодатели. След това ще бъде направена научна оценка от университета в Мюнстер.

Проектът в Германия се осъществя взаимно с организацията Four Day Week Global. Неправителствената организация към този момент е инициирала сходни изследвания в други страни, в това число високо оценен план във Англия.

„ Притеснява ни, че цялата полемика се организира във вакуум – тъй като всичко се разисква единствено на доктрина, само че не се тества. Това би трябвало се промени в Германия ", споделя Бюрен.

По-малко работно време за същите пари

Пилотният план в Германия категорично залага на четиридневна седмица, при която работното време е понижено, само че заплащането и работното натоварване остават същите. Не всички модели в други страни залагат на това. Някои да вземем за пример плануват, че по-малкото работно време значи и по-ниски заплати. Освен това някои по-малки компании пробват и трета идея - при която работят повече за четири дни и по-късно компенсират спомагателните часове със свободно време в петия ден.

 Илюстративна фотография на офис пространство
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР