Работещите от вкъщи да са солидарни с хората, които не

...
Работещите от вкъщи да са солидарни с хората, които не
Коментари Харесай

Икономисти: работещите вкъщи да плащат допълнителен данък


Работещите от у дома да са солидарни с хората, които не могат да си го разрешат, упорстват икономисти
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов отчет на Дойче банк твърди, че работещите от домовете си би трябвало да заплащат спомагателен налог, с цел да компенсират парите, които не харчат за пътешестване от и до работното място и за обяд.

В своя отчет откривателите на банката настояват, че милиардите данъчни пари, събрани по този метод, биха могли да се преразпределят към служащи с ниски приходи, които не са в положение – да вземем за пример медицински сестри и санитари, хлебари, служащи във заводи.

Накратко, новият жанр на работа изисква нови данъчни системи, упорстват откривателите на Дойче банк. „ Работата от у дома ще бъде част от „ новото обикновено ” и откакто пандемията отмине ”, се споделя в отчета, за който оповестява. „ Ние считаме, че отдалечено работещите би трябвало да заплащат налог за привилегията да работят от вкъщи си ”.

Данък върху работещите от домовете си е трябвало да съществува от години, твърди откривателят Люк Темпълман, който е съавтор на отчета. Телекомуникациите процъфтяват през последните две десетилетия с появяването на интернет технологиите. Между 2005 и 2018 година броят на хората,, се е нараснал неведнъж.

Сега международната здравна рецесия единствено ускори наклонността. Новите работни привички ще останат трайна част от стопанската система. Според изследването на Дойче банк, даже откакто пандемията отмине, повече от половината хора, които са, ще желаят да се придържат към опцията за два или три дни „ домакински офис ” в седмицата.

Темпълман предлага 5% налог за всеки ден работа от разстояние. Той и неговите сътрудници са сметнали, че поради междинната заплата в Обединеното кралство, данъкът ще възлиза на 6,73 английски лири на всеки чиновник – всякога, когато реши да поработи от дивана си. В Съединени американски щати междинният чиновник би плащал $10,58 дневно работа от къщи. Един немски служащ пък ще бъде облаган с налог в размер на 7,69 евро за избора да.

Данъкът следва да бъде плащан от работодателя, в случай че компанията не обезпечава офис и работно място на служителя. Редно е да има изключения за самонаетите лица и за тези с по-ниски приходи. Но всеки различен чиновник, който би избрал да работи от у дома, когато му е дадена опция да иде в офиса, ще би трябвало да заплаща налога от личната си заплата.

Темпълман твърди, че е заслужено служащите да заплащат въпросните налози, като се имат поради изгодите от. „ Работата от къщи предлага директни финансови икономии от разноски като пътешестване, обяд, облекла и разчистване ”, написа той. „ Към тях прибавете косвените спестявания посредством пропуснатата социализация и други разноски, които биха били направени, в случай че служащият е в офиса ”.
още по тематиката
Работещите от вкъщи си, съгласно откривателя, лишават стопанската система от тези евентуални разноски. А това заплашва инфраструктурата на актуалния свят, която стъпва на концепцията на съответно работно място и срещане на хората лице в лице.

От друга страна, на някои чиновници няма по какъв начин да се даде опция да работят отдалечено. Обикновено тези чиновници имат и. Следователно парите, платени посредством налога за работа от къщи, би трябвало да отидат за увеличение на заплатите на тези, които са по-малко заможни и се постанова да работят единствено от закрепено работно място.

„ От персонална и икономическа позиция има смисъл на тези хора да се помогне ”, споделя Темпълман. „ Също по този начин има смисъл да се отдаде самопризнание на тези служащи, за които съставлява риск поради ниските им заплати и принудата да работят на закрепено място. Тези, които имат задоволително шанс, с цел да могат да се „ откачат ” от офиса, дължат поддръжка на другите ”.

Очаква се тази концепция да бъде посрещната със опозиция. Фил Флакстън, изпълнителен шеф на организация с нестопанска цел Work Wise UK, която се застъпва за, споделя: „ Очевидно е, че отчетът е предопределен да предизвика спор. Това е страхотна дискусионна тематика и разбирам смисъла да го вършат, само че сигурно не бих се съгласил с причините им ”.

„ Замяната ” на на свръх-скъпия сандвич за обяд в центъра на града с налог, който може да помогне на по-малко заможните, може да звучи рационално на доктрина, само че практическата действителност е друга. Работейки от вкъщи си, споделя Флакстън, чиновниците отново вземат участие в стопанската система, въпреки и по разнообразни способи от преди. „ Хората отново се срещат с другари на обяд. Те отново прекарват два или три часа в кафене, с цел да работят ”, споделя Флакстън. Също по този начин пазарят повече хранителни артикули, с цел да си подготвят храна вкъщи. „ Те просто поддържат локалната стопанска система. ”

Каква ще е отдалечената работа отсега нататък и до каква степен ще стане „ ” към момента е рано да се каже. Новият отчет на Дойче банк сигурно извежда на напред във времето проблем, който занапред ще е тематика на полемики: регулирането на работата в среда, която се трансформира бързо и непредвидимо.

Докато от ден на ден хора възприемат отдалечената работа като най-логично решение, ще се умножават новите въпроси, вариращи от това дали работодателите би трябвало да бъдат законово задължени да дават, да вземем за пример, ергономични столове на чиновниците си, до това дали чиновниците би трябвало да желаят отплата за по-големите наеми. Някои компании даже мислят за адаптиране на заплащането на личния състав си по отношение на в регионите, от които техните чиновници са избрали да работят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР