Работата на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси продължава

...
Работата на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси продължава
Коментари Харесай

София и Скопие: Мненията на членове на историческата комисия не обвързва правителствата с решения |

Работата на взаимната комисия по историческите и просветителните въпроси продължава да бъде значим детайл за превъзмогване на разликите от предишното сред София и Скопие. Затова двете страни подкрепят дейността ѝ, като почитат правото на всеки член на комисията на мнение.

Това стана ясно от думите на началника на пресцентъра на Министерство на външните работи Митко Димитров във връзка изказванията на съпредседателя от македонска страна проф. Драги Георгиев. Професорът настоя да се направи пауза в работата на комисията, в случай че това се окаже благотворно за решаването на други въпроси.

" Като самостоятелни учени и специалисти членовете на комисията имат право обществено да показват свои позиции, това обаче не обвързва държавните управления на двете страни със взимане на дадени решения и не следва да се пояснява като предложение на една от двете страни ", изясни Митко Димитров.

Той добави, че активността на историческата комисия е от значително значение за използване на Договора от 2017 година и разтрошаване на стандартите от предишното. Българското Министерство на външните работи поддържа декларираната подготвеност за активизиране на контактите на комисията и приканва двете страни за ползотворна работа в полза на жителите на България и Северна Македония.

Общата позиция е била споделена в диалог, извършен доскоро от външния министър Теодора Генчовска с македонския ѝ сътрудник Буяр Османи.

На брифинга на Външно стана ясно, че при утрешното си посещаване за взаимното честване на 150-атата годишнина от рождението на Гоце Делчев в Скопие Генчовска ще бъде посрещната от министъра на културата Бисера Костадинова-Стойчевска, защото сътрудника й Осман Буяри е на европейска обиколка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР