Работа група, включваща представители на пътнотранспортния бранш, експерти на Министерството

...
Работа група, включваща представители на пътнотранспортния бранш, експерти на Министерството
Коментари Харесай

Тол таксите скачат с 50% от 1 юли

Работа група, включваща представители на пътнотранспортния отрасъл, специалисти на Министерството на районното развиване и благоустройството и на Министерството на превоза, ще създаде план за изменение на цената за тол таксите. 

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. Работната група си е сложила за цел това да се случи в границите на 30 дни.

Регионалният министър Андрей Цеков предложения транспортния бранш да се включи в изработването на новата методика. Той уточни, че задължението, който държавното управление поема, е, че откакто бъде признато с разпореждане на Министерския съвет, изменението ще се ползва ретроактивно от 1 юли 2023 година

По думите му след влизането в действие на отстъпките по плана представителите на сектора ще могат да си получат средствата от страната със задна дата от 1 юли, без значение, че от същата дата ще се вкара начисляване на новите такси.

Според Цеков към този миг е невероятно нито нормативно, нито механически да се отсрочи влизането в действие на новата цена. 

Още през месец май 2023 година, по време на служебния кабинет, операторът на тол системата " Капш Трафик Солюшънс " е конфигурирал и заложил новите тарифни ставки в софтуера и е уведомил, че всякаква смяна изисква интервал от 45 дни, разясни той.

Чувайки загрижеността и причините на пътнотранспортния отрасъл, постъпихме отговорно. След извършената среща с сектора съгласувах вероятните варианти с министър-председателя акад. Николай Денков и с министъра на финансите Асен Василев, добави министърът.

Регионалният министър посочи, че тол таксите ще се усилят с 50% от 1 юли 2023 година

Цеков акцентира, че плануваното изменение в цените е проблематично, тъй като е направено при липса на консенсус сред страната и представителите на транспортния отрасъл.

По думите му нормативно и механически плануваното нарастване не е могло да бъде отсрочено за следващ път, защото постоянният кабинет е встъпил в служба на 6 юни 2023 година, а изменението е планувано да влезе в действие от 1 юли 2023 година За да се постанови един нов нормативен акт като разпореждане на Министерски съвет, са нужни публично разискване и правене на финансови обосновки, което лишава по-дълъг от разполагаемия сега интервал от време, сподели още Цеков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР