На предстоящите местни избори в Сърбия, които ще се проведат

...
На предстоящите местни избори в Сърбия, които ще се проведат
Коментари Харесай

Имащите право на глас в Босилеград са повече от преброените жители през 2022 година

На идните локални избори в Сърбия, които ще се проведат на 2 юни, в община Босилеград, право на глас имат 7222 гласоподаватели, което е с към 400 по-малко спрямо локалните избори през 2020 година

През 2022 година обаче в община Босилеград са преброени общо 6065 поданици, от които 5274 са били пълнолетни, съобщи Българска телеграфна агенция.

От Министерството на държавната администрация и локалното самоуправление в това време подчертаха, че броят на гласоподавателите не може да се съпоставя с броя на жителите от преброяването.

Избирателите ще гласоподават в 31 секции, четири от които са в град Босилеград, а 27 са в близките села.

На 18 май Общинската изборна комисия е взела решение за окончателния брой на гласоподавателите в тази община, тъй че по окончателния изборен лист на идните локални избори ще могат да гласоподават 7222 гласоподаватели. За парламентарните избори в края на 2023 година в изборния лист са били вписани 7106 гласоподаватели, а за локалните избори през 2020 година – 7606.

Те ще могат да гласоподават за една от двете варианти – от една страна е обединението сред политическата алтернатива на дългогодишния кмет на Босилеград Владимир Захариев „ Това сме ние – Природно придвижване “ и Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента на Сърбия Александър Вучич, а от друга – Гражданска група „ Можем и ние “, която има единствено петима претенденти, с лидер Гошо Георгиев.

Освен Захариев в листата „ Това сме ние – Природно придвижване “ са още ръководителят на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия Стефан Стойков, някогашният ръководител на Общинския съвет на Босилеград Славчо Владимиров, както и зам.-кметът на общината Иван Йорданов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР