Р ейчъл Уайтман е библиотекарка, работеща в университета „Конкордия“ в

...
Р ейчъл Уайтман е библиотекарка, работеща в университета „Конкордия“ в
Коментари Харесай

Между религията и фалшивите новини – как се злоупотребява с вярата на хората

Р ейчъл Уайтман е библиотекарка, работеща в университета „ Конкордия “ в Сейнт Пол, Минесота. Тя постоянно посещава една от локалните църкви, а в свободното си време провежда курсове, отдадени на битката с подправените вести.

Уайтман решила да се захване с това, откакто забелязала какъв брой доста хора, с които се среща във въпросната черква, почнали да споделят материали със подозрително наличие и да разискват разнообразни тайни теории.

„ Помня по какъв начин един ден нашият свещеник сподели, че би трябвало да сме доста деликатни, когато става въпрос за информацията, която споделяме. Тогава разбрах, че има сериозен проблем и аз съм длъжна да направя нещо “, споделя тя.

One of our stellar librarians, Rachel Wightman, was featured on MPR this morning in a story focusing on how to spot and stop the spread of disinformation online and being a smart consumer of information. Take a listen!

Congrats, Rachel!
— CSP Library (@csplibrary)
Първият курс бил извършен при започване на предходната година. Днес Рейчъл Уайтман е затрупана от предложения от църкви в разнообразни елементи на Съединени американски щати, които желаят тя да им гостува, с цел да провежда такова събитие.

Това въобще не е инцидентно

– през последната година някои християнски общности се трансфораха в самобитни развъдници на тайни теории, свързани с пандемията от COVID-19.

Проведено неотдавна социологическо изследване разкри, че близо половината от белите евангелисти в Съединени американски щати са скептични във връзка с имунизациите против рисковата болест или даже считат, че те съставляват заплаха за здравето. Друго изследване, осъществено от организацията Lifeway Research, демонстрира, че 45 % от протестантските пастори са чували най-малко един път по какъв начин вярващи пазят някоя тайна доктрина.

„ Като библиотекарка, на мен ми се постанова да работя с огромно количество информация всеки ден . Знам какъв брой объркващо може да е това. През последната година всички ние бяхме подложени на голям стрес и по тази причина считам, че е доста значимо да се успокоим и най-малко да се опитаме да погледнем по един справедлив метод на обстановката, в която се намираме “, споделя Уайтман.

В нейните курсове тя обръща особено внимание на методите, по които може да бъде проверявана достоверността на публикации, фотоси и видеоклипове, както и на метода към тези хора, които споделят подправени вести и тайни теории в обществените мрежи. Уайтман прибавя, че по време на курсовете тя постоянно се стреми да бъде „ политически неутрална “.

"They had convinced themselves that they knew the truth and that we had been brainwashed "

A woman is begging that fake Covid news sites are shut down as her parents have been sucked into conspiracy theories
— BBC News (UK) (@BBCNews)
Д-р Кристофър Дъглас от университета във Виктория е специалист по въпросите на християнската литература и история. Според него, провеждането на сходни курсове в нашето съвремие е от голяма значимост.

„ В известна степен, дезинформацията е неделима част от така наречен бели евангелистки църкви . Те постоянно не признават както научните достижения, по този начин и публицистиката. Нека не забравяме, че пътят от отричането на еволюцията до изказванията, че имунизациите против COVID-19 са нездравословни, е доста къс “, споделя той.

Пандемията и президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година са изострили казуса, защото мнозина считат, че техните политически съперници се пробват да „ унищожат християнска Америка и да лишават религиозната им независимост “, прибавя доктор Дъглас.

Проблемът надалеч не визира единствено Съединени американски щати.

Андрю Дайър, който е свещеник в черква в Лондон, споделя, че съгласно някои вярващи, с които той е разговарял, имунизациите против COVID-19 са „ белега на звяра “ и предвещават края на света.

„ Фалшивите вести през днешния ден са на всички места и не подминават нашата религия. За страдание, сензациите се продават най-лесно, даже и на християнския пазар “, отбелязва свещеник Дайър. Той прибавя, че се опитал да разбере кой е първоизточника на тези изказвания, само че безрезултатно.

Overconfident of spotting fake news? If so, you may be more likely to fall victim
— Guardian news (@guardiannews)
„ Хората непрекъснато търсят отговори на въпросите, които ги вълнуват, в интернет. Често те не преценят вярно кои източници на информация са достоверни и кои – не. Проблемът става още по-сериозен, в случай че бъдат намесени и някои тематики, свързани с религията. Дори споделена единствено един път, една подправена вест може да провокира резултата на доминото “, отбелязва на собствен ред информационният специалист Марина Шелтън.

Тя цитира социологическо изследване, извършено от института „ Пю “, съгласно което 64 % от хората считат, че обществените мрежи като Фейсбук и Twitter имат отрицателно влияние върху актуалното общество. Като най-сериозен проблем те показват точно лесното разпространение на погрешна информация.

Кой в действителност употребява религията, с цел да популяризира подправени вести?

Изследване на специалиста по американска история и литература Кристофър Дъглас от университета във Виктория, Канада се пробва да даде отговор на този на въпрос. Според него, в множеството случаи става въпрос за „ политически играчи “, искащи да окажат въздействие върху публичното мнение.

Дъглас счита, че казусът е по-сериозен в Съединени американски щати, в сравнение с в Европа, а дезинформацията циркулира главно измежду хората, споделящи консервативните възгледи на Републиканската партия.

Фалшиви вести като „ Папата поддържа Доналд Тръмп “ и „ Демократите управляват сатанинска мрежа за трафик на деца “ да вземем за пример са били споделени стотици хиляди пъти. Подобни изказвания могат да бъдат мощно оръжие в ръцете на някои политици, благодарение на което те не просто притеглят гласоподаватели, само че и нанасят съществени вреди по имиджа на съперниците си.

: In June, France announced it will launch an agency to combat foreign disinformation & fake news, less than a year before its next presidential election, while German authorities are also on high alert ahead of September's parliamentary vote.
— EURACTIV (@EURACTIV)
Ситуацията в Европа не е по-различна.

В страни като Франция, Германия и Холандия непрекъснато се появяват подправени вести за някои политици (например „ Ангела Меркел си направи селфи с един от причинителите на атентатите в Брюксел “ и „ Еманюел Макрон получава пари от радикални ислямисти “). Целта е те да бъдат злепоставени и жигосани като съперници на патриотизма и християнската религия.

Според Дъглас, доста по-малко хора в Европа, в сравнение с в Съединени американски щати, попадат в клопката на подправените вести. Това се дължи както на по-голямото доверие в обичайните медии, по този начин и на езиковото многообразие на Стария континент. „ Текст, основан на нидерландски език, относително мъчно ще стане известен в Италия да вземем за пример “, отбелязва Дъглас.

„ Трябва да не забравяме, че не всичко в интернет, за което се твърди, че е християнско, в действителност е такова “, акцентира свещеник Дайър. Според него, обществените мрежи могат да бъдат извънредно потребни, стига да не се злоупотребява с тях. „ Моят съвет е елементарен - не споделяйте клюки, тайни теории или вести от непроверени източници. Те могат да бъдат рискови и да навредят на доста хора “, прибавя той.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР