Путин се заблуди. Реши, че мобилизацията ще му помогне. Но

...
Путин се заблуди. Реши, че мобилизацията ще му помогне. Но
Коментари Харесай

И тогава и най-верните на Путин руснаци ще осъзнаят ужаса


Путин се заблуди. Реши, че мобилизацията ще му помогне. Но доста по-реалистично е Украйна да издържи, а в Русия да има поток от погребения, лов на дезертьори, плачещи майки, съпруги, деца. И по този начин да пристигна краят на Путин.

Освобождаването от украинските войски на окупираните от Русия региони в Харковска област. Причината за възходящите военни проблеми на съветския президент е добре известна: няма задоволително бойци, т.нар.  " пушечно месо ". Ако той не укрепи незабавно армията си с десетки хиляди новобранци, фронтът ще се срине под ударите на украинската защита и ще се стигне до загуба на надзор даже в териториите, които съветският президент от дълго време счита за свои: Донецк, Луганск, а и Крим. Подобна военна злополука може да докара до края на режима на: никаква агитация няма да може да изясни или оправдае обстоятелството, че Русия е изгубила войната.
Редакцията предлага
Широко разгласените обиколки на вербовчиците по пандизите приказват точно за това, че Русия не съумява да вербува руски граждани. За всеобща поддръжка на дейностите на управляващите или за цялостно доверие в пропагандата към този момент не може да става и дума..

Войната - към този момент във всеки дом

През тези месеци неведнъж беше задаван въпросът за какво никой в Русия не е угрижен от гибелта на хилядите бойци във войната в Украйна. Често се припомняше войната в Чечения и интензивността на майките на бойците тогава и се питаше за какво в този момент няма такава. Отговорът е елементарен: тези, които са отишли да се борят непринудено и са починали на фронта в Украйна, не е имало кой да ги оплаче - често даже и в най-близкото им обграждане. Защото в армията са били набирани прекомерно характерни контингенти.

За множеството руснаци войната оставаше нещо далечно и повече приличаше на дълга телевизионна стратегия. Някой някъде води война, " нашите " непрекъснато побеждават и напредват, а всичко, което би трябвало да направи елементарният човек, е да споделя по всевъзможен мотив, че Путин постъпва вярно или най-малкото, че нещата не са никак еднозначни.

А в този момент самият Путин промени обстановката. Сега ще водят война и ще загинат и тези, които са вярвали, че Русия е на ръба на успеха, тези, които даже не са се интересували от войната, и тези, които са били срещу нея. Войната към този момент е във всеки дом.

Протести против мобилизацията

В първия ден на мобилизацията в Русия бяха арестувани над 1300 протестиращи - някои от тях получиха повиквателни напряко в полицейския сектор. Разбира се, това към момента е прекомерно малко, с цел да се спре войната. Вероятно тези, които от дълго време са си построили мнение за войната и за Путин, чак в този момент излизат на митинг.

Мобилизацията освен се трансформира в нов мотив за митинги, само че в това време откри и нови благоприятни условия за заплашване на инакомислещите. На първо място, самата вероятност да бъдеш задържан на митингите е изключително непривлекателна в този момент, когато е по-рационално да се криеш от управляващите, с цел да не те пратят на фронта.

Второ, мобилизацията е добър метод да се изолират деятели, протестиращи и елементарни младежи, които не са комфортни на управляващите, които да се затворят в казарми, надалеч от огромните градове. Отдавна е известно, че в съветската войска може да се изкара цяла работа, без да се вземе в ръце оръжие. Всичко това би трябвало да се вземе поради, когато се правят оценка актуалните мащаби на митингите в Русия и резултатите от тях.

Путин наруши негласния си контракт с  руснаците

Но въпреки всичко по кое време ужасът на протичащото се ще доближи, в случай че не до всички, то най-малко до по-голямата част от активното население? И дали в миналото ще се случи?

Историята ни учи, че това най-вероятно ще се случи - но не през идващите няколко дни или седмици. Едва след месец или месец и половина, когато десетки хиляди елементарни граждани вече ще са на фронтовата линия, техните фамилии и всички останали ще осъзнаят ужаса на новата обстановка.

Дори и най-лоялните на Путин руснаци ще открият, че той едностранно е нарушил негласния си контракт с тях, на който се крепи властта му към този момент 20 години - не се занимаваш с политика и държавното управление не се занимава с теб. Обикновените хора, които усърдно не са се занимавали с политика, чинно са ходили до урните, вярвали са на пропагандните подправени истории и са презирали инакомислещите, ще се окажат излъгани и осъдени поради вярата си в Путин. Нещо повече, доста от най-верните на Путин хора ще останат инвалиди, сираци, вдовци, а някои даже ще умрат - и това ще бъде моментът, в който на вярата в Путин ще бъде комплициран край.

Путин игра ва банк. Той се заблуди, че като призове стотици хиляди руснаци на фронта, бързо ще завърши войната, ще победи Украйна и по този метод ще " отстрани " всички въпроси и подозрения, натрупали се у населението. Той не желае да одобри различен вероятен сюжет.

В същото време другият вид е доста по-реалистичен: Украйна, подкрепяна от целия свят, ще издържи, ще продължи да се бори и да побеждава, до момента в който в Русия ще има единствено безкрайна готовност, поток от " погребения " от фронта, конфискация на персонални коли за потребностите на армията, лов на " укриващи се " и " дезертьори ", плачещи майки, съпруги, деца - и доста месеци без светлина и вяра. Докато на улицата не излязат изморените от войната и победени бойци, дезертьори, вдовици, сираци и майки, които са изгубили синовете си. И няма да има кой да ги разпръсне.

Между другото, тъкмо по този начин идва краят на ръководството на Николай II през 1917 година.

***

ФьодорКрашенинников е рускиполитологипублицист, принуденданапуснеРусияпрез 2020 година.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Защо в това финландско селце се карат поради Путин
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР