Путин със сложна задача - да омаломощи частната армия, но

...
Путин със сложна задача - да омаломощи частната армия, но
Коментари Харесай

Кой ще дирижира Вагнер след Пригожин

Путин със комплицирана задача - да омаломощи частната войска, само че и да я употребява за своите цели Спрягат десантчика Антон Елизаров за новия пълководец, наемниците пред избор
 

Какво ще стане с частната войска " Вагнер " откакто от политическата сцена бе свалено шоуто на Готвача на Путин? Властите в Русия публично потвърдиха гибелта на Евгений Пригожин след ДНК разбор, с който потвърдиха, че предприемачът е бил на борда на разрушилия се аероплан Embraer-135. Докато светът говореше за гибелта на близкия до Путин предприемач, съветският водач резервира безмълвие. Едва ден по-късно той изсъхнало разяснява гибелта на своя доближен. А западните специалисти видяха в думите му намек за разочарованието от похода на армията му към Москва през юни. " Пригожин бе надарен предприемач. Той бе човек със комплицирана орис и направи съществени неточности в живота, само че също по този начин се стремеше да реализира нужните резултати - както за себе си, по този начин и когато желаех това от него, за общата идея, както през последните месеци ", сподели Путин.
-->
Дали гибелта на Пригожин е инсценирана, дали повода за злополуката е човешка неточност или тя е провокирана от ракета или гърмеж на борда, подложен от своя или от непозната ръка  - надали в миналото ще разберем. Анализаторите обаче са безапелационни за едно - историята на ЧВК " Вагнер " в досегашния й тип към този момент е завършила.
Новият диригент
Големият въпрос в този момент е кой ще може да овладее наемниците и чии заповеди ще послушат те.

Вече се появи информация от западни медии и Telegram канали, свързани с ЧВК,  че новият началник на " Вагнер " е  Антон Елизаров - пълководец от ЧВК с псевдоним " Лотос ". Твърди се, че в предсмъртната си инструкция Пригожин го е показал за своя правоприемник.

Назначението на Лотос, определян като основна фигура в структурата на компанията, може да приказва за " стратегически промени ", разясняват анализатори. " Първо, новият водач може да преразгледа тактиката и тактиката на компанията, което ще повлияе на естеството на нейните интервенции. Второ, измененията в управлението постоянно въздействат на морално-психологическия климат в екипа и в този случай това може да докара до подсилване или, назад, разкол в организацията.

Официална информация за назначението на Елизар отпред на " Вагнер " няма. Дори в противен случай - появи се опровергаване.  " Информацията за назначението на Антон Елизаров за началник на ЧВК " Вагнер " сега (26 август, 20.30 - бел.ред.) не дава отговор на истината. Не бързайте - Лотос не е водил диалози с никого ", сподели почитан източник от Concorde - компанията за храни на Евгений Пригожин.
Кой е Антон Олегович Елизаров?
Той  е роден през 1981 година в Ростовска област. През 1998 година приключва гвардейското военно учебно заведение " Суворов " в Уляновск, а през 2003 година - Рязанското висше военновъздушно десантно учебно заведение.  От 2003 година служи като пълководец на парашутен взвод в 7-а гвардейска въздушнодесантна дивизия в Новоросийск, по-късно в 10-та бригада на специфичните елементи на ГРУ (с. Молкино, Краснодарски край ). Командва взвод и рота, взе участие във военни дейности " в горещи точки " в Северен Кавказ.  През 2014 година е уволнен от армията, откакто е упрекнат в машинация при покупката на длъжностен апартамент, за която е показал подправени документи. Получава 3 година условна присъда и би трябвало да заплати санкция от 100 хиляди рубли. Елизаров съди Министерството на защитата, само че губи делото и е изпъден от жилището си през 2016 година През същата година подписва контракт с " Вагнер ". Участвал е във военната намеса в Сирия, където е ранен от шрапнел в бедрото. През 2028-2019 година е инструктор в Централноафриканската република. През 2021 година командва щурмови отряд в Либия. След това се бие в Украйна. През януари 2023 година командва войските на ЧВК " Вагнер " при завладяването на град Соледар. С указ на Владимир Путин от 2022 година " за смелост и героизъм ", проявени в бойните действия в Украйна, получава званието  Герой на Руската федерация и особено отличие - орден " Златна звезда ".  Удостоен е и с премиите Герой на Луганската национална република и Герой на Донецката национална република. Заради присъединяване си във войната в Украйна е включен в санкционния лист на всички страни от Европейската общественост,  Швейцария, Украйна, Япония и Нова Зеландия.
Какво ще изберат наемниците от " Вагнер "
Наемниците от " Вагнер " ще бъдат изправени пред избор - да заминат за Африка, където ЧВК има анжажименти, да се причислят към 5000-те бойци в Беларус, които се трансферираха там след метежа през юни, да подпишат контракт с съветското министерство на защитата или да се демобилизират и да се приберат вкъщи.

Само два дни след злополуката с Пригожин Путин подписа декрет, с който изиска клетва за честност от членовете на " Вагнер " и други частни военни организации. Клетвата гласи прецизно да се извършват заповедите на съветското военно командване.

Командирите на " Вагнер " към този момент упрекнаха двама свои високопоставени представители в държавна измяна в интерес на ЧВК " Редут ", която е обвързвана с Министерството на защитата на Руската федерация. Така Кремъл очевидно е съумял да реализира непълен триумф в разформироването на " Вагнер ", показват от Американския институт за проучване на войната. " Очевидно е, че Кремъл и Министерството на защитата на Русия употребяват командири, с цел да вербуват бойци на " Вагнер " с обещания за нови задачи в Африка, като в това време слагат условия за ограничение на контингента на Пригожин от продължение на интервенциите в Африка и Близкия изток. Публичното им осъждане  от източниците на " Вагнер " като страхливци може да значи, че командирите се пробват да попречат на други командири и представители на " Вагнер " да изоставен ЧМК, " считат американските анализатори.



В същото време президентът на Беларус Александър Лукашенко удостовери уговорката си, че приема бойците. " Ще осъществим всичко контрактувано с Пригожин и другите командири. " Вагнер " ще продължи да съществува в Беларус, без значение срещу чия воля е това ", сподели Лукашенко.

Но защо са му на президента тези командоси, няма ли те да му основат проблеми и какъв брой време ще може да ги устоя?

Според Александър Фридман, историк от университета " Хайнрих Хайне " в Дюселдорф, Лукашенко би желал да интегрира тези бойци в силовите структури на страната си. Но това не е в ползите на Кремъл, написа " Дойче веле ". Освен това ще докара до напрежение на границата с Полша, която към този момент усили своята защита след появяването на вагнеровците.

Анализаторът Александър Класковский дефинира " Вагнер " като куфар без дръжки за Лукашенко. Той е направил услуга на Путин и в този момент двамата водачи ще раздробят " Вагнер ", с цел да отслабят силата й. Но на Лукашенко не са нужни проблематичните посетители, които ще притеснят съседите на Беларус. " Затворени граници със страните от Европейски Съюз и НАТО са неблагоприятен вид за беларуския режим. Плюс това Лукашенко би трябвало да ги устоя, да ги храни, да им заплаща. Мисля, че той ще се опита да се отърве от тях ", споделя Класковский. Според него част от наемниците към този момент са се върнали в Русия, защото в Беларус и парите, и адреналинът са малко.

Според военния анализатор от Минск Александър Алесин пък част от вагнеровци ще останат в Беларус и ще работят в полза на Русия, която ще финансира тяхното присъединяване във военни дейности в Близкия Изток или Африка.   По думите на Алесин, има и хора, които са съгласни да извършват секретни военни интервенции на територията на " евентуалния съперник "   - страните от НАТО, Украйна.
Какво ще се случи в Африка
Русия популяризира своето въздействие в Африка благодарение на ЧВК " Вагнер ".  Какво ще се случи обаче откакто го няма Пригожин?

Според специалисти, връзките с Централно-африканската република /ЦАР/ и Мали няма да се трансформират, тъй като " Вагнер " към този момент е добре известна там от няколко години, написа DW. " На Путин е нужно централноафриканското злато, малийското злато, с цел да финансира войната. Затова е явно, че нищо няма да се промени ",  споделя някогашният народен представител от Народното събрание на ЦАР Жан-Пьер Мара.

В страната, където след десетилетие на революция мирното съглашение бе подписано през февруари 2019 година при президента Туадера, въздействието на " Вагнер " е голямо.  То се усилва от 2018 година, когато съветските наемници обезпечават персоналната защита на президента Туадера. А измежду неговите съветници има човек, който е в тесни връзки с Пригожин.  Влиянието се разгръща върху разнообразни сфери, следени от държавното управление, да вземем за пример нефта и златодобивния бранш, както и в Мали. Компании от Канада и ЮАР са изгубили своите лицензи, концесията е дадена на мадагаскарска компания, която е близка до Русия.  Планира се да стартира сглобяването на коли УАЗ " Патриот " в ЦАР, като бе очебийно,  че тази кола е чудесна за придвижване по разрушените пътища на страната.

В особено изявление за " Известия ", посланикът на ЦАР в Москва изяснява, че в столицата Банги към този момент има православен храм, внуците му са приели православието, което просветлявало хората повече от католицизма. Освен това жителите на ЦАР към този момент не харесвали продукцията на локалната френска бирена фабрика и предпочитали съветската водка, която се дестилирала в страната под името Wa Na Wa.

Местните управляващи на практика няма по какъв начин да се измъкнат от въздействието на " Вагнер ", е мнението на някогашния министър Адриен Пуссу, създател на книгата " Африка не се нуждае от Путин ".  " Президентът Туадера е пленник на ЧВК " Вагнер. И обстановката няма да се промени до момента в който не се намеси друга велика мощ ", споделя той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР