Пухкав хамстер, който яде моркови, не само изглежда сладко, но

...
Пухкав хамстер, който яде моркови, не само изглежда сладко, но
Коментари Харесай

Хамстерите ядат ли моркови?

Пухкав хамстер, който яде моркови, освен наподобява сладко, само че също по този начин звучи като съвършената здравословна закуска. Но могат ли хамстерите да ядат моркови безвредно? Отговорът е, за благополучие, да!

Всъщност, в умерени количества, морковите могат да бъдат хранителна добавка към храната на вашия хамстер. Хамстерите обаче са лакоми, което значи, че би трябвало да знаете по какъв начин и какъв брой безвредно да храните хамстери с моркови и да избягвате рисковете за здравето на хамстерите.

Имат ли морковите място в диетата на хамстера?

Добрата, уравновесена диета за хамстер включва търговски гранулирани храни, малко пресни зеленчуци и плодове и понякога ядки или яйца и доста вода. Тъй като хамстерите нормално се развъждат и узряват толкоз бързо, те се нуждаят от доста витамини и минерали от диетата си.

По-специално, зеленчуците, които са с високо наличие на витамин А и витамин С, са несъмнено значими за хамстерите. Морковите съдържат към 4 мг витамин С на 100 гр и това е много. Те също са добър източник на витамин А и въглехидрати и минерали като калций и магнезий – всички те са значими за здравето на хамстера.

Много от хамстерите обичат моркови. Тези сладки, хрупкави зеленчуци могат да са чудесно лакомство. Въпреки това, не всички хамстери ще харесат една и съща храна. Възможно е да притежавате хамстер, който обича моркови, и хамстер, който не ги харесва. Ако вашият хамстер не обича моркови, извадете морковите от клетката му, с цел да не мухлясат.

Вредни ли са морковите за хамстерите?

В дребни количества морковите не са неприятна храна за хамстерите. Въпреки това, както при множеството лакомства и храни за хамстери, всичко би трябвало да е в умерени количества. Това е по този начин, тъй като макар че витамините и минералите са значими за растежа и здравето на хамстера, прекалено много от положителното може да бъде рисково. Например, калцият е значим за здрави кости и зъби при хамстер, само че прекалено много може да аргументи камъни в пикочния мехур, които са мъчителни и могат да доведат до по-сериозни проблеми.

По същия метод прекалено много витамин С може да аргументи диария при хамстери, което е неприятно както за вас, по този начин и за вашия хамстер, и даже да докара до дехидратация. Това може да бъде породено и от прекалено много мокра или сурова храна, тъй че е добра концепция да ограничите количеството моркови, с които го храните.

Трябва да сте осведомени с хранителния състав на морковите. Тъй като морковите са с високо наличие на захар, храненето с прекалено много моркови може да докара до затлъстяване и диабет. Склонността на хамстерите да натрупат храна може да утежни това. Ако желаете да нахраните вашия хамстер с лакомства като моркови, уверете се, че количеството лакомства, които давате, е по-малко от 10 % от диетата на вашия хамстер.

Могат ли хамстерите да ядат сурови моркови?

 Хамстерите обичат моркови

Така че знаем, че морковите са безвредни за вашия хамстер, само че могат ли хамстерите да ядат моркови, в случай че не са сварени. Отговорът е да, хамстерите могат да ядат сурови моркови. Всъщност суровите моркови имат някои преимущества за хамстерите. Дъвченето на сурови моркови защищава зъбите им от изхабяване, а пресните зеленчуци съдържат потребни витамини и минерали.

Има няколко риска при хранене на хамстерите със сурови моркови, с които би трябвало да сте наясно. Суровите моркови могат да се скапват, в случай че вашият хамстер не ги изяде незабавно. Храненето с прекалено много моркови също може да разстрои стомаха на вашия хамстер.

Предложете на хамстера си доста малко парче недопечен морков за първи път, с цел да видите дали вашият хамстер обича моркови. Ако вашият хамстер въодушевено похапва предлагането, можете да нахраните хамстера си с още едно малко парче морков на идващия ден.

Въпреки това, в случай че вашият дребен домакински любим е съумял да преяде с моркови или да си проправи път през цялостен морков, тогава би трябвало да сте нащрек за странични резултати. Най-вероятният резултат ще бъде стомашно разстройство, отичане на корема или диария. Това би трябвало да мине от единствено себе си. Трябва да се уверите, че вашият хамстер има достъп до чиста питейна вода и да преминете към суха храна единствено до момента в който не се усъвършенства и стартира още веднъж да се храни и върви постоянно. Въпреки това, в случай че забележите признаци на мокра опашка вследствие на хронична диария, би трябвало неотложно да заведете вашия хамстер на ветеринар.

И по този начин, с какъв брой моркови можете да нахраните на хамстер?

Можете да оферирате дребни количества моркови на вашия хамстер на всеки няколко дни. Нарежете моркова на доста дребни части и не забравяйте да ревизирате клетката на вашия хамстер за останки, с цел да предотвратите вашия хамстер да яде гниещи зеленчуци. Основно предписание, което би трябвало да следвате за хамстерите и всички домашни любимци, е да се уверите, че лакомствата, даже зеленчуците, съставляват единствено 10 % или по-малко от диетата им. Ако храните хамстера си със супена лъжица храна за хамстер всеки ден, това значи, че вашият хамстер би трябвало да яде единствено една десета от супена лъжица други лакомства.

Вижте още:

- Зеленчуци за хамстери;

- Плодове за хамстери;

- Хамстерите пият ли вода.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР