Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №1 на седмицата: Пенсионери, стягайте калеврите - гладни и болни само между 8:00 и 10:00

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 10 000 ваши прочитания в Actualno.com.
 
Ако си над 65 години, пазаруваш и вървиш в аптеката единствено сред 8:00 и 10:00 часа. Това е една от за битка със болестта с ковид в България.
Специално за така наречен зелен кулоар за извършване на покупки беше оповестено още преди седмица, че има единодушие сред специалистите и държавното управление т.е. политиците. Всъщност това беше единствената мярка от от националния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев общо шест.
Естеството на тази мярка, от моя позиция, за следващ път избутва следния въпрос в съзнанието ми – има ли най-малко едно нещо в България, което да успеем да организираме и свършим без безпорядък? Защото на мен ми убягва логиката на мярката за зелен кулоар за извършване на покупки – не в същността ѝ, а в изискването в случай че си над 65 години, да вървиш до магазина и аптеката единствено сред 8:00 и 10:00 часа.
Тази седмица здравният министър самичък сподели, че се обсъждало интензивно кой да е часовият диапазон и имало причини за всяко предложение. Интересно ще ми е да чуя какви са за сред 8:00 и 10:00 часа. Защото – към този момент сме 12-ти ноември, т.е. предстоят най-студените месеци – какъв брой ще е комфортно от тази позиция най-възрастните да излизат на открито? Освен това – в този диапазон е допустимо за работещи хора, които всеобщо стартират работа в 9:00 часа, да отскочат и купят нещо. От друга страна – в часовия пояс от 10:00 часа до 12:00 часа и от 14:00 до 16:00 часа даже до 17:00 часа не може да се каже, че изобилства от клиенти, които към момента работят. Делничните дни са към момента повече от събота и неделя, да не приказваме, че актуалният живот стана подобен, че доста постоянно работиш когато би трябвало, а не съгласно календара. Но даже и при вземане предвид с календара, можеше в празнични дни да има един часови пояс за по-възрастните, а в делнични – различен.
Далеч по-важно от магазините обаче е изискването за аптеките! Само сред 8:00 и 10:00 ли ще си болен, с цел да идеш за медикаменти? Колко хора над 65 години живеят сами? Колко от тях би трябвало да пият някакви медикаменти? Колко от тях се пият всекидневно и в случай че пропуснеш, може да усложниш здравословното си положение? Със сигурност ще има вести де - по какъв начин някой живеещ самичък не помни да си купи лекарството за кръвно сред 8:00 и 10:00 и последици като звънене на " Спешна помощ ", неидване поради напъните за ковид и... Между другото, в този момент нали валят вести за дефицит на медикаменти - господин основният прокурор излезе ли от карантината си да проверява за суматоха или този път е правилно?
Може би сред 8:00 и 10:00 би било по-безопасно в магазина и аптеката, тъй като е прясно почистено и дезинфекцирано. Може би мотив е, че възрастните спят по-малко и заран стават по-рано. Може би е нещо друго – не знам. Но чувството ми е, че когато даваш единствено 2 часа от 24 на най-възрастните представители на обществото да си купят храна и медикаменти, а в България това е една огромна група хора, то ще стигнем досега, че работещите по-честичко ще би трябвало да вървят до магазина и аптеката – поради възрастните си родственици. И чувствам, че още едно зрънце безпорядък е на път да покълне и узрее в пустата битка с отвратителната пандемия - изключително за тези, чиито синове и дъщери от дълго време са избягали зад граница.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР