Публикация на сайта на Столична община от 21 септември със

...
Публикация на сайта на Столична община от 21 септември със
Коментари Харесай

Вижте колко детски градини реално се строят в София

Публикация на уеб страницата на Столична община от 21 септември със заглавие " Започва строителството на нова детска градина за 12 групи в кв. " Обеля " твърди, че сега (месец септември) в столицата се построяват 23 нови здания на детски градини по програмата на Йорданка Фандъкова, написа Българска национална телевизия.

 



През месец септември на формалния уебсайт на общината има общо четири изявления, засягащи строителството на детски градини. Броят на посочените здания в градеж през месеца варира - сред 22 и 23.



Недостигът тук-там в детските градини е продължителен проблем в столицата и основава компликации на хиляди фамилии. През 2023 година неприетите деца са към 8000. Именно поради това тематиката с построяването на нови детски заведения е извънредно сензитивна за столичани.

Колко нови здания на детски градини в действителност сe строят през месец септември в столицата?

Преустройствата на съществуващи здания не са включени в общия брой, защото всъщност това не е създаване на нова постройка, а ремонт на към този момент издигната.
Проверката ни на обстоятелства сподели, че в столицата през септември се построяват единствено 6 напълно нови здания на нови детски градини. Извън тях се строят още 5 нови корпуса-разширения към съществуващи детски градини - по този начин общият брой доближава 11, само че не и 23, както се твърди в обявата. Ако към напълно новите здания прибавим всички останали градежи - преустройства, достроявания и разширения на съществуващи здания, общият брой става 22, като тук се включват и яслите. Новите здания в градеж на детски ясли (включително разширения към съществуващи ясли) са 6.
Ето по какъв начин установихме това:

Районните администрации са възложители на плановете за създаване на детски градини в съответния регион.

Затова изпратихме питане до всяка от 24-те районни администрации в Столична община с въпроса: Какъв е броят на новите здания на детски градини, които се строят сега във вашия регион?

Помолихме ги да прецизират и за какъв вид градеж става дума - нова постройка, уголемение, пристройка или преустрояване на съществуваща постройка.

По какви критерии анализирахме отговорите на 24-те районни администрации:
да са в развой на градеж през месец септември да са нови здания на детски градини, т.е да не са разширение/дострояване на към този момент съществуващи детски градини или преустрояване на други здания да не са пуснати в употреба към месец септември да не са ясли
Втора част от инспекцията

Проверихме на място адресите на посочените от районните администрации градежи на детски градини.

Резултат

В таблицата по-долу сме показали какви детски градини и ясли се строят по региони през септември съгласно подадените данни от районните администрации (*в сиво е маркиран градежът на ясла):

Анализът на отговорите на районните администрации сподели, че изгражданите към края на септември (периодът на изказванието на уеб страницата на Столична община) броят на напълно новите здания на нови детски градини на територията на Столична община е седем + две ясли .



Извън този брой нови (самостоятелни) детски градини - в регион " Надежда " има една към този момент построена детска градина, която е въведена в употреба и се чака всеки миг да проработи.

В регион " Оборище " и регион " Триадица " се работи по два плана на детски градини, които са на стадий надлежно социална поръчка за почистване на терен и избор на реализатор. И по двата плана обаче няма стартирано създаване.

Разширенията, пристройките и преустройствата на съществуващи здания на детски градини към края на септември са 9 + 5 ясли. При две от тези разширения на детски градини става въпрос за надстрояване на етаж.



Извън този брой в регионите " Искър " и " Нови Искър " са на стадий избор на реализатор за уголемение към съществуващи детски градини, в регион " Лозенец " са в развой на разкриване на строителна линия на уголемение, в регион " Младост " следва избор на реализатор за уголемение на съществуваща детска градина. Изграждане на детска градина в тези случаи не е почнало, тъй че те също не са включени в листата на разширения на детски градини.

От общо 14 разширения в градеж към съществуващи здания на детски градини, пет са ясли, две са преустройства на остарели здания, две са надстрояване на етажи. Само пет са на процедура новите здания - разширения към съществуващи детски градини - в регионите " Изгрев ", " Искър ", " Сердика " и " Лозенец ".

ТАКА СПОРЕД ДАННИТЕ, ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ РАЙОННИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ, НОВИТЕ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СТРОЕЖ (включително градежи разширения към съществуващи детски градини, само че без ясли, преустройства и продължение на етаж) ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ СА 12.

Както ще разберете от цялата ни инспекция, разминаването в броя на новите здания - 11, съгласно нашето умозаключение, и 12, съгласно данните на общинската администрация, е поради градеж, който съществува единствено по документи и на процедура още не е почнал.

Отговори на районните администрации

Район " Банкя "
През 2019 и 2021 година извършихме уголемение на ДГ 25 " Изворче ” с пет нови групи в постройката на 78. СУ " Христо Смирненски ”. В момента разполагаме с четири отредени терена за детски градини на територията на регион " Банкя ”. В единия от тях - в квартал " Изгрев ”, имаме подготвеност неотложно да стартираме планиране на детска градина с потенциал четири групи.
ИЗВОД: В " БАНКЯ " НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ.

Район " Витоша "
Нови детски градини в развой на строителство са ДГ в кв. Карпузица (2022г), ДГ в кв. Бояна (2020г) и ДГ в кв. Манастирски ливади-Запад (2022г) - общо 3 броя за общо 350 деца. Към сегашния миг се приготвят планове за създаване на нови детски градини в кв. Манастирски ливади - Запад, кв. Симеоново и в с. Владая.
ИЗВОД: ВЪВ " ВИТОША " съдебна експертиза СТРОЯТ ДВЕ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЕДНА ЯСЛА.



 

Район " Връбница "
В момента се строи нова детска градини от огромен вид (най-голямата за северната част на София) за 12 групи с басейн, физкултурен салон, кухня и всички нужни обслужващи пространства. Досега са издигнати 4 здания за детски градини и дружно с новостроящата се, ще обезпечат напълно нуждата от места в детски градини, за живущите в региона и за тази част на София.
ИЗВОД: ВЪВ " ВРЪБНИЦА " съдебна експертиза СТРОИ ЕДНА Народоосвободителна въстаническа армия СГРАДА НА ДЕТСКА ГРАДИНА.

 

Район " Възраждане "
За една година открихме 140 нови места за деца в детските градини. В 120 ДГ и 194 ДГ разкрихме по 1 нова група. В 194 ДГ обновихме помещение за игри и спорт. Изградихме нов корпус на 119 ДГ " Детска планета " на ул. " Брегалница ", в която към този момент се образоват 76 малчугани в 1 яслена и 2 градинска групи. Новата постройка е с 3 надземни и 1 под земята етаж. Проектът за новия корпус на 119 ДГ беше изработен през 2018 година, през 2019 година е включен в Програмата на Следствен отдел към окръжна прокуратура и 2020 година започва построяването.
ИЗВОД: ВЪВ " ВЪЗРАЖДАНЕ " НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ.



Район " Изгрев "

Броят на новите здания на детски градини, които се строят сега е 3 бр. – 23 ДГ " Здраве " – пристройка, 49 ДГ " Радост ”- пристройка, 30 ДГ " Радецки " – пристройка.

На ул. " Вълко Радински " № 5 се строи напълно нова детска ясла с 150 места.

ИЗВОД: СТРОИ съдебна експертиза ЕДНА Народоосвободителна въстаническа армия СГРАДА НА ДЕТСКА ЯСЛА и три пристойки към съществуващи детски градини.



Район " Илинден "

Полученият отговор от районната администрация бе по телефона.

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ.

Район " Искър "

● 108. ДГ – филиал – В момента се построява нов двуетажен корпус , който планува пространства за нови шест групи, физкултурен салон и здравни пространства, с изцяло възобновяване на двора, както към съществуващата постройка на ДГ, по този начин и към новопостроение корпус с създаване на детски площадки за всички групи, алейна мрежа и озеленяване.
● 108. ДГ централна сграда- следва построяването на нова постройка за 4 групи към съществуващата, което е в процедура по желание на реализатор.
● Кв. 27 зад бл. 302 - подготвен е план за построяването на напълно нова постройка на ДГ за 10 групи.
● Срещу 163. ОУ на ул. " Обиколна " защитихме терен в границите на нов Подробен устройствен план за детска градина за 8 групи. След влизане в действие на Подробен устройствен план пристъпваме към планиране и създаване.

 

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ , строи се едно уголемение към действителен филиал на детска градина.

 

Район " Красна поляна "

● Преди две години стартира планиране на пристройка към 51 Самостоятелна детска ясла в регион " Красна поляна ” с адрес: ул. Братин дол ” № 27. Сградата е довършена изцяло и се чака да бъде въведена в употреба напълно скоро. В нея ще бъдат разкрити две яслени групи.

● В ж.к. " Илинден ” следва строителството на нова детска градина. Провежда се конкурс за избор на реализатор. Отворени са офертите и сега се правят оценка техническите оферти. Предстои отварянето на ценовите оферти.

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ , чака се стартиране в употреба на една към този момент издигната пристройка към детска ясла.

Район " Красно село "

През тази година бе приключен новият корпус за две яслени групи към 31 ясла (единствената ясла в регион " Красно село " ). Приключен е планът за още шест групи към 8 ДГ " Проф. доктор Елка Петрова ". Предстои подготовката на документите за строителството на постройката. В начален стадий е концепцията за строителство на напълно нова детска градина в кв. " Славия ".

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ.

Район " Кремиковци "

В момента не се строят детски градини на територията на региона. Проекти, които се приготвят:
● Проект за разширение на ДГ №147 " Славейче " в с.Горни Богров
● Провеждане на пазарни съвещания за установяване на планирана стойност при възлагане на социална поръчка с предмет: Проектиране, строителство и авторски контрол за създаване на нова детска градина с три култивиран и две яслени групи и прилежаща инфраструктура в кв. " Ботунец ".

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ.

Район " Лозенец "

● Към момента се извършва строителство на нов корпус - уголемение към 141 ДГ " Славейкова поляна ", където ще могат да бъдат поместени две култивиран групи и актуализирано дворното пространство за развиване на спортни действия.

В развой на разкриване на строителна линия е разширението на 193 ДГ " Славейче " - тук се планува разширението да побира две култивиран и една яслена групи.

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ , строи се едно уголемение към съществуваща детска градина.

Район " Люлин "

● През последните години в регион " Люлин " са построени 4 нови детски градини. Последната, 150 ДГ в " Люлин " 3, ще отвори напълно скоро. Построена е тази година , като е заложена в Програмата на Следствен отдел към окръжна прокуратура през 2021 година

● 122 ДГ " Синева " отовори през 2022 година, като беше заложена в Прогамата през 2020. Към момента, с отварянето на 150 ДГ, която е за 250 деца, Следствен отдел към окръжна прокуратура - регион " Люлин " ще позволи казуса с дефицита тук-там в детски градини в региона.

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ , приключената детска градина в " Люлин " 3 е преустрояване на остаряла постройка, издигната през 1976 година и функционирала до 1997 година като 23 ОДЗ.

Район " Младост "
За р-н " Младост " е планувано:
Ново строителство с начало през 2021, довеждане докрай през 2023г.
1. Смяна на предопределение, реорганизация и преустрояване на бивше ОДЗ 29 за 6 групи, кв. 17, до бл. 47, жк. " Младост 1 "
 
За планиране през 2021 година
1. Младост, терен на " Софийски парцели " на бул. " Ал. Малинов ", отделяне терен за детска градина
2. ДГ 109,,Зорница " уголемение за 4 гр. ж.к. " Младост 1 "
3. ДГ 75- пристройка за 2 гр. В УПИ VI-161 за детско заведение, в " Младост 1а "
 
За строителство през 2022-2023 година
1. Младост, терен на " Софийски парцели " на бул. " Ал. Малинов ", отделяне терен за детска градина
2. ДГ 109,,Зорница " уголемение за 4 гр. ж.к. " Младост 1 "
3. ДГ 75 - пристройка за 2 гр. В УПИ VI-161 - за детско заведение, в " Младост 1а "
Към сегашния миг е изпълнено планиране и издадено Разрешение за градеж за ДГ 75 " Сърчице " ж.к. " Младост 1а " и ДГ 109 " Зорница ", ж.к. " Младост
 
Изпълняват се строително монтажни работи на обекти:
" Смяна на предопределение, реорганизация и преустрояване на бивше ОДЗ 29 за 6 групи, кв. 17, до бл. 47, жк. " Младост 1 " и ДГ 75 пристройка за 2 гр. Предстои процедура по Закон за обществените поръчки за избор на реализатор за ДГ 109 " Зорница "
ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ, строи се пристройка ЗА ЯСЛЕНИ ГРУПИ към съществуваща детска градина и се преустройства съществуваща постройка за детска градина.

Район " Надежда "
Обект 1: Нов филиал 24 ДГ " Надежда " - Новият филиал на 24 ДГ " Надежда ", в ж.к. " Надежда " 3, ул. " Царевец " № 34 ще отвори порти през м. ноември 2023 година През 2021 година стартира строителството на филиал на 24 ДГ " Надежда " в жк Надежда 3. Общо 140 нови места, разпределени в 4 култивиран и 2 яслени групи обезпечи филиалът. Обектът е част от тригодишната Програма за строителство на 67 нови детски градини на Столична община. Филиалът на 24 ДГ е въведен в употреба, следва свободните места да бъдат оповестени в Информационната система за обслужване на детските градини.
 
Обект 2: Изграждане на филиал на 83 ДГ " Славейче " в кв. " Илиянци " Продължава работата по тематиката за създаване на нови градини, вследствие на което подготвихме план за филиал на 83 ДГ " Славейче " посредством публично-частно партньорство. Предвижда се постройката да бъде построена в кв. Илиянци. Тя ще обезпечи близо 80 нови места за деца в 2 (две) култивиран и 1 (една) яслена група.
ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ , един нов филиал, въведен в употреба, по проект би трябвало да отвори порти до края на ноември

Район " Нови Искър "

●Към момента се строи нова детска за четири групи в с. Мировяне. Финансирането за обекта е заложено в Програма на Столична община за строителство детски градини 2021-2023г., призната с решение №541 от 09.09.2021г. на Столичен общински съвет.

●Към момента организираме процедура по Закон за обществените поръчки за избор на реализатор за обект " Инженеринг – планиране, авторски контрол и осъществяване на СМР за реорганизация и преустрояване на съществуваща постройка – някогашна детска градина с продължение на два корпуса към нея за отделяне на нова детска градина за две групи в в с.Войнеговци ".

ИЗВОД: СТРОИ съдебна експертиза ЕДНА Народоосвободителна въстаническа армия СГРАДА НА Народоосвободителна въстаническа армия ДЕТСКА ГРАДИНА , тече процедура за избор на реализатор за преустрояване на съществуваща постройка.

 

Район " Оборище "

● До един месец завършва построяването на нова пристройка към ДГ № 104 " Моят свят ", както и ремонта на главната постройка.
Проект за нова детска градина - до бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " и бул. " Данаил Николаев ".
Започна построяването на новата детска градина в регион " Оборище " на мястото на така наречен " скотски пазар ", ситуиран покрай бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " и бул. " Данаил Николаев ". От началото на месец април 2023 година регион " Оборище " започва дейностите по първи стадий от градежа - геоложки изследвания, проби и сондажи. Вече е оповестена и извоювана социална поръчка за втори стадий на плана - почистване на терена.
Яслени групи на ул. " Черковна " 19 - С решение на СОС неподвижен парцел с административен адрес ул. " Черковна " 19 е очакван за потреблението му като детско заведение със независим вход откъм северната фасада, на партерния етаж на постройката с прилежащи пространства в сутерена с две или три яслени групи съгласно нормативните условия и според утвърден капиталов план.

 

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ , в развой на почистване на терен за една нова постройка на детска градина, строи се една пристройка към съществуваща постройка на детска градина за две яслени групи.

На 10 октомври Йорданка Фандъкова, кметът на региона и директорката на ДГ №104 " Моят свят " пристройката за двете нови яслени групи. Към 16 ноември обаче пристройката към момента не е въведена в употреба - т.е. това не е било факт и сега на тържественото разкриване.



 

Район " Овча купел "

Детски градини в градеж и неотдавна приключени:
● Детска градина напълно нова в кв. Горна баня за 6 групи заложена в Програмата за строителство на Следствен отдел към окръжна прокуратура през 2020 година Текат довършителни действия и монтаж на мебели.
Преустройство и промяна на предназначението на някогашен дом за деца,,Дом Дъга " в детска градина за 7 групи, заложена в Програмата за строителство на Следствен отдел към окръжна прокуратура през 2021г. Текат довършителни действия и монтаж на мебели.
●Помещение на сутеренен етаж в новострояща се жилищна постройка, с отстъпено право на градеж, планувано за потребление от 161 ДГ " Ласка ".

Процедури за нови детски градини:
В ход са и градоустройствени процедури за 4 парцела за терени планувани за създаване на детски градини.

ИЗВОД: СТРОИ съдебна експертиза ЕДНА Народоосвободителна въстаническа армия СГРАДА НА ДЕТСКА ГРАДИНА, строи се етаж за ДГ в новостроящ се блок към съществуваща сетска градина, тече преустрояване на съществуваща постройка за детска градина.



Район " Панчарево "

Към днешна дата, 28.09.2023 год. в регион " Панчарево " – Столична община, не се строят нови детски градини.

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ.

 

Район " Подуяне "

В интервала 2019г./2023г. в регион " Подуяне " са построени две разширения на ДГ№20 " Жасминов парк " и ДГ№177 " Лютиче ". Една яслена група филиал към ДГ№ 91 " Слънчев ъгъл ". Предстои създаване на нова постройка за " Детска градина с четири култивиран и две яслени групи в кв. " Сухата река " и сме на стадий избор на реализатор.

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ.

 

Район " Сердика "

Район " Сердика " не даде отговор на поставените от нас въпроси.

ИЗВОД: СТРОИ съдебна експертиза ЕДНА Народоосвободителна въстаническа армия СГРАДА НА ДЕТСКА ГРАДИНА. Извода вършим въз основа на параленост на заложеното в програмата на Йорданка Фандъкова, изявления в медиите и инспекция в регистъра на удостоверенията за въвеждане в употреба на градежи.

 

Район " Слатина "

●През 2021 – 2022 година бе осъществено уголемение на 65 ДГ за една група.

● През 2023 година бе предоставено уголемение на 183 ДГ за две групи. Към сегашния миг плановата документи се съгласува по способените адм. органи (ПБЗН, РЗИ, Софийска вода и други).

● З а уголемение на 184 ДГ с три нови групи се действат проучвателни действия.

●В терените на две нови детски градини попадат отчасти или напълно частни парцели подлежащи на отчуждаване. Същите са подавани през 2022 година и 2023 година от районната администрация към Столична община за включване в годишните стратегии. В момента се правят от Столична община отчуждителни процедури, като едната от тях се апелира по правосъден ред. Програмата за строителство на детски градини е призната с Решение №528 по Протокол №23 от 12.11.2020 година на Столичния общински съвет и обновена с Решение №541/09.09.2021 година на Столичния общински съвет.

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ.

 

Район " Средец "

Тъй като регион Средец обгръща историческата централна част, която е доста гъсто застроена, на процедура няма свободни терени, които да бъдат употребявани за градеж на нови детски градини и ясли. В търсене на решение на този проблем идентифицирахме съществуващи общински здания, които да могат да се преустроят в детски заведения, предложихме ги на Следствен отдел към окръжна прокуратура и те бяха включени в програмата за създаване на детски градини.

В момента в развой на подготовка и преустрояване са няколко съществуващи здания, които ще бъдат филиали на съществуващите детски градини с култивиран и яслени групи.
●Сградата на ул. Христо Белчев 36 е в най-напреднал стадий като се чака до няколко седмици да стартират строителните действия за преустройството и във филиал на детска градина с 2 групи.
●Сградата на ул ИВан Асен II №91 има направени планове за преустрояване и оповестена поръчка за избор на реализатор на преустройството ѝ във филиал с 2 яслени групи.
●Преди няколко дни от НАГ оповестиха, че по наше искане от 2020г е предоставено разработване на планове за преустройството на постройката на Иван Вазов №6 (Синия Лъв) в детско заведение. Разполагаме с още една постройка, която би могла да се употребява за една или две групи, само че първо би трябвало да бъдат преместени помещаващите се в нея други институции и да бъде главно реновирана.

ИЗВОД: НЕ съдебна експертиза СТРОЯТ НОВИ СГРАДИ НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ , в развой на подготовка са преустройства на съществуващи здания за филиали на детски градини.

 

Район " Студентски "

В момента се строи една детска градина за 15 групи с уголемение за 16-а група в кв. " Малинова котловина ". В момента планове за нови детски градини не се приготвят. В СО-район " Студентски " имамe концепция за нова детска градина, само че считаме, че строящата се сега, която е пред директно въвеждане, би трябвало да има най-малко едногодишна процедура, с цел да стартираме плана за последваща.

ИЗВОД: СТРОИ съдебна експертиза ЕДНА Народоосвободителна въстаническа армия СГРАДА НА Народоосвободителна въстаническа армия ДЕТСКА ГРАДИНА.



 

регион " Триадица "

●Понастоящем, на фаза недодялан градеж, от страна на региона се осъществя план " Изграждане на ново детско заведение за 8 групи " в кв. " Стрелбище ", ул. " Червена роза ". Проектът обгръща цялостното осъществяване на обществената инфраструктура, ведно с басейн в постройката и две общински спортни стадиони до заведението.
●Наред с горното, завърши срокът за подаване на предложения за създаване на нов филиал за 4 групи към 131 ДГ " Флора " в кв. " Манастирски ливади-изток ", ул. " Луи Айер ". Предстои избор на реализатор. Възлагането е на региона.

Въз основа на градоустройствена процедура за придобиване на общински терен, регионът има подготвеност за създаване на нова детска градина в кв. " Кръстова вада-запад ".

●Аналогична е обстановката и с терените на Драгалевския манастир в кв. " Манастирски ливади-изток " и " Кръстова вада-запад " - при споразумяване на вещноправните въпроси, регионът има подготвеност за възлагане на две нови детски заведения и учебно заведение (за парцела в кв. " Кръстова вада " ).
●Отделно от горното, по възлагане на Столична община се прави уголемение на съществуващата постройка на 21 ДЯ " Бон Бон " в кв. " Иван Вазов " - 4 групи. Строежът е на стадий бетонови действия и плоча на втори етаж.

ИЗВОД: СТРОИ съдебна експертиза ЕДНА Народоосвободителна въстаническа армия СГРАДА НА Народоосвободителна въстаническа армия ДЕТСКА ГРАДИНА , тече избор на реализатор за създаване на нов филиал на детска градина, тече едно уголемение на съществуваща постройка на детска ясла.



Какво сподели инспекцията на място?

Обиколихме всички адреси, на които съгласно районните администрации има градежи на детски градини.

Според данните, предоставени ни от регион " Връбница ", " сега се строи нова детска градини от огромен вид (най-голямата за северната част на София) ". Първата копка е на 21 септември като зад формалните лица с лопатите има и екскаватор.



Посетихме градежа на 17 ноември - съвсем два месеца след първата копка. Багерът го нямаше, не бяха почнали никакви строителни действия. Липсваше табела кой е реализатор на обекта, елементи от оградата бяха съборени.



Тъй като създаване на детска градина де факто не е почнало, изваждаме регион " Връбница " от окончателния брой градежи на нови здания на нови детски градини. Така общият брой на всички нови здания на детски градини, които се построяват в столицата към месец септември става 11.



 



 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Проверката на обстоятелства откри, че през септември в столицата не се построяват 23 нови здания на детски градини. Изцяло новите детски градини са 6, а новите здания към съществуващи детски градини - 5. Новите здания на ясли са 6, като включително попадат и нови ясли, и разширения към към този момент съществуващи детски заведения. Общият брой на градежите на детски заведения през септември е 22.
В този смисъл изказванието, че в столицата през септември се строят 23 нови здания на детски градини е манипулативно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР