Публиката ще се наслади безплатно на най-добрите от тях от

...
Публиката ще се наслади безплатно на най-добрите от тях от
Коментари Харесай

Над 300 художници ще се включат в Биенале на илюстрацията frognews.bg

Публиката ще се наслаждения гратис на най-хубавите от тях от 22 ноември 2022 година до 27 януари 2023 година в изложбена зала „ Триъгълна кула на Сердика ” към Регионален исторически музей-София, а по време на формалното разкриване ще научим кои са спечелилите в категориите „ Цялостен принос ”, „ Реализирани/публикувани произведения ” и „ Нереализирани/непубликувани произведения ” съгласно журито в състав: Милена Радева — илюстратор и основател на уеб страницата и издателство „ Българска илюстрация ”, Николета Гологанова — изкуствовед и куратор (Софийска градска художествена галерия), Христина Грозданова — изкуствовед (РИМ-София), Бояна Павлова — художник и учител (Национална художествена академия), и Славина Илиева, създател на издателство „ Дакелче ”.

 

Историята на биеналето стартира през 2018 година, когато Милена Радева, създадател на интернет платформата „ Българска илюстрация ”, възражда единствения конгрес за илюстрация в страната от 1990 година насам, с цел да сплоти пръсналите се по света български виртуози на ръчно основани изображения и да покажe големия им гений и креативен капацитет.

 

Първото издание притегля 117 художници с 317 произведения и се случва с помощта на персоналното твърдоглавие на Милена и безвъзмездната поддръжка на сътрудници, които имат вяра в идеята ѝ. През 2020 година се организира второто издание на биеналето и макар пандемията ползата към него е още по-голям — аплайват 231 създатели с 622 илюстрации.

 

Тази година събитието се осъществя за първи път с финансова поддръжка, предоставена от Национален фонд „ Култура ”, и още веднъж ще онагледи значимостта на това изкуство, тъй като каква би била действителността без въздействащите авторски илюстрации в обичаните ни книги?

 

Третото издание ще илюстрира най-добре отговора на този въпрос. С общо над 630 създатели и повече от 1700 истински илюстрации концепцията за родно „ Биенале на илюстрацията ” се трансформира в най-очакваното събитие в промишлеността, събирайки българските гении на едно-единствено място.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР