Публичното пространство се изпълва с все повече възпоменателни слова за

...
Публичното пространство се изпълва с все повече възпоменателни слова за
Коментари Харесай

Светът скърби за кончината на Дезмънд Туту

Публичното пространство се изпълва с от ден на ден възпоменателни слова за англиканския архиепископ, притежател на Нобелова премия за мир и емблематичен герой против апартейда в Република Южна Африка Дезмънд Туту, умрял през днешния ден на 90-годишна възраст, показват международните организации.

 Почина един от емблематичните борци против апартейда Дезмънд Туту Виж още

Предлагаме някои от реакциите, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция

Южна Африка

Президентът Сирил Рамапоса изрази " дълбока тъга от кончината " на този " непостижим родолюбец ". Смъртта му " е нова глава от траура, с който нацията ни се прости с едно потомство изключителни южноафриканци, които ни завещаха една освободена Южна Африка ".

" Изключително образован човек, почтен и несломим (в борбата) против силите на апартейда, той бе също по този начин сензитивен и раним в състраданието си за претърпелите страдания (...) през апартейда, за потисканите и потисниците от целия свят ", подсети Рамапоса.

Фондацията " Мандела " назова загубата " неизмерима ". " Това бе едно извънредно човешко творение. Мислител. Лидер. Пастир ", съобщи тя.

Съединени американски щати

" Архиепископ Дезмънд Туту бе ментор, другар и честен фар за мен и мнозина други ", написа в Туитър някогашният американски президент Барак Обама.

" Универсален разум, архиепископ Туту бе разкрил корените си в битката за независимост и правдивост в личната си страна, само че бе угрижен и за несправедливостта, където и да се намира тя ", добави Обама, също Нобелов лауреат.

Англия

Британският министър председател Борис Джонсън заяви в Туитър, че е " надълбоко накърнен ".

" Той бе съществена фигура в битката против апартейда и битката за основаване на една нова Южна Африка. Ще си спомняме за него поради духовното му водачество и несъкрушимото му положително въодушевление ", добави Джонсън.

Франция

" Битката ", водена от Туту, " за слагане завършек на апартейда и за помиряване в Южна Африка ще остане в паметта ни ", означи в туит президентът Еманюел Макрон. Монсеньор Туту " посвети живота си на правата на Човека и равенството сред народите ", посочи той.

Норвегия

Премиерът Юнас Гар Стьоре отдаде респект във Facebook към паметта на този човек, " посочил каква власт имат помиряването и прошката ".

Европейският съюз

Председателят на Европейски Съюз, представляващ 27-те страни от общността, Шарл Мишел отдаде респект към паметта на " един човек, дал живота си за свободата с бездънен ангажимент към човешкото достолепие. Нарече го " колос, изправил се против апартейда ".

Кения

Президентът Ухуру Кениата съобщи, че " кончината на архиепископ Дезмънд Туту е тежък удар освен за Република Южна Африка (...), само че и за целия африкански континент, където той е надълбоко почитан и прославян като проектант на мира ".

Уганда

" Един колос се строполи. Благодарни сме на Бога, загдето той живя - един живот, изпълнен със наличие, изживян в същинско служение на човечеството ", написа в Туитър Боби Уайн, водач на опозицията в Уганда.

Духовни среди

Папа Франциск показа, че е " накърнен " от тази загуба. " Осъзнаващ служението на евангелието, осъществено с разпространяването на концепцията за расово тъждество и помиряване " в страната на Туту, великият понтифик " съобщи душата му на любящото състрадание на всемогъщия Бог ".

Духовният лидер на англиканската черква - Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, съобщи: " В очите на Дезмънд Туту видяхме любовта на Исус. В гласа му чухме състраданието на Исус. В неговия смях усетихме насладата на Исус. Това бе красиво и самоуверено ".

Далай Лама уважи паметта на " един популярен човек, изживял живот, изпълнен със смисъл ", " напълно лоялен на служението си в интерес на неговите братя и сестри ". " Приятелството и духовната връзка посред ни бяха нещо свидно за нас ", сподели той за своя остарял другар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР