Птицевъдите обявиха стачна готовност, ако не бъдат подпомогнати от държавата,

...
Птицевъдите обявиха стачна готовност, ако не бъдат подпомогнати от държавата,
Коментари Харесай

Птицевъдите обявяват стачна готовност, искат помощ от държавата

Птицевъдите оповестиха протестна подготвеност, в случай че не бъдат подкрепени от страната, заяви БНР. Асоциацията на промишленото птицевъдство на следващия ден ще договаря с аграрния министър Иван Иванов като се чака секторът да получи най-малко 40 милиона лв. и да бъде включен в коронавирус ограниченията.

„ Няма съответни държавни ограничения за подкрепяне на бранша, който е с максимален дял в отглеждането на животни по обороти и импортирани налози. Секторът работи на загуба и продава продукцията си под себестойност “, съобщи за БНР Даниел Божанков, ръководител на Асоциацията на птицевъдите. Той разясни и какви са загубите в бранша.

„ За предходната година загуби от 80 милиона лв. за бранш птицевъдство. Причината, по която ще се срещаме с министъра на следващия ден и по която сме подготвени да протестираме, е, че от 2020 година до момента бранш птицевъдство не е подпомаган по безусловно никакъв метод. Това е дискриминационно отношение към нашия бранш “, счита Божанков. По думите му над 100% са поскъпнали фуражите, които образуват 70 на 100 от себестойността на продукцията им. В резултат на това секторът регистрира голяма междуфирмени задлъжнялост, което води до риск от неспособност за облекчаване на популацията от птичи месо и яйца.

„ Ние настояваме най-малко 50 % от загубите да бъдат възобновени под формата на държавна помощ или да бъдем включени в ковед ограниченията “, означи Божанков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР