Прясно изпечените козунаци от пекарната са едновременно вкусни и не

...
Прясно изпечените козунаци от пекарната са едновременно вкусни и не
Коментари Харесай

Този елементарен трик ще запази КОЗУНАКА свеж за по-дълго време

Прясно изпечените козунаци от пекарната са по едно и също време вкусни и не съдържат консерванти и подобрители.
Въпреки това, същите тези козунаци са склонни да изгубят свежеста си доста по-бързо, когато са нарязани.
В това се състои алтернативата, изключително за тези, които желаят да избегнат изхвърлянето и пилеенето на негодния за консумация козунак.
По неоспорим метод е потвърдено, че стареенето на козунака е обвързвано с промени в структурата на нишестената секта, защото нишестето е основна част от питателните субстанции в козунака. Нишестето, в естественото си положение, има твърда кристална конструкция. Когато това нишесте се смеси с вода и се загрее (изпечено като хляб козунак), нишестето претърпява развой, наименуван желатинизация. С други думи, нишестето набъбва, разтяга се и губи своята твърда конструкция.
Веднага откакто козунака стартира да се охлажда, обаче, нишестето стартира последователно да възстановява първичната си кристална конструкция т.е. настава ретроградация на нишестето. Това последователно възвръщане на изходната кристална конструкция е главната причина за стареенето на козунака, при което той губи крехкостта си и става жилест, корав и приятните ясно изразени усет и мирис на свеж козунак отслабват.

Излагането на въздух форсира този развой на рекристализация. Ето за какво, този трик, с цел да запазите козунака си пресен по-дълго оказва помощ да се извлече оптималната изгода от кората на козунака, играеща роля на въздушна преграда.
Това са двата ми най-хубави препоръки за закъснение стареенето на козунака:
1. Не купувайте авансово нарязан козунак. Предварително нарязания козунак има неведнъж по-голяма повърхнина, изложен е в по-голяма степен на въздействието на въздуха и това води до бързото му стареене.
2. Започнете да нарязвате от средата вашия козунак, вместо да започнете да го вършиме от единия край. След това, съберете и натиснете двете отрязани страни дружно, откакто извадите нарязаните филийки.
Двата събрани края на козунака работят като преграда против действието на въздуха и предотвратяват непосредствения му достъп до вътрешността на козунака (която е доста по-податлива на стареене).
Тези потребни препоръки ми разрешиха да се насладя на пресния козунак за доста по-дълго време, в сравнение с аз в началото мислех, че е допустимо. Насърчавам ви да ги опитате. Но в случай че всичко друго се провали и козунака въпреки всичко стане корав като канара, добре … имаме и много изобретателни трикове, които още веднъж ще омекотят козунака ви и ще можете наново да употребявате вашите втвърдени гевреци, застоял чипс и други зърнени артикули.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР