Пряка потомка на легендарната баба Илийца от разказа на Иван

...
Пряка потомка на легендарната баба Илийца от разказа на Иван
Коментари Харесай

Пряка потомка на баба Илийца от Една българка отпразнува стотния си рожден ден

Пряка потомка на именитата баба Илийца от описа на Иван Вазов „ Една българка “ навърши 100 години. С неувяхващо възприятие за комизъм Тодорка Кръстева поговори с всички посетители, пристигнали от близо и надалеч, с цел да я поздравят за вековния ѝ празник. Въпреки горещия ден и макар 100-те си години, дребничката дами одобри поздравленията и не криеше, че се усеща повече от добре.

„ Екстра! Щом съм пристигнала при вас тук. При такива хора по какъв начин може да се усеща човек?”, съобщи Тодорка Кръстева.

Нейната формула за дългоденствие не е в някакви здравословни режими или билки. Завещана й е със загатна за именитата й пра-пра-баба Илийца.”Труд и почтеност! Да се трудиш за родители, за близки и за хората – всички, които ги обичаш и които те обичат. И да обичаш всички! Защото в миналото доста се обичахме. Обичахме се! Няма да срещнеш човек и да не му кажеш „ Добро утро “, „ Добра среща “. Така беше в миналото. А в този момент към този момент никой те не познава”.

Двете със сестра й са отгледани горе в планината, където дядо им - оживелият внук на баба Илийца гледал овце откакто се върнал от казармата.

„ Даже съм живяла на кошарата при тях – при баба ми и при дядо ми”, споделя Пенка Драганова, сестра на рожденичката.

„ При него съм се отгледала – при дядо Дано. Спомням си, че беше доста работлив и почтен човек. И беше и религиозен. Вярваше! Дали, тъй като го е носила баба Илийца на Черепишкия манастир - по този начин са се лекували. Той вярваше. Винаги постеше и сряда, и петък - той в никакъв случай не е блажил”, споделя Тодорка.

Трудно ѝ е да дефинира на кого наподобява повече – на прабаба си или на внука ѝ. „ Обичах и на двамата да наподобявам. И на двамата! И като него, тъй като той беше доста добър, доста почтен. А баба Илийца не я знам каква е била, само че с цел да е укривала Ботевия четник…”

За да усеща духа на предците си - и в този момент от време на време посещава къщата- музей.”В този музей на първо време ме връща към баба Илийца по какъв начин се е трудила, по какъв начин е пособия на Ботевите четници”.

Примерът стимулира всички наследници и през днешния ден да съблюдават фамилната формула за дългоденствие, която опазила баба Тодорка.”Най-важното да ти кажа – трудът! Трудът и любовта към всичко! Е, някоя тревичка... Аз съм на 100 години, само че в случай че дойдеш да ми видиш градината - няма тревичка. Цветя, каквото мога... Обичам да работя и в този момент. Те ми се карат децата, че към този момент не мога, но то от лежане - изгода няма. И на 100 години да станеш, въпреки всичко като се потрудиш, се чувстваш, че живееш”, споделя Тодорка Кръстева пред nova.

А равносметката за това, което си направил през живота си следователно е ясна.”За 100 години живот – доста работи. Каквото съм си помислила, все съм си го направила. Децата съм си отгледала, изучила. Имам си внуци, правнуци”.

А поради формулата за дългоденствие – труд, обич и почтеност и пожеланията наподобява касаят цялата рода.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР