Прозападният кандидат Петър Павел спечели убедителна победа в надпреварата за

...
Прозападният кандидат Петър Павел спечели убедителна победа в надпреварата за
Коментари Харесай

Натовският генерал Павел победи в Чехия: какво означава това за Русия

Прозападният претендент Петър Павел завоюва безапелационна победа в конкуренцията за президент на Чехия. Бившият военачалник от НАТО съумя да победи своя популистки противник милиардер Андрей Бабиш с най-голямата разлика в историята на страната.

Пенсионираният военачалник и някогашен почитан пълководец на НАТО Петър Павел беше определен за президент на Чешката република след безапелационна победа над някогашния министър председател Андрей Бабиш на избори, помрачени от абсурда към спора в Украйна.

След като съвсем всички гласове бяха преброени, резултатите демонстрираха, че Петр Павел печели с ясна преднина от 58,3% към 41,68%, най-голямата, записана в миналото на чешки президентски избори и отразяваща преимущество от повече от 958 хиляди гласа в цялата страна.

Както отбелязва The Observer, поддръжниците на Павел незабавно приветстваха резултата като победа на демократичната народна власт над олигархичния популизъм, който съгласно тях се съставлява от Бабиш.

Когато успеха стана ясна, 61-годишният някогашен началник-щаб на чешката войска и заместник-командващ на НАТО Павел беше посрещнат с възгласи „ президент, президент “ от пиещите шампанско последователи, когато се качи на подиума в предизборния си щаб в квартал Карлин в Прага.

Победителят назова своя успех „ празненство на истината, достолепието, уважението и смирението " и се зарече да реализира национално единение след горчиво разделящата предизборна акция. „ Имаме разнообразни визии за доста неща, само че това не значи, че сме врагове “, сподели Петър Павел. " Трябва да се научим да поддържаме връзка между тях. "

В навечерието на втория тур на изборите, в който се сблъскаха милиардерът Андрей Бабиш и някогашният военачалник Петър Павел, интензивно се използваха мръсни технологии. По-специално Бабиш получи закани, а в навечерието на гласуването Павел трябваше да опровергае подправени известия за личната си гибел, оповестени във подправена версия на уеб страницата на неговата акция. И двамата претенденти се пробваха да играят на обстоятелството, че в социалистическа Чехословакия са били членове на комунистическата партия.

От своя страна 68-годишният Андрий Бабиш организира акция, с цел да показа противника си като враждебен подпалвач поради поддръжката му за военната помощ за Украйна. В един миг Бабиш наподобява даже сложи под подозрение договореностите за групова сигурност на НАТО, като сподели, че в никакъв случай няма да изпрати чешки войски в Полша, член на военния съюз, в случай че бъде нападната от Русия.

Павел беше подкрепят от поддръжката на няколкото изгубили претенденти в първия тур на гласуването преди две седмици, когато приключи с доста малко пред Бабиш, само че не съумя да доближи изискваните по закон 50% от гласовете, което наложи втория тур.

Той притегли необятна поддръжка - изключително от младите гласоподаватели - с обещанията си за демократични обществени политики, в това число поддръжка за еднополовите бракове, които към момента са противозаконни в Чешката република. Характерно е, че Владимир Зеленски беше измежду първите, които поздравиха някогашния военачалник за успеха, като показаха вяра за тясно съдействие в Twitter.

Сега Петър Павел ще заеме позиция, която е по-скоро със алегорична стойност, само че дава на чешкия президент пълномощието да прави назначения в правосъдната система и централната банка. Президентът също има прерогатив да избира министър-председатели след избори.

Павел ще размени спорния настоящ президент Милош Земан, който се отдръпва през март в края на втория си мандат. Земан беше жигосан от критици поради желанието му да се намесва в политиката, което надвишава конституционните пълномощия.

Въпреки обстоятелството, че (преди началото на украинския конфликт) Земан се ползваше измежду недоброжелателите си с известност на съвсем „ проруски “ политик, от това на практика нямаше смисъл за връзките на Москва с Прага. Струва си да напомним, че Чешката република беше една от първите - дружно със Съединените щати - включени в листата на неприятелските страни, формиран в Русия.

Така че влизането в президентския пост на прозападния Павел, ревнив покровител на НАТО и Европейски Съюз, който се застъпва за увеличение на помощта за Украйна, няма да промени доста в така и така неподходящо разрастващите се руско-чешки връзки.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР