Проявите, свързани с артистичност и изкуство, са изключително важни за

...
Проявите, свързани с артистичност и изкуство, са изключително важни за
Коментари Харесай

Как да подкрепим артистичните наклонности на детето с търпение и добри думи

Проявите, свързани с артистичност и изкуство, са извънредно значими за развиването на детето. Около това изказване се сплотяват доста учени и специалисти от целия свят. А експерти от Мичиганския държавен университет дават някои скъпи препоръки на родителите, които желаят да поддържат децата си в желанието им да се изявяват и в частност – да се допрян до магията на изобразителното изкуство. А хрумвания за любопитни способи за изобразяване може да почерпите от поредицата „ 100 метода за изобразяване ”, която се излъчва в ефира на канала „ Da Vinci ” в .

Говорете с детето си за творенията му

Често е мъчно да се дешифрират детски рисунки, макар че детето знае тъкмо какво съставляват те. Когато попитаме „ Какво е това? ”, споделяме, че би трябвало да наподобява като нещо, което бихме разпознали. Подобен въпрос може да обиди и обезкуражи детето. Затова е по-добре да задаваме отворени въпроси като: „ Разкажи ми за твоята рисунка ”. Може също по този начин да опишем съответни неща: „ Начертал/а си къси линии, виждам, че използваш алено, зелено и синьо ”. Добра концепция е и да наблегнете върху съответни дейности, които детето прави в креативния развой: „ Използваш мека четка за изобразяване ”, „ Забелязах, че правиш дребни кръгове ”, „ Рисуваш с два пастела по едно и също време ”.

 семейство iStock

Подражавайте на детето си

Вместо да рисувате своя лична картина, седнете с детето си и имитирайте дейностите му. Правете огромни драсканици, дребни линии или се упражнявайте да чертаете кръгове. Ако детето ви е концентрирано върху това, което рисувате или какъв брой „ добра “ е вашата картина, е по-малко евентуално то да прояви въображение и креативност.

Осигурете избор

Съберете необятна гама от материали, които вашето дете да употребява - боички, цветни моливи, тебешири, пластилин, маркери, пастели, печати. Внесете детайл на изненада като оставите измежду материалите и неща като бобени зърна, макарони, дребни фигурки за игра.

Подкрепяйте, не водете!

Забелязали ли сте в миналото, че дейностите стават доста по-малко занимателни, когато се диктуват от непряк човек? Същото важи и за децата. Затова – оставете ги да решат какви материали желаят да употребяват, по какъв начин и по кое време. Може би желаят да отлепят хартията от пастела и да го употребяват по дължина, вместо да пишат с върха.

Бъдете отворени

Вместо да седнете с съответен проект или предстоящ резултат, оставете детето си да изследва, опитва и употребява въображението си. Може да направи огромна неразбория или да трансформира решенията си по няколко пъти в минута, само че всичко това е част от креативния развой.

 семейство iStock

Фокусирайте се върху процеса, а не върху продукта

Насърчаването на детето го кара да твори с вътрешна мотивация. Учи го да показва себе си свободно, без да се тормози какво мислят другите. Ако се отделя доста внимание на крайния артикул или изразходваме доста сила за хвалене на крайния резултат, детето може да стартира да прави неща, с цел да получи вашето утвърждение, вместо да прави това, което желае. Част от фокусирането върху процеса включва поощряване на напъните и изследването. Винаги отдавайте задоволително внимание на упоритата работа.

Дайте на детето независимост на деяние

Докато детето е в сигурност (т.е. не тича с ножица, например), оставете го да изследва. То може да прекарва по-голямата част от времето си в подостряне на цветни моливи, вместо в действителност да рисува с тях. Но децата учат посредством игра, проучване и на правилото „ проба – неточност ”. Когато им даваме независимост да откриват, те се учат да основават и опитват по новаторски способи.

Крайният извод: накарайте детето си да основава и учи. И помнете, че всичко, от което се нуждаете, е четка за изобразяване и незаинтересованост!

Супер развлечение и безвредна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от , е занимателна и безвредна цифрова среда, която децата елементарно ръководят сами. Телевизионните канали и наличие са особено подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете съгласно неговата възраст, платформата дава възможност и за основаване на голям брой детски профили със занимателна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслаждения на определено наличие на всички устройства.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР