Проверките са реализирани в периода между 27-и и 30-и май

...
Проверките са реализирани в периода между 27-и и 30-и май
Коментари Харесай

Повече от 4200 инспекции извършиха инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите

Проверките са осъществени в интервала сред 27-и и 30-и май в това число. В резултат от тях са формирани 35 акта и 9 констативни протокола.

Служителите в държавните предприятия са направили общо 1 969 инспекции по Закона за горите. Под надзор са минали 942 обекти за рандеман на дървесина, 728 – транспортни средства, 7 ловци, 28 рибари и на 264 други физически лица. Съставени са 15 акта за и са арестувани 32,47 пространствени кубически метра дърва, едно моторно транспортно средство, две каруци и един моторен трион.

В същия интервал горските инспектори от районните дирекции по горите (РДГ) в страната са направили общо 2 243 инспекции. Инспектирани са 198 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 309 обекта за рандеман на дървесина, 943 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 52 рибари и 741 физически лица.

В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча, за горепосочения интервал, чиновниците на РДГ са съставили общо 9 констативни протокола и 20 акта за открити административни нарушавания по Закона за горите. Основно откритите с актове нарушавания са за рандеман на дървесина на немаркирани дървета, за предпазване на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за превозване на дървесина от транспортни средства, с нефункциониращи GPS – устройства, за неотговарящи на нормативните условия системи за видеонаблюдение на обект за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина и други.

Задържани са общо 9,10 пространствени кубически метра дърва за огрев и една каруца.

Горските чиновници от Регионална дирекция по горите – София са съставили акт за административно нарушаване по Закона за горите на компания, извършваща дърводобив. Нарушението е установено при осъществяване на инспекция по сигнал в държавна горска територия, в землището на село Свидня, община Своге. Инспектиращите откриват в сечището, за което има издадено разрешително за сеч противозаконен рандеман на 87 броя немаркирани в основата им с контролна горска марка дървета от бук с общ размер от 42 плътни кубически метра дърва. Работата по изясняване на събитията по случая продължава, като за откритото административно нарушаване е формиран акт по Закона за горите на юридическото лице, на което е позволен добива на дървесина от обекта, с издаденото разрешително за сеч. Съгласно нормативната уредба, в периода на деяние на издаденото разрешително за сеч на компанията, извършваща дърводобив, отговорността за осъществяване на сеч на маркирани дървета е върху наетия от нея лицензиран лесовъд.

За същия интервал от време три екипа горски чиновници са ревизирали общо 189 транспортни средства, натоварени с дървесина на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите – Пазарджик. В хода на инспекциите са установени две нарушавания на горското законодателство. Съставени са два акта на водачите на два товарни автомобила, пренасящи дървесина, които не са били оборудвани с GPS проследяващо устройство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР